Plante de apartemnt in casa
Cum sa-ti pregatesti plantele pentru toamna?

Fredonam intens un “Septembrie, luni” si ne bucuram nespus pentru temperaturile echilibrate ce ne asteapta, insa in acelasi timp ne pare rau si pentru vara ce tocmai a trecut.

Soarele, caldura si nivelul de umiditate deja au inceput sa se schimbe si daca noi le simtim, atunci plantele noastre sunt si mai impactate.

Totusi toamna este un moment bun pentru a incepe revizuim nevoile plantelor noastre pentru ca in curand va urma o perioada de repaos vegetativ/hibernare care va tine de undeva din noiembrie, cand soarele deja va fi prea putin sesizabil, pana spre martie, cand primavara incepe si soarele devine iarasi mai puternic.

Totusi de ce sunt asa importante lunile septembrie si octombrie? Ce trebuie sa facem?

Ei bine, vorbim despre lunile de tranzitie dintre vara plina de soare, cu temperaturi inalte si cu umiditate mai ridicata spre lunile de iarna, cu doar cateva ore de soare pe zi, umiditate scazuta si temperaturi din ce in ce mai joase, iar plantele noastre sunt afectate de toti acesti factori.

Hai sa le luam pe rand sa vedem ce trebuie sa facem cu plantele in lunile septembrie si octombrie pentru a le pregati de iarna (urmeaza si un articol despre cum sa ingrijim plantele iarna, pentru si mai multa claritate).

Udare

Udarea se stabileste in functie de mai multe criterii, precum:

  • a. tipul plantei si nevoile acesteia (care sunt diferite de la suculente la cplantele tropicale)
  • b. tipul de ghiveci
  • c. caldura
  • d. pozitionarea plantei in functie de soare
  • e. anotimp

Ne gandim ca in functie de planta aleasa stim ce nevoi are si cum ar trebui sa o udam (iar daca nu, ar fi bine sa faci un research pe site si sa afli), asa ca vom trece direct la anotimp, care cumva le va explica si pe celelalte.

Toamna vine cu o usoara schimbare la nivel de temperatura, insa si de lumina, asadar va trebui sa ajutam putin udarile in lunile septembrie si octombrie, astfel sa le facilitam plantelor o trecere cat mai usoara spre iarna.

Vom incepe de undeva de la inceput de septembrie sa fim atenti la perioadele dintre udari ale plantelor, tinand cont si de temperaturi. Noi de obicei incepem sa mai adaugam niste zile intre udari pentru a observa comportamentul plantei.

Avand o aplicatie care ne contorizeaza zilele dintre udari, e usor sa vedem ce plante au nevoie de apa in fiecare zi, cum arata si cum vor arata daca omitem o zi de udare. Astfel, pe tot parcursul lunilor septembrie si octombrie vom adauga cate o zi de udare intre sesiunile de udari si vom observa comportamentul plantei.

Daca udarile sunt dese precum ar trebui sa fie in cazul Pothosului vara (la noi undeva la 4 zile pentru ca le avem in ghivece de lut si se usuca destul de rapid intre udari), atunci le vom urca treptat la 5, 6 si 7 zile si vom urmari cum se adapteaza.

Daca frunzele sunt evident mai lasate si ondulate, atunci va trebui sa udam planta, chiar daca nu ne respecta planul de rarire a udarii. Important este sa vedem cum se comporta planta, nu sa o supunem la stres, avem totusi 2 luni in care sa o ajustam 😊

Sol

Ei bine, se stie ca primavara si toamna sunt luni perfecte pentru schimbarea ghivecelor si totodata a solurilor, asadar daca aveti in plan sa mutati anumite plante, acum e momentul.

De ce? Pentru ca inca sunt in sezon de crestere, nu au intrat in hibernare si inca vor avea cateva saptamani cu soare si caldura care sa le ajute sa se adapteze cat mai bine la noua casa. Tototdata, schimbarea de sol vine si cu resurse noi, asadar va avea timp sa consume din ele pana in momentul in care intra in repaos.

Am scris mai multe despre cum sa mutam plantele in articolul acesta.

Fertilizare

Ei bine, avand in vedere lumina si caldura inca existente in luna septembrie, plantele noastre vor fi in continuare intr-o perioada de crestere, insa intr-un ritm mai lent. Daca pe tot parcursul verii le-am ajutat cu fertilizant, acum e momentul sa le incetinim administrarea pentru a le ajuta sa-si incetineasca ritmul de crestere in intampinarea perioadei de repaos vegetativ.

Daca obisnuiam sa le punem fertilizant mai diluat saptamanal, atunci va trebui sa rarim administrarile, astfel undeva la final de septembrie sa ne oprim.

Lumina

Luna septembrie este in continuare luminoasa, desi cum s-ar zice din batrani “soarele nu mai are putere”.

Daca la inceputul lunii soarele rasare undeva la ora 6:30 si apune in jurul orei 20:00, deja spre final de luna rasaritul este dupa ora 7:00; iar apusul tot in jurul orei 19:00. In octombrie deja ajungem cu rasaritul aproape la ora 7 si apusul la 17:00 (insa aici trebuie sa avem in vedere schimbarea orei 😉).

Asadar orele cu soare se diminueaza iar avand in vedere ploile abundente din Romania din lunile octombrie si noiembrie vom avea chiar saptamani fara nicio ora de soare.

Perceptia noastra asupra luminii este diferita de cea a plantelor, precum am scris si aici, asadar in functie de nevoile plantelor noastre ar fi bine sa ne gandim la niste lumini artificiale care sa suplineasca nevoile lor.

Noi le folosim cu succes de cativa ani, mai ales la plantele care au nevoie constanta de lumina (ex. citrice, monstera, maslin). Pe restul le putem tine pe pervaz si le vom suplimenta necesarul de lumina doar daca vedem schimbari drastice asupra lor.

Temperatura si umiditate

Odata cu venirea toamnei, atat tempteraturile cat si umiditatea se schimba.

Daca aveti plantele pe balcon sau in gradina, ar fi bine sa va interesati de limitele minime la care pot rezista acestea si sa le aduceti la interior odata ce prognozele arata ca temperaturile scad spre acele limite.

Primele plante pe care noi le aducem in casa sunt: Pothos, Monstera, Marantha, Philodendron, care deja sub 15 grade celsius vor avea de suferit.

In principiu plantele care rezista la temperaturi mai joase si pe care noi le aducem ultimele la interior sunt: Yucca ( aprox 5 grade Celsius), Hoya ( aprox 5 grade Celsius) si Iedera (exemplarul nostru tine pana la -20 grade Celsius, asadar ramane pe balconul inchis iarna).

In teorie odata cu venirea temperaturilor reci umiditatea scade, insa asta depinde foarte mult de ploile de care avem parte. In orice caz, daca avem plante sensibile la umiditate (ori in lipsa ei, ori in caz de prea multa) va trebui sa cautam moduri de a o ajuta.

Cele mai usoare si comune pentru lipsa umiditatii sunt folosirea unui umidificator sau a unui vas cu pietre in care sa punem apa; iar in cazul unei umiditati ridicate folosirea unui dezumidificator in apropierea plantei.

Probleme si daunatori

Cele mai multe probleme apar in momentele in care pamantul ramane prea umed, asadar adaptarea corecta a udarii in functie de caldura, umiditate si lumina este cruciala.

Totodata, temperaturile scazute pot afecta iremediabil atat frunzele cat si intreaga planta, asa ca trebuie sa avem grija la prognozele meteo in perioada asta.

Am scris mai multe pe subiect in acest articol, poate ajuta 😊

In mare in perioada de toamna, mai exact a lunilor septembrie si octombrie ar trebui sa acordam mai multa atentie plantelor noastre pentru a le observa nevoile si a le face adaptarea cat mai usoara. Nu e nimic de speriat sau greu, sunt totusi doua luni in care avem timp sa le urmarim 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *