Cactusi in ghivece
Cactus – ingrijire si sfaturi

Avem peste doua mii de specii de cactus si nu mai putin de 139 de genuri, insa pentru simplificare acestia pot fi separati in doua mari familii: cactusii de desert si catusii de padure.

Desi foarte similari, exista si cateva diferente notabile intre acestia datorita tocmai mediului in care cresc in natura. Cactusii de desert (stiu ca nu te asteptai) cresc in desert si datorita acestui lucru s-au adaptat la conditii aride, soare puternic si o umiditate mai scazuta. Cactusii de padure (ai ghicit!) sunt nativi in padurile tropicale unde cresc la baza arborilor, avand nevoie de mai putin soare direct si o umiditate mai crescuta.

Ambele tipuri pot fi crescute cu usurinta intr-un apartament daca suntem putin atenti la ingrijirea lor.

Cactusii sunt plante perene caracterizate prin tulpini ingrosate (cu rol in fotosinteza), fara frunze (transformate in spini pentru a reduce suprafata prin care apa se poate evapora).

Nativi in lumea noua, acestia sunt distribuiti din America de Nord pana in cea de Sud, Mexicul avand cele mai multe varietati de cactusi din regiune. Pe celelate continente, in zone tropicale si subtropicale, cactusii au fost introdusi de om iar datorita nevoilor foarte limitate au putut sa prospere.

Udare

Dupa cum probabil intuiti, cu cat este mai putin frecventa udarea, cu atat le merge mai bine. Asta nu inseamna ca trebuie sa taiem apa de tot, mai ales in lunile de crestere din primavara si vara. Atunci udarea trebuie sa fie riguroasa, insa excesul de apa trebuie indepartat si inainte de udare este foarte important sa ne asiguram ca solul este uscat la suprafata.

Udarea in exces sau retentia de apa a solului, duc inevitabil la putrezirea radacinilor si, in consecinta, pierderea plantei.

Semnele de alarma datorate udarii in exces se pot vedea pe tulpina prin aparitia unor pete negre sau maro, cu un aspect “apos” sau, mai grav, bucati deja putrezite. Déjà Vu? La mine a fost sigur un aha moment..

Sol

Solul trebuie sa fie unul care sa permita un drenaj foarte rapid si aerarea radacinilor. Mixuri speciale pentru cactusi si suculente sunt disponibile in majoritatea supermarketurilor si magazinelor de profil. Folosirea unui sol obisnuit poate duce la pierderea plantelor, acesta avand tendinta de a se compacta datorita udarilor infrecvente, iar drenajul nu este suficient de rapid pentru a preveni putrezirea radacinilor.

Daca optam sa ne preparam singuri mixul de sol (nu este nimic complicat in asta) putem incepe de la o baza de substrat obisnuit la care sa adaugam parti egale de nisip grunjos si perlit.

Fertilizare

Fertilizarea nu este neaparat necesara in cazul cactusilor si suculentelor, dar se poate face in lunile de primavara tarzie si vara avand grija ca ingrasamantul sa fie diluat si turnat mereu pe un sol umed, dupa udarea propriu-zisa cu apa, pentru a nu afecta radacinile. Daca observati ca planta se ingroasa mai rapid ca de obicei si apar chiar si crapaturi in ea, este nevoie sa opriti imediat fertilizarea- ele se datoreaza retentiei de apa cauzate de extra fertilizare.

Lumina

Cum mentionam si mai sus, familia din care face parte cactusul este importanta pentru a determina necesarul de lumina si tipul acesteia.

Si cactusii de desert si cei de padure au nevoie de lumina intensa, diferenta este ca in cazul celor de desert este nevoie si de lumina directa pentru cateva ore pe zi (preferabil dimineata si seara) evitand totusi soarele puternic de dupa amiaza in timpul verii. Odata cu soarele direct trebuie sa avem grija si de temperatura ambientala, asigurandu-ne ca aceasta nu creste peste 30-35 de grade. 

Cactusii de padure se descurca si fara soare direct, preferand lumina puternica indirecta. In cazul in care pe fereastra intra razele soarelui, o perdea intre geam si planta va ajuta la dispersarea intensitatii.

Temperatura si umiditate

Temperatura ideala pentru cactusi este undeva intre 20 si 30 de grade celsius cu scaderi mai pronuntate noaptea. Umiditatea unui apartament este suficienta cat sa pastram plantele sanatoase, insa cactusii de desert prefera totusi o umiditate mai scazuta fata de cei de padure.

Probleme si daunatori

Nu au daunatori care sa ii afecteze exclusiv, dar pot avea de suferit de pe urma celor comuni ai plantelor de apartament. Multe dintre probleme izvorasc din udarea excesiva ce duce la putrezire si infestari cu mucegai.

Inmultire

Cea mai usoara metoda de propagare este prin puieti ce cresc pe tulpina. Acestia pot fi desprinsi sau taiati cu un cutit ascutit si sterilizat. Odata taiati vor trebui lasati pe o bucata de hartie si abia dupa ce si-au format o crusta pe locul in care au fost taiati, pot fi ingropati superficial intr-un sol cu drenaj bun.

Cresterea lor este lenta, de aceea aceasta metoda este preferata in pofida celei de propagare prin seminte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *