Flori de crinul pacii
Crinul pacii – ingrijire si sfaturi

Aceasta floare tropicala dispune de frunze mari, lucioase, ovale sau in forma de lance, ce pot creste pana la 50 de centimetri lungime si 25 in latime. Punctul de atractie il reprezinta florile sale mari, able sau crem, ce cresc pe o tulpina inalta deasupra foliajului.

La origine o planta tropicala, crinul pacii este nativ in junglele din Venezuela si Columbia unde creste la baza arborilor si implcit in umbra acestora, profitand de un climat cald si o umiditate foarte mare. Planta a fost introdusa in Europa in 1870 si de atunci a fost modelata prin selectie naturala pana a ajuns la variantele existente acum pe piata, ce rezista cu brio la viata intr-un apartament sau birou.

Sunt plante ce aduc beneficii in casa ta precum purificarea toxinelor din aer sau imbunatatirea umiditatii prin eliberearea apei din frunzele sale.

In Feng Shui, crinul pacii este considerata o planta de bun augur ce aduce o energie pozitiva in casa si promoveaza calmul si prosperitatea.

Atentie insa daca aveti copii mici sau animale de companie, crinul pacii este toxic daca este ingerat, asa ca cel mai bine este sa fie tinut departe de acestia.

Udare

Crinul pacii este una dintre acele plante ce prefera mai degraba lipsa apei. Frecventa de udare depinde de la caz la caz de factori precum nivelul de lumina pe care il primeste sau temperatura ambienta, insa o regula generala este aceea a lasa primii 5 centimetri de la suprafata sa se usuce pana sa torni iar apa.

Pentru aceasta planta se recomanda de asemenea un ghiveci din teracota fara smalt ce ajuta la evaporarea apei in exces si la o mai buna aerare a radacinilor.

Iarna planta se unda si mai rar, zilele fiind mai scurte si implicit lumina primita pentru fotosinteza mai putina.

Sunt cateva semne de alarma ce ne arata ca primeste prea multa apa, cum ar fi ingalbenirea frunzelor sau aparitia mucegaiului pe suprafata solului.

In cazul udarii insuficiente se poate observa uscarea frunzelor pe margini, caderea lor sau o crestere foarte lenta.

Sol

Planta prefera un sol bogat in nutrieti dar cu un drenaj foarte bun. In natura, crinul pacii creste la baza padurilor tropicale unde solul este bogat in nutrienti. In general se utilizeaza soluri grele, bogate, care in general retin apa, iar din acest motiv se adauga nisip grunjos sau perlit pentru a facilita drenajul.

Crinul pacii prefera sa stea mai inghesuit in ghiveci insa daca observi radacini ce ies din sol sau prin gaurile de drenaj inseamna ca este timpul pentru o schimbare.

Fertilizare

Avand aceasta preferinta pentru un sol bogat in nutrienti si luand in calcul ca nivelul acestora este limitat intr-un ghiveci, crinul pacii va aprecia adaugarea unui ingrasamant in lunile de primavara si vara fie sub forma lichida (mai frecvent) sau sub forma de pelete cu eliberare treptata pentru un sezon intreg.

Ca si in cazul majoritatii plantelor de apartament, fertilizarea nu este recomandata in lunile de toamna tarzie si iarna.

Lumina

De multe ori catalogat ca o planta pentru zonele fara multa lumina, crinul pacii poate supravietui si in aceste conditii insa in nici un caz nu poate prospera.

Planta are nevoie de lumina intensa dar filtrata, o fereastra pozitionata catre est fiind un mediu perfect pentru ca planta sa se dezvolte si sa infloreasca.

Temperatura si umiditate

Fiind o planta tropicala, crinul pacii are nevoie de o temperatura calda si stabila, un interval intre 18 si 27 de grade celsius fiindu-i ideal.

Frigul este periculos si orice expunere prelungita sub 13 grade celsius poate duce la pierderea plantei. De evitat este si plasarea acesteia in dreptul curentilor de aer cum ar fi cei de la aerul conditionat sau in dreptul geamurilor sau usilor deschise.

In privinta umiditatii putem merge pe premisa: cu cat mai mult cu atat mai bine, crinul pacii preferand o umiditate crescuta, de ajutor fiind un umidificator plasat in preajma, o tavita cu apa si pietre sau pulverizari cat mai dese pe frunze.

Probleme si daunatori

De obicei foarte rezistente la majoritatea daunatorilor ce afecteaza plantele de apartament, pot totusi suferi infestari rare cu afide sau paduchi lanosi ce pot fi eliminati prin pulverizari cu apa, ulei de neem aplicat local sau cu ajutorul unui spray cu insecticid.

Inmultire

In general propagarea crinului pacii se face prin divizarea puietilor. Noi plante apar adesea langa tulpina principala iar odata cu replantarea se pot separa de planta parinte si planta individual.