Pothos Epipremnum aureum
Pothos (Epipremnum aureum) – ingrijire si sfaturi

Nativa in Insulele Solomon din Pacificul de Sud, pothosul (Epipremnum aureum) sau iedera diavolului cum mai este cunoscuta pe la noi, s-a raspandit rapid in apartamentele din toata lumea devenind una dintre cele mai populare specii printre iubitorii de plante.

O latura mai putin buna o reprezinta raspandirea acesteia si in natura, in zonele subtropicale ale globului unde, ca si specie invaziva, afecteaza grav ecosistemul.

Aceasta planta se poate intinde pana la 10 metri atunci cand conditiile ii sunt intrunite intru totul si desigur, atunci cand avem si acest spatiu luminat la dispozitie. Desi nu se poate sustine singura pentru a catara pereti verticali, ca o iedera de exemplu, poate fi fixata pe suprafete cu usurinta.

Frunzele acesteia sunt in forma de inima si au varfuri ascutite iar culorile difera in functie de variatie. Pothosul comun are frunze de un verde inchis in timp ce Marble queen de exemplu are pete albe si de verde deschis. Pothos neon se deosebeste prin culoarea aprinsa de verde si poate aduce o pata de lumina in colturi mai intunecate, aceasta variatie fiind mai rezistenta la lumina mai slaba.

Udare

Este o planta ce prefera un sol mai uscat. Intre udari este nevoie ca solul sa se usuce partial altfel exista riscul destul de mare putrezire a radacinilor. Pothosul tinde sa ne arate cand are nevoie de apa, frunzele vor incepe sa se lase. Dupa acest semn nu este indicat sa amanam prea mult udarea.

Unul dintre cele mai evidente semne de alarma o reprezinta ingalbenirea frunzelor, inspecial incepand cu cele de la baza. Cand se observa acest lucru va fi nevoie sa udam mai rar ca de obicei deoarece indica putrezirea radacinilor. Frunzele nu se vor regenera insa planta va putea fi salvata. 

Sol

Solul trebuie sa fie unul ce permite drenajul rapid al apei in exces si aerarea radacinilor. Se poate folosi un mix de substrat obisnuit pentru plante de apartament amestecat cu substrat de cactusi sau suculente, ori cu nisip grunjos si perlit.

Schimbarea ghiveciului este recomandata anual daca observam cresterea plantei. Aceasta tinde sa consume solul, ajungand sa umple recipientul cu radacini. Ghiveciul se schimba cu un recipient cu 2-3 centimetri mai mare in diametru. Alternativ, pana la momentul schimbarii, se poate adauga sol nou deasupra celui existent, acesta avend rolul de a oferi noi nutrient si putin mai mult spatiu pentru radacini.

Fertilizare

Pothosul nu este o planta care sa depinda de fertilizare insa in lunine de crestere accelerata din primavara si vara apreciaza un fertilizant lichid la 50% din putere. Solul trebuie sa fie umed inainte de fertilizare pentru a nu afecta planta.

Lumina

Caracterizata ca o planta ce reuseste sa supravietuiasca in conditii de lumina slaba, pothosul prefera in schimb lumina intensa dar indirecta. Razele soarelui, mai ales vara in orele amiezii, ii vor arde frunzele.

Tolereaza intradevar si lumina mai slaba insa trebuie sa te astepti la pierderea ocazionala a frunzelor si la un aspect mai sters. Lumina slaba va insemna si fotosinteza intr-un ritm mai lent, deci udarea va trebui ajustata corespunzator, cu pauze de pana la doua-trei saptamani, depinzand de recipient, in care solul sa se usuce.

Temperatura si umiditate

Fiind o planta subtropicala, pothosul prefera o temperatura constanta intre 20 si 30 de grade celsius si o umiditate peste cea medie. Acestea fiind spuse, planta poate supravietuii fara probleme intr-un apartament atata timp cat nu se va confrunta cu frig sau nu va fi expusa in calea unui curent de aer, fie el cald sau rece.

Umiditatea relativa intalnita in casa ( o estimam la 40-50% ) este suficienta pentru a tine panta multumita. Alternativ aceasta poate fi crescuta cu un umidificator, pulverizari mai dese  sau prin tavi cu apa plasate in jurul pothosului.

Probleme si daunatori

Este o planta destul de rezistenta ce nu este predispusa la daunatori, ocaziunal poate fi infestata de paduchi lanosi daca este plasata prea aproape de alta planta cu aceeasi problema.

Majoritatea problemelor ce o afecteaza sunt cauzate de udare excesiva.

Inmultire

Inmultirea pothosului se face relativ usor prin butasi. Cu o foarfeca sterilizata, sau un cutit foarte bine ascutit, se taie un butas care sa contina cel putin un nod cu frunze. Acest butas se pune intr-un recipient cu apa iar in cateva saptamani, radacinile dezvoltate vor fi suficient de rezistente pentru ca noua planta sa fie transplantata in pamant.

Varietati

Dintre varietatile notabile de photos amintim: 

  • Pothos Marble Queen cu un necesar mai mare de lumina datorita petelor albe si deschise la culoare.
  • Pothos Neon cu frunzele de un verde aprins
  • Golden pothos similar cu Marble Queen insa petele sale sunt de culoare galben-auriu
  • Epipremnum aureum ‘Manjula’ a caror frunze le putem caracteriza mai degraba ca albe cu pete verzi

Sfaturi

Find o planta curgatoare, cu timpul, lungirea segmentelor si eventualele pierderi ale frunzelor, aceasta poate capata un aspect mai golas. Taierea regulata a segmentelor prea lungi si propagarea butasilor inapoi in ghiveci va face pothosul sa para mult mai des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *