Desi sunt mai multe plante ce isi revendica acest nume, de obicei cand spunem Craciunita ne referim la Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia, o planta perena (desi de multe ori crescuta ca anuala) deosebita prin foliajul sau superior (bractee) de culoare rosie spre varful tulpinii ce creaza senzatia unei flori.
Bracteele sunt frunze specializate, asociate de obicei cu un organ reproductiv al plantei, in cazul acesta cu florile. Adevaratele sale flori sunt usor de trecut cu vederea si nu ofera nimic spectaculos in comparatie cu frunzele sale rosii.
Craciunita este nativa in Mexic unde inca se poate intalni in habitatul sau natural, de obicei pe dealuri orientate catre Oceanul Pacific. Ea a fost adusa in SUA undeva la 1800 de catre Joel Poinsette, ambasador al Americii in Mexic in acel moment, de la care si-a luat si al doilea nume, Poinsettia.
Din pacate, de la descoperirea sa si pana acum, arealul sau a scazut considerabil datorita interventiei oamenilor. In habitatul lor natural, aceste plante se dezvolta sub forma unor arbusti, insa comercializarea lor la ghiveci le-a transformat mult dimensiunile de-a lungul timpului.
Pentru a ajunge sa capete culoarea rosie, planta are nevoie de o perioada cu ore putine de lumina (simuland iarna), insa este important de stiut ca plantele pe care le cumparam la ghiveci sunt fortate sa ajunga la acest aspect prin controlarea exacta numarului de ore de lumina si intuneric pe care le primesc cu pana la 10 saptamani inainte de comercializare.
Oferindu-i conditiile de care are nevoie, cu lumina adecvata, temperaturi constante si ridicate si evitand udarea excesiva este posibil sa pastram craciunita pentru doi sau mai multi ani, insa sa o facem sa isi etaleze iconica culoare rosie a frunzelor este o munca monumentala.
De obicei cand ne gandim la craciunite ne gandim automat la culoarea rosie, insa acestea pot avea si alte culori cum ar fi alb, galben sau roz, existand si varietati bicolore.
Poate surprinzator, craciunita este cea mai importanta planta la ghiveci din punct de vedere comercial, intreaga vanzare concentrandu-se in cateva saptamani din apropierea sarbatorilor de iarna.
Asocierea cu craciunul a inceput prin secolul 17 cand calugarii Franciscani din Mexic au inceput sa includa aceste plante in celebrarile sarbatorii. O legenda putin mai veche face referire la o fetita din Mexic ce nu putea aduce un cadou la biserica pentru craciun si culegand ierburi de pe marginea drumului acestea au capatat culoarea rosie transformandu-se in craciunite.
Udare
Udarea craciunitei se face atunci cand primii centimetri de sol sunt uscati la atingere. Aceasta trebuie facuta din abundenta insa apa trebuie lasata sa se dreneze din ghiveci, verificand ca nici o cantitate sa nu ramana in farfuria sau masca ghiveciului.
Sol
Substratul preferat de aceasta planta trebuie sa fie unul cu un drenaj foarte bun si un pH acidic spre neutru. Totodata solul trebuie sa contina o cantitate considerabila de materie organica.
Schimbarea ghiveciului se face de obicei primavara tarziu sau la inceputul verii, iar recipientul nou ales trebuie sa fie cu 2-3 centimetri mai mare in diametru. Daca e prea mare, radacinile nu vor putea ajunge sa absoarba toata apa din sol.
Fertilizare
Cel mai important aspect este sa nu punem ingrasamant atunci cand planta este in perioada in care are frunzele colorate. Adaugarea unui fertilizant se recomanda in primavara, de obicei lichid si diluat la jumatate din doza uzuala.
Lumina
Craciunita este o planta ce are nevoie de lumina puternica indirecta. Desi tolereaza pentru o perioada limitata o intensitate mai mica a luminii, frunzele sale vor incepe sa cada in incercarea de a se adapta la noile conditii.
Un pervaz luminos este ideal mai ales in lunile de iarna, insa incepand cu primavara trebuie sa avem grija sa ii ferim frunzele de razele directe ale soarelui.
Temperatura si umiditate
Pentru a mentine craciunita in forma sa ideala si o ajuta sa-si etaleze culorile cat mai mult timp trebuie sa ii oferim un mediu cu o temperatura cat mai constanta, undeva in intervalul 18-24 de grade.
Trebuie totodata ferita de curenti de aer reci (ca aceeia de langa un geam deschis des) sau calzi (evitand amplasarea in dreptul unei surse de caldura cum este o aeroterma/ un calorifer).
Umiditatea trebuie si ea tinuta la un nivel mai ridicat. Lipsa acesteia, mai ales in lunile de iarna cu aer uscat, duce la ingalbenirea si caderea prematura a frunzelor. Un umidificator plasat in apropierea plantei este de mare ajutor in aceste cazuri.
Daunatori
Din pacate aceasta este o planta predispusa la o gama larga de daunatori. Poate fi inftstat de oricare dintre daunatorii comuni ai plantelor de apartament precum afide, paduchi lanosi si tripsi.
Este nevoie sa o verificam constant pentru a gasi din timp urmele acestor mici insecte si sa aplicam tratamente cu spray-uri insecticide daca le observam pe tulpina sau frunze.
Probleme comune
Cea mai des intalnita problema la craciunita este udarea excesiva, aceasta ducand destul de rapid la putrezirea radacinilor. Acest lucru devine vizibil al nivelul frunzelor, care vor incepe sa se ingalbeneasca si sa cada treptat de la baza spre varf.
O alta problema o reprezinta infestarile fungice cauzate de umiditate crescuta si lipsa de circulatie a aerului pe langa frunze. Asadar, daca primiti o craciunita impachetata in folie de cadou, cel mai bine ar fi sa o scoatem si sa o lasam doar in ghiveci, acesta oferindu-i sansa ca apa sa nu ramana in folie ci sa se scurga in farfurie si, totodata, ca aerul sa circule printre frunze.
Inmultire
Majoritatea craciunitelor sunt hibrizi iar acest lucru insemana ca nu poti depinde de semintele lor pentru propagare. O metoda mult mai buna si cu o rata de succes ridicata este aceea a inmultirii brin butasi.
Butasii sunt crengute noi, de aproximativ 15 centimetri lungime, pe care le vom taia din planta mama cu ajutorul unei foarfece sau a unui cutit sterilizat. Apoi vom indeparta frunzele de la baza butasului, introducandu-l apoi intr-un ghiveci propriu umplut cu substrat obinuit pentru plante de apartament.
Dupa ce am terminat procesul de mutare vom pune o punga de plastic transparent sau o folie peste butas pentru a-i mentine o umiditate ridicata.
In aproximativ o luna va incepe sa dezvolte radacini proprii, iar la primele semne ale aparitiei de noi frunze, folia sau punga folosita pentru cresterea umiditatii se poate indeparta.
Varietati
In afara de clasica craciunita cu inflorire rosie avem la dispozitie zeci de varietati ce se diferentiaza in primul rand prin culoare.
Dintre hibrizii ce ne-au impresionat in mod deosebit amintim:
- “Plum Pudding” – cu o inflorescenta de culoare violet.
- “Alaska White” – care dupa cum ii spune si numele are o culoare alba.
- “Jingle Bell Rock” – o varietate bicolora de culoare rosie cu pete albe.