Calathea ingrijire
Calathea – ingrijire si sfaturi

Calathea este un gen de plante cu frunze ovale, de un colorit si un tipar deosebit, devenita foarte populara printre iubitorii de plante de apartament datorita preferintei ei pentru lumina indirecta si umbra partiala.

Este cunoscuta sub mai multe nume datorita aspectului sau, cum ar fi planta zebra, planta paun si, nu in ultimul rand, planta care se roaga, un nume pe care il impart mai multe specii si care vine in acest caz de la asemanarea cu Maranta.

Desi frunzele sale urmaresc soarele pe tot parcursul zilei, acestea nu se strang complet noaptea ca in cazul marantei. Orientarea frunzelor catre lumina este strategia lor evolutionara, maximizand astfel procesul de fotosinteza.

Nativa in padurile tropicale din America Centrala si de Sud, calathea are un set de nevoi specifice pentru a se adapta vietii intr-un apartament.

Udare

Pastrand linia unei plante ce creste la baza arborirlor in padurile tropicale, calathea are nevoie de un sol constant umed, insa nu plin de apa. Excesul de apa poate duce la putrezirea radacinilor.

Trebuie mentinuta o balanta destul de fina in ceea ce priveste udarea, asigurand un sol constant umed. Uscarea partii superioare a substratului poate duce la priederea plantei, la fel si ferirea de excesul de apa din sol. Apa din farfurie sau masca trebuie aruncata dupa udare.

Primele semne de alarma datorate udarii excesive se pot observa la nivelul frunzeler, acestea devenind galbene dinspre margine spre centru.

In cazul udarii insuficiente, marginile frunzelor se vor usca, devenind maro de jur imprejur.

Sol

Calathea are nevoie de un sol bogat in nutrienti dar, dupa cum probabil deja ati intuit din capitolul despre udare, unul ce permite drenajul excesului de apa. In general nu se foloseste substrat obisnuit pentru plante deoarece acestea este adesea prea argilos si retine umiditatea. Este recomandat mai degraba un mix intre acesta si perlit care sa permita atat circulatia apei in exces cat si aerarea radacinilor.

Radacinile inghesuite pot duce la sufocarea si vestejirea plantei, asadar se recomanda o singura planta per ghiveci si schimbarea acestuia in fiecare an de cerstere (primavara sau la inceput de vara) cu unul putin mai incapator.

Fertilizare

Este indicat sa folosim un ingrasamant lichid diluat la jumatate in lunile de crestere din primavara si vara, Calathea iti va multumi prin culori vibrante si un luciu sanatos.

Trebuie evitata fertilizarea in lunile de iarna, cresterea fiind lenta, ingrasamantul putand afecta sanatatea plantei.

Lumina

In primul rand, Calathea are nevoie de lumina indirecta, asadar o fereastra orientata catre nord sau est pe timpul verii si un pervaz luminos in timpul iernii ii vor fi suficiente. In cazul in care este in bataia directa a soarelui, frunzele sale vor avea un aspect ars iar culorile vibrante vor disparea.

Daca singura optiune este o fereastra orientata catre soare, atunci o perdea poate filtra lumina suficient pentru a proteja planta.

Iarna va fi nevoie sa o mutati intr-un loc mai luminos pentru a profita de putinele ore de soare ale zilei si de intensitatea mult mai mica a luminii pe percursul acestor ore.

Temperatura si umiditate

Nici la capitolul temperatura calathea nu este indulgenta, avand nevoie ca termometrul sa se incadreze intre 20 si 30 de grade celsius. Este nevoie de o grija sporita in zilele caniculare de vara si in cele reci ale iernii. Temperaturile ce ies din marja de mai sus duc la ingalbenirea si pierderea frunzelor, iar daca conditiile persista chiar si la pierderea plantei.

Probleme si daunatori

Calathea este predispusa la majoritatea daunatorilor ce afecteaza plantele de apartament, de la paduchi lanosi, la afide si acarienti. In plus fata de acestia, preferinta ei pentru un sol umed duce adeseori si la infestari fungice.

Inmultire

Inmultirea la caathea se poate face prin trei metode mari: inmultirea prin separarea radacinii, inmultirea prin seminte sau inmultirea prin butasi.

Metoda facila este cea prin butasi, singurul dezavantaj fiind afectarea esteticii plantei, insa in rest procesul este relativ simplu si similar cu cel intalnit la alte plante tropicale precum pothos sau monstera.

Un butas este taiat (cu o foarfeca sterilizata in prealabil) in asa fel incat sa contina cel putin o frunza si un nod de crestere. Acesta este pus intr-un recipient cu apa astfel incat aceasta sa acopere nodul dar nu si frunza, iar in cateva saptamani radacinile vor iesi din acest nod, butasul putand fi transpantat cand acestea au cativa centimetrii lungime si pot sustine noua planta in sol.

Varietati

Desi multe la numar, aici vom aminti cateva dintre cele mai cunoscute:

Calathea crocata – caracterizata de frunze ovale si dese, de un verde inchis in partea superioara si visiniu pe partea inferioara.

Calathea lancifolia –  ce este caracterizata prin frunze mari, alungite, in forma de lance, de unde si denumirea sa. In partea superiara aceste frunze au un tipar de pete rotunde de un verde inchis peste unul mai deschis si aceelasi visiniu pe partea inferioara.

Calathea ornata –  o planta nativa in padurile tropicale din Venezuela si Columbia ce are frunze mari, ovale si alungite de un verde deschis evidentiat de nervuri albe de-a lungul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *