Pilea peperomioides
Pilea – ingrijire si sfaturi

Pilea este un gen care contine peste 600 de plante ce se gasesc aproape pe tot globul in regiuni tropicale si subtropicale, insa putine dintre acestea au fost adaptate la cresterea in interior. In articolul aceste ne vom referi in special la Pilea peperomioides, planta nativa in sudul Chinei, desi multe dintre caracteristicile si cerintele ei se aplica cu succes si celorlalte specii ale acestui gen.

O planta cu multe nume informale cum ar fi planta placinta, ozn sau planta chinezeasca a banilor, pilea face parte din categoria acelor plante iconice pentru apartament.

Este deosebita prin funzele sale de forma rotunda si un verde mediu-inchis ce sunt atasate de o tulpina centrala printr-un petiol (codita frunzei) foarte lung. Dimensiunile sale reduse o face usor de adaptat si in incaperile mici atat timp cat cerintele sale de baza ii sunt satisfacute. Florile sale sunt usor de trecut cu vederea fiind foarte mici, desi le gasim in nuante de crem sau roz.

Ca si nivel de atentie, pilea este o planta relativ usor de ingrijit cu nevoi moderate in ceea ce priveste intensitatea luminii facandu-le ideale pentru cei ce abia incep sa ingrijeasca plante de apartament.

Cu trecerea timpului aspectul ei va avea de suferit in mod natural datorita frunzelor de la baza ce se vor usca si vor cadea facand tulpina sa para inalta. Partea de sus a acesteia se poate taia pentru a incuraja o crestere mai deasa si, din cand in cand, planta se poate propaga pentru a-i reda aspectul des si placut.

Udare

Pilea tinde sa ne anunte cand este momentul unei udari lasandu-si frunzele in jos, insa la cateva ore dupa ce ii punem apa ea isi va reveni la normal. Planta are nevoi medii in ceea ce priveste udarea, preferand ca primii centimetri de sol sa se usuce pana la urmatoarea udare.

Pericolul de putrezire a radacinilor este unul mare, asa ca trebuie sa ne asiguram ca nu ramane apa in farfuria sau masca ghiveciului.

Sol

Solul preferat de aceasta planta este unul bogat in nutrienti insa cu un drenaj foarte bun. Acest mix de calitati este putin mai greu de obtinut, insa putem amesteca un pamant obisnuit de plante de apartament cu putin substrat de citrice sau nisip grunjos pentru a-i da un drenaj si o aerare a radacinilor mai buna.

Un sfat bun ar fi sa folosesti un ghiveci din lut care permite evaporarea excesului de umiditate din sol.

Fertilizare

Nici la acest capitol Pilea peperomioides nu cere foarte multa atentie. Nu are o crestere foarte rapida si nu ajunge nici la dimensiuni mari, asa ca se poate folosi un fertilizant diluat la jumatate din masura recomandata, o data primavara si o data vara.

Lumina

Aceasta planta are nevoie de lumina indirecta puternica. Un pervaz orientat catre Est sau vest va fi ideal, ori, in cazul in care fereastra primeste razele directe ale soarelui, acestea pot fi filtrate printr-o perdea. 

Lasata in acelasi loc, planta va incepe sa se incline catre soare asa ca o practica buna este sa o rotim chiar si zilnic cate putin, pentru ca lumina sa bata uniform pe toata suprafata.

Lasate in bataia directa a soarelui, frunzele sale se vor arde afisand pete maro, uscate, ce se maresc daca conditiile nu se schimba.

Poate tolera si zone cu lumina mai slaba, insa aspectul ei va avea de suferit, segmentele lungindu-se in cautarea unei intensitati mai mari.

Temperatura si umiditate

Temperatura obisnuita dintr-un apartament va fi perfecta pentru aceasta planta. Un interval de la 15 la 25 de grade va garanta un aspect sanatos, insa orice temperatura sub 10 grade o poate afecta ducand chiar si la pierderea plantei daca expunerea este prelungita. De asemenea si umiditatea normala de la interior este suficienta pentru pilea. 

Probleme si daunatori

Desi destul de rezistente, aceste plante sunt susceptibile la infestarile comune cu afide si paduchi lanosi. O alta problema o reprezinta infestarile fungice favorizate de un sol care ramane mult timp umed.

Inmultire

Sunt trei modalitati principale de propagare pentru Pilea peperomioides: prin seminte, butasi si pui ce cresc langa tulpina principala. Dintre acestea, metodele facile sunt prin butas si pui.

Pentru a o propaga prin butasi, este necesar sa taiem o sectiune de tumpina de aproximativ 8 centimetri folosind o foarfeca sterilizata in prealabil. Acest butas este pus intr-un recipient cu apa, iar in cateva zile radacini fine si albe vor incepe sa se dezvolte de la baza. Acest procedeu stimuleaza si planta ramasa sa produca noi frunze.

Veti observa in timp ca tulpini noi apar la baza celei principale, iar cand acestea vor avea minimum 5 centimetri si cateva frunze pot fi detasate si replantate in ghivecele proprii.

Varietati

Doua varietati mai rare pentru Pilea peperomioides sunt cu adevarat deosebite.

  • Pilea peperomioides Mojito – o prima varianta variegata a plantei, prezinta pete de un verde deschis pe frunze
  • Pilea peperomioides White splash – o a doua varianta variegata ce prezinta pete mai mari si de culoare mai deschisa pe suprafete mai restranse.