Ghiveci cu Violeta africana inflorita
Violeta africana – ingrijire si sfaturi

O planta mica si compacta, violeta africana are flori mov-violet ce infloresc pe durata intregului an daca ii acordam putina atentie. Este una dintre cele mai populare plante cu flori din lume, insa are o reputatie ca fiind mai dificil de crescut.

Deloc surprinzator, violeta africana este nativa in…Africa, Africa de Est sa fim mai precisi, avandu-si habitatul in padurile tropicale ale Tanzaniei si Keniei. 

Traind la baza arborilor inalti, aceste plante prefera lumina intensa insa filtrata, razele directe putand duce la arderea frunzelor. Un alt lucru pe care il putem deduce din acest habitat natural este faptul ca violeta africana prefera o umiditate crescuta si o temperatura constanta.

A fost introdusa in Europa in 1892 cand un ofiter colonial german a identificat-o si a trimis-o inapoi in tara lui, iar de atunci a evoluat in mii de varietati.

Frunzele sale sunt in general verde inchis la culoare, rotunde sau ovale si de o dimensiune de la 5 la 8 centimetri in diametru. Asezata in format de spirala, textura lor este catifelata dand o senzatie placuta la atingere. 

Punctul forte al violetei africane il reprezinta insa florile. Cele mai populare culori sunt nuante de violet, albastru sau mov insa alte specii pot etala si nuante de rosu, roz sau alb. Florile sunt in general micute cu diametrul de aproximativ 4 centimetri. Fiecare floare dispune de 5 petale asezate intr-o forma ce aduce a clopotel sau a stea.

Pentru a incuraja inflorirea pe o perioada mai mare de timp este recomandat ca tulpina cu flori uscate sa fie taiata lasand planta sa isi concentreze resursele pe creearea de noi boboci.

Udare

Violeta africana are nevoie de udari dese care sa ii tina solul constant umed avand insa grija sa indepartezi apa acumulata in masca sau farfuria ghiveciului. 

Un alt aspect importantant cand vine vorba de udare este ca aceasta sa se faca la baza plantei sau prin cufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa, in orice caz fara a atinge frunzele. Acestea sunt foarte sensibile si capata pete daca iau contact cu apa.

Sol

Solul potrivit pentru violeta africana trebuie sa retina umiditate insa in acelasi timp sa ofere un drenaj foarte bun astfel incat excesul de apa sa nu ramana in jurul radacinilor. Un drenaj insuficient va duce la putrezirea radacinilor lucru ce va fi vizibil in prima faza la nivelul frunzelor, acestea ingalbenindu-se si cazand. In scurt timp daca nu se iau masuri pentru indepartarea apei, intreaga planta va fi pierduta.

Schimbarea ghiveciului se face doar atunci cand este necesar, adica daca observam radacini ce ies la suprafata sau planta a capatat un aspect foarte aglomerat. De obicei prefera ca radacinile sa acapareze intreg spatiul, acest lucru ducand si la inforiri mai dese.

Fertilizare

In lunile de crestere intensiva din primavara tarzie si vara, este recomandat sa fie adaugat saptamanal un ingrasamant lichid diluat. In cazul concentratiilor mai puternice trebuie urmat dozajul inscris pe eticheta.

Lumina

Aceasta planta are nevoie de lumina puternica insa indirecta sau filtrata printr-o perdea. Razele directe ale soarelui cel mai probabil ii vor arde frunzele. Un alt semn cum ca violeta africana primeste prea multa lumina sunt frunzele ce capata nuante de verde palid.

La polul opus, prea putina lumina si planta va capata segmente lungi, inestetice si frunze inguste de un verde inchis. De asemenea in aceste contitii planta nu va inflori sau va inflori foarte rar.

Temperatura si umiditate

Este o planta cu cerinte destul de stricte si atunci cand vine vorba de temperatura, crescand cel mai bine in jurul valorii de 20-22 de grade celsius. Avand aceasta preferinta pentru temperaturi constante este de evitat plasarea ei in calea curentilor, in apropierea geamurilor sau a usilor deschise des, a aerului conditionat sau a ventilatorului.

In orice caz nu iubeste frigul asa ca incercati sa tineti planta intr-o temperatura de peste 15 grade celsius.

Fiind o planta tropicala si umiditatea din jurul sau trebuie sa fie pe masura, un interval intre 40 si 60% fiind potrivit. In cazul in care incaperea in care este tinuta are o umiditate mai scazuta, un umidificator plasat in preajma ii va fi un real ajutor.

Probleme si daunatori

Violeta africana nu are daunatori specifici insa poate fi afectata de cei comuni ai plantelor de apartament cum ar fi afidele, paduchii lanosi si variate infestari fungice. Violeta este intr-adevar putin mai sensibila fata de alte plante datorita preferintei pentru un sol umed, temperatura ridicata si umiditate crescuta, toti factori ce sunt si pe placul daunatorilor si le pot accentua dezvoltarea.

Inmultire

Sunt preferate doua metode pentru inmultirea acestei plante:

  • prima si cea mai simpla este prin puieti ce se dezvolta langa planta mama, acestia putand fi separati relativ usor in cazul schimbarii de ghiveci.
  • O a doua metoda este prin frunze, procedeu in care o frunza cu aspect sanatos este selectata si taiata de langa baza plantei. Apoi petiolul se taie la un unghi de 45 de grade si se infige intr-un sol bogat in nutrienti. Udam solul si plasam apoi o punga de platic peste ghiveci, fapt ce va asigura o umiditate crescuta. In cateva saptamani va incepe dezvoltarea plantei.

Varietati

Sunt mii de varietati din care poti alege, violeta africana avand atat caracteristici cat si culori diferite. Amintim mai jos trei dintre cele ce ne-au impresionat pe noi:

  • Persian Prince‘ – o planta de dimensiuni mici cu flori de un violet vibrant.
  • Lyon’s Lavender Magic‘ – o planta de dimensiuni medii cu flori in forma de stea de o nunata mov deschis.
  • Hawaiian Pearl‘ – cu flori stelate albe in centru si roz movuliu spre extremitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *