Pentru cei dintre voi care au acvarii si simt ca pestisorii au nevoie de ceva putin mai vesel sau de un loc in care sa se asunda, iata solutia: plante vii pentru acvariu.
Indiferent de acvariile pe care le aveti, acestea vor ajuta mediul in care traiesc pestii eliminand din substantele nocive si ajutand la generarea oxigenului prin fotosinteza. In acelasi timp, in conditii propice (nivelul mici de nitrat si fosfat, lumina, substrat) plantele pot ajuta ca algele sa nu mai apara, consumand din resursele lor.
Totousi, in functie de plante, marimea acvariului si populatia sa, trebuie sa ne adaptam resursele: oxigen suplimentar pe timp de noapte cand plantele il consuma pe cel existent, lumina buna pentru fotosinteza si tip de fertilizant.
Sol
Pentru o amenajare corecta a unui acvariu va trebui sa folosim atat un substrat nutritiv cat si un subrstrat decorativ.
Pentru o adaptare si o crestere frumoasa a plantelor, e necesar sa folosim un substrat nutritiv care sa permita plantei sa-si formeze radacinile. Exista substraturi speciale a caror componenta ajuta in a nu murdari apa. Substratul trebuie sa fie de o grosime intre 3-10 cm (in functie de marimea acvariului si tipurile de plante) si trebuie completat cu pietris pentru stabilizare (aka substrat decorativ).
Fertilizant
Pentru ca majoritatea conditiilor pentru plantele din acvariu trebuiesc recreate (lumina, sol), fertilizarea e si ea de ajutor.
Exista fertilizanti care combina micronutrientii cu macronutrientii, exista si unii all in one si unii adaptati la tipul de apa din acvariu (dulce sau sarata). Gasiti carbon sau chiar tablete de CO2, astfel sansele de succes ale gradinii subacvatice sa creasca. Este foarte important ca alaturi de fertilizare sa avem si o injectie corecta de CO2 care le va ajuta ulterior pe plante in procesul de fotosinteza.
Totodata, in functie de acvariu, pesti si fauna, recomandarea ar fi ca undeva la 30-50% din volumul existent de apa sa fie schimbat saptamanal.
Lumina
Bineinteles ca si plantele din acvariu au nevoie de lumina pentru a trai, iar lumina directa nu este neaparat permisa… stiti voi, vara, caldura, pesti care traiesc in ape reci poate, not a good combo. Va trebui sa investiti in niste lampi speciale, fluorescente, care trebuie sa simuleze lumina naturala in acvariu, asadar vorbim despre undeva la 5500 si 6500k, lumina alba cu spectru complet.
Foarte important este ca periodic sa fie schimbata apa din acvariu, astfel va fi mai limpede si va lasa loc luminii mult mai usor.
Pregatirea plantelor
Plantele trebuie scoase din micile ghivece in care vin (daca vin intr-unele), iar radacinile trebuie sa le fie taiate undeva la 2-4cm lungime pentru a fi siguri ca exista suficient spatiu pentru cresterea lor, insa destula radacina incat sa inceapa rapid.
In principiu plantele inalte stau in spatele acvariului pentru a masca aparatura existenta si a asigura inaltimea si incadrarea (framing). La mijlocul acvariului (midground) se aseaza cele mai pline plante (mai stufoase) pentru a a crea sentimentul de adancime; iar in fata asezam muschiul sau plantele foarte mici.
Mai spectaculoase pot fi plantele plutitoare, ele fiind lasate la suprafata apei cu sau fara radacini mari.
Verietati:
- Plante de suprafata/ plutitoare
- Taxiphyllum Spiky
- Phyllanthus Fluitans
- Limnobium laevigatum
- Salvinia natans
- Nuphar lutea
- Plante de mijloc
- Mimoza de apa
- Riccia fluitans
- Feriga Java
- Anubias
- Micranthemum umbrosum
- Plante inalte
- Egeria Densa Dennerle
- Ceratophyllum submersum
- Amazon Sword
- Wisteria de apa
- Ludwigia