Frunza philodendron Brasil
Philodendron Brasil – sfaturi pentru ingrijire

Philodendron Brasil (Philodendron hederaceum ‘Brasil’) este o planta perena deosebita prin frunzele sale in forma de inima, verde inchis, ce au pete in nunate mai deschise de verde si galben semanand oarecum cu steagul Braziliei, de unde isi ia si numele.

Membra a familiei Araceae, este inrudita cu o lista lunga de plante de apartament cum ar fi Monstera, Caladium, Alocasia sau Pothos.

Desi similar in aparenta cu pothos, philodendronul Brasil are cateva diferente notabile. Pe cand forma frunzelor este similara, pothosul are o vena centrala ce lipseste in cazul philodendronului. De asemenea, acesta din urma are frunze mai subtiri si mai delicate, in timp ce cele ale pothos-ului sunt mai rigide si groase.

Este o planta tropicala intalnita in padurile din America de Sud, ceea ce inseamna ca prospera intr-un mediu cald si cu umiditate crescuta. Catalogata ca o planta relativ usor de crescut sunt anumite considerente pe care trebuie sa le respectam pentru un Philodendron Brasil sanatos si cu aspect luxuriant.

Udare

Philodendron Brasil este o planta foarte sensibila la udarea excesiva. In general, i se pune apa cand primii doi pana la 5 centimetri de sol sunt uscati. Udarea se face din abundenta si excesul de apa se indeparteaza din farfuria sau masca ghiveciului.

Depinzand de temperatura ambientala si de nivelul de lumina pe care il primeste, vara aceasta planta se poate uda la intervale de o saptamana in timp ce iarna acest interval poate fi extins si la 10-12 zile.

Cel mai bun indicator al nevoii de udare il vedem la nivelul frunzelor, acestea incepand sa se stranga si sa se lase spre sol. Odata facuta udarea ele isi revin in cel mult o zi.

In cazul udarii excesive, frunzele incep sa se ingalbeneasca si sa cada, in special de la baza spre varfuri.

Sol

Principala calitate a solului trebuie sa fie un foarte bun drenaj. Philodendron Brasil poate supravietui in majoritatea mixurilor de sol comerciale, insa pentru o dezvoltare adecvata va avea nevoie de putina aciditate. Aceasta poate insemna un mix acidic de plante sau adaugarea scoartei de copac des folosita in mixurile pentru orhidee.

Schimbarea ghiveciului nu se face des, iar de fiecare data trebuie optat pentru un recipient cu diametrul cu 2-3 centimetri mai mare. Un ghiveci prea mare inseamna ca radacinile plantei nu se raspandesc suficient pentru a prelua apa din sol iar pericolul putrezirii acestora creste.

Fertilizare

Philodendron Brasil este o planta ce creste bine chiar si fara fertilizant, insa i se poate suplimenta dieta in lunile de primavara tarzie si vara cu un fertilizant lichid aplicat lunar.

In lunile de toamna si iarna, aplicarea ingrasamantului trebuie oprita, planta intrand intr-o perioada de repaus vegetativ.

Lumina

Aceasta planta prefera lumina intensa insa indirecta. Este drept ca poate supravietui si cu lumina mai putina insa nu se va dezvolta la potentialul maxim. In primul rand, in lipsa luminii adecvate, variegarea frunzelor va fi stearsa si greu de observat. In al doilea rand segmentele dintre frunze vor fi din ce in ce mai mari dand un aspect inestetic.

La polul opus, expunerea la razele directe ale soarelui duce la arderea frunzelor.

Temperatura si umiditate

Este o planta destul de sensibila la temperaturi scazute, frunzele sale avand de suferit chiar si la temperaturi mai scazute de 15 grade celsius. Un interval in care Philodendron Brasil este fericit este acela intre 16 si 24 grade celsius.

In ceea ce priveste umiditatea, cu cat mai mare cu atat mai bine. Desi adaptata pentru umiditatea obisnuita a unui apartament, va capata un aspect cu adevarat luxuriant, daca este plasata in preajma unui umidificator.

Daunatori

Nu este o planta care sa fie predispusa la un anumit tip de daunatori, insa ca mai toate plantele de interior poate suferi de pe urma infestarilor cu afide, paduchi testosi sau tripsi.

Daca totusi ajungem in aceasta situatie, acesti daunatori pot fi indepartati punctual, daca numarul lor nu este mare, cu ajutorul unui betisor de urechi al carui capat a fost imbibat in alcool sanitar. In cazul infestarilor mai serioase trebuie sa aplicam un spray insecticid.

Probleme comune

Cea mai comuna problema intalnita la philodendron Brasil este ingalbenirea si caderea frunzelor. Aproape de fiecare data cauza este aceeasi, udare excesiva si neindepartarea excesului de apa din farfuria / masca ghiveciului sau drenajul slab ce pastreaza apa langa radacini pentru prea mult timp.

In locul frunzelor cazute nu vor aparea unele noi, insa daca aspectul plantei are de suferit, putem folosi acest prilej pentru a o toaleta si a propaga butasii pe care mai apoi sa ii inradacinam in acelasi ghiveci, astfel dand plantei un aspect mai des.

Philodendron Brasil la ghiveci

Inmultire

Cea mai simpla si eficienta modalitate de propagare al philodendronului Brasil, ca si in cazul celorlalte specii de philodendron, este cea prin butasi inradacinati in apa.

Butasii selectari trebuie sa aiba un nod de crestere de pe care sunt indepartate frunzele, si chiar daca nu este necesar sa aiba inca un set de frunze, din ce am observat, prezenta acestora ajuta la cesterea mai rapida a radacinilor.

Butasii sunt pusi intr-un recipient astfel incat apa sa acopere nodul de crestere si se aseaza intr-un loc cu lumina puternica si indirecta. In cateva zile vor incepe sa creasca mici radacini, iar in cateva saptamani noua planta va fi gata pentru a fi transplantata in sol.

In cazul recipientelor transparente apa capata deseori o tenta verde cauzata de algele ce se dezvolta in prezenta luminii, insa nu trebuie sa ne facem griji ci doar sa schimbam apa cand se intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *