O planta tropicala clasica la origini, cu frunze suculente si flori cerate- de unde si celelate nume dupa care este recunoscuta: planta de ceara sau floarea de portelan – Hoya a devenit una dintre cele mai de succes plante de apartament.
Din momentul in care a fost adusa din padurile tropicale din estul Asiei si Australiei, a devenit usor una dintre cele mai comune plante de apartament, iar cu cele peste 400 de variatii si hibrizi a devenit cu siguranta una dintre favoritele crescatorilor amatori din toata lumea.
Frunzele sale robuste si carnoase, cu aspect apoape artificial datorat stratului lucios de la suprafata, o fac usor identificabila. La fel si florile ei, grupate de obicei in sfere de pana la 40 de flori mici ce pot avea culori de la alb pur, la crem, roz, visiniu si (aproape) negru.
Hoya este o planta agatatoare ce porneste de la un fir lung, lemnos, de culoare maronie, pe care mai apoi vor aparea florile si frunzele. Este important sa nu taiati aceste fire, aceasta fiind modalitatea de dezvoltarea a plantei.
Planta are un ritm de crestere mare, mai ales cand conditiile i se par propice si va inflori odata ce a ajuns la maturitate. Desi cresterea poate fi accelerata, nu se recomanda schimbarea ghiveciului foarte des, aceasta fiind o planta ce prefera ca radacinile sa-i fie inghesuite chiar cu riscul de a ramane cu putin sol in ghiveci. Hoya poate fi ajutata cu ingrasamant in perioadele ei de crestere: primavara si vara.
Longevitatea ei este legendara, planta putand ajunge la cativa metri lungime la maturitate, rezistand ani buni chiar in conditii departe de a fi ideale.
Udare si umiditate
Iti plac plantele dar cam uiti sa le uzi? Hey, asta e planta ta. Este o planta iubitoare de seceta, una din acele plante ce poate avea de suferit mai degraba din cauza udarilor excesiva decat din cauza lipsei de apa. In lunile de vara se poate uda la o saptamana, avand grija ca solul sa se usuce intre udari (sau cel putin primii 2-3 centimetri), in timp ce odata ajunsi in lunile reci si cu putina lumina, udarea se poate face si la o luna, planta intrand intr-o perioada de stagnare.
In orice caz, dupa udare trebuie sa ne asiguram ca nu ramane apa in farfuria ghiveciului sau in masca acestuia. Unii crescator tind sa ude Hoya abia atunci cand frunzele incep sa se increteasca, insa desi aceasta tactica garanteaza ca solul este perfect uscat, ne va lasa in casa cu o planta cu aspect… sa ii zicem bolnavicios.
Hoya este o planta care iubeste un mediu umed, asemanator cu mediul ei natural din padurile tropicale, calduroase si sufocante. Pentru lunile de iarna, ideal ar fi un umidificator prin preajma ei.
Unele semnale de alarma pe care planta ni le da legate de udare: poate renunta la frunzele din apropierea solului daca radacinile incep sa putrezeasca, sau, un alt semn, incretirea si ingalbenirea frunzelor daca apa este insuficienta.
Sol
Hoya prefera solurile ce permit o drenare foarte buna si o circiulatie a aerului in jurul radacinilor. Dar doar prefera, nu am spus ca este si obligatoriu. Ea poate supravietui si prospera intr-un pamant obisnuit de flori, cu conditia ca ghiveciul sa permita drenarea ape, iar udarea sa fie mai rara. Un sol ideal ce poate fi folosit este cel de orhidee, iar pentru drenaj adaugata o mana de substrat pentru cactusi si suculente.
Cum mentionam si mai sus, schimbarea ghiveciului trebuie sa se faca rar, inghesuirea radacinilor face planta sa se dezvolte mai bine la suprafata.
Fertilizare
Se recomanda fertilizarea plantei la inceputul sezonului de crestere (in primavara sau vara), insa nu este deloc recomandat sa se adauge ingrasament in lunile de iarna in care planta este in perioada ei latenta.
Lumina
Probabil ca ati intalnit Hoya in colturi mai intunecate si, desi sunt sanatoase, cresterea lor este mult accelerata in zone cu lumina intensa si indirecta. Planta poate tolera si lumina directa cateva ore pe zi, insa la aparitia primelor arsuri pe frunze trebuie mutata din acel loc.
Lumina mai slaba poate avea totusi un beneficiu, pentru ca planta tinde sa produca mai multe frunze pentru a compensa lipsa de fotosinteza iar acest lucru nu poate decat sa te bucure.
Temperatura
Tolereaza cu succes temperatura obisnuita din camera in zona noastra, insa ca orice planta tropicala, va aprecia nespus temperaturi ridicate si umiditate pe masura.
Probleme si daunatori
De obicei foarte rezistenta si evitata de daunatori, poate avea de suferit in general daca este plasata in apropierea unei plante bolnave sau infestate de daunatori.
Inmultire
Cea mai comuna si cea recomandata metoda este propagarea prin butasi taiati din planta mama cu un cutit (sau o foarfeca) sterilizat in prealabil. Butasii trebuie sa aiba aproximativ 10 centimetri lungine si sa contina un set de frunze (se pot obtine plante noi si din butasi fara frunze, insa este mai dificil). Butasii astfel obtinuti se pun in recipiente cu apa avand grija ca frunzele sa stea peste nivelul apei si in cateva zile noile radacini vor fi vizibile. In cateva saptamani acestea se vor ramifica suficient pentru a planta noua Hoya astfel obtinuta.
Pentru un aspect placut recomandam plasarea a trei butasi in fiecare ghiveci, acest lucru ducand la o densitate mai mare a frunzelor.
Varietati
Este destul de greu sa selectam o lista scurta de varietati Hoya dintre cele peste 400 de tipuri ce se deosebesc prin flori sau modelul si aspectul frunzelor, insa printre preferatele noastre intra cu siguranta: Hoya Ovalifolia, Hoya Carnosa, Hoya krohniana sau ‘Eskimo’ sau Hoya kerrii sau ‘Big Leaves’.