Lamai coapte pe creanga
Lamai la ghiveci – ingrijire si sfaturi

O planta ce ne duce cu gandul la insoritele insule italiene, lamaiul este un arbust fructifer cultivat comercial in jurul Marii Mediterane si in alte zone cu un climat similar cum ar fi California, America Centrala si de Sud, iar la ghiveci in restul lumii.

Lamaiul este la baza un hibrid, ca de altfel aproape toate fructele citrice disponibile pe piata. Incrucisarea din care a rezultat lamaiul este cea intre un Citron (una dintre citricele originale) si un portocal acru.

Cel mai probabil lamaiul a aparut in sudul Indiei, nordul Myanmarului si China si a fost folosit inca de la inceput pentru proprietatile sale medicinale si antiseptice. In zilele noastre, frunctul lamaiului este nelipsit din multe bucatarii ale lumii cu o deosebita importanta pentru cea Asiatica si Mediteraneana.

Depinzand de specie, in natura poate ajunge pana la o inaltime de 6 metri si un diametru de 4. Pentru cultivare si o productivitate crescuta, se prefera o dezvoltare mai degraba pe orizonata decat pe verticala. 

Crescut la interior dimensiunile sale sunt mult mai reduse, depinzand in primul rand de marimea ghiveciului, putand ajunge la o inaltime de pana la 1,8 metri, insa avand in vedere ca si exemplare inalte de numai 30 centimetri pot fi pline de fructe, inaltimea redusa nu este neaparat un impediment.

Lamaiul infloreste de obicei toamna sau la inceput de primavara iar florile sale sunt albe si delicate, cu o dimensiune de 2,5-5 centimetri si avand 5 petale si un mijloc galben,  cu un deosebit impact estetic suprapuse pe frunzele lucioase de un verde inchis pe fundal. Parfumul lor este dulceag si cu note citrice (nicio surpriza aici).

Floare alba de lamai

Fructele sale ajung la maturitate de obicei iarna in emisfera nordica si este important sa nu fie culese inainte de coacere pentru ca nici ele si nici celelalte fructe citrice nu se coc dupa culegere.

Bogat in vitamina C si acizi, a fost folosit de marinari pentru a evita scorbutul. Sucul de lamaie contine 5%-6% acid citric si un pH de 2-3.

Cum era de asteptat, arbustul de lamai este o planta iubitoare de caldura si soare direct. Fara a avea capacitatea de a trece peste perioadele de inghet, la noi in tara nu este neaparat posibila cresterea sa la exterior insa cu putin efort putem creste la interior un exemplar ce ne poate rasplati cu o productie consistenta de fructe.

Udare

Lamaiul la ghiveci prefera un sol umed insa nu imbibat in apa, drenajul bun fiind o cerinta obligatorie. Ca si in cazul altor plante la ghiveci, pe timpul iernii cantitatea de apa trebuie ajustata la conditiile de lumina slaba, pe cand vara in functie de marimea recipientului se poate ajunge la udari la fiecare 3-5 zile.

Solul nu trebuie sa se usuce excesiv intre udari, planta fiind sensibila la acest lucru. La polul opus, daca apa nu se dreneaza suficient si solul ramane imbibat prea mult timp, radacinile vor incepe sa putrezeasca, planta riscand sa fie pierduta.

Primele semne pe care le vedem in cazul udarii insuficiente sunt la nivelul frunzelor, acestea capatand un aspect deshidratat, verdele schimbandu-si nunanta spre maroniu. Din pacate la aparitia acestor semne frunzele vor fi pierdute chiar daca intervenim rapid cu apa, insa lamaiul are capacitatea de a se regenera relativ rapid, noi frunze si cregute aparand in scurt timp.

In cazul udarii excesive, aceleasi frunze vor capata nuante de verde deschis spre galben. In acel moment udarea trebuie oprita si apa indepartata din masca sau farfurie daca este cazul.

Sol

Solul lamaiului la ghiveci trebuie sa fie unul cu drenaj foarte bun, lasand planta sa absoarba necesarul si pastrand umiditatea fara a inconjura radacinile si a duce la putrezirea acestora. 

O alta caracteristica a solului pentru lamai si citrice in general este aciditatea, aceste plante preferand un sol putin acidic cu un pH de 5.5 pala la 5.6. Acest pH ii va asigura lamaiului o absorbtie optima de nutrienti.

De asemenea trebuie sa fie bogat in nutrienti deci sa contina materie organica. Desi se pot face mixuri, dar daca vrei sa mergi la sigur este recomandat sa cumperi un substrat special pentru citrice.

Avand in vedere ca avem de a face cu un arbust, ghiveciul trebuie sa fie unul generos, ajungand pentru exemplarele mature pana la diametre si adancimi de 60 de centimetri.

Schimbarea ghiveciului se face in general la 1-2 ani insa intervalul depinde de ritmul de crestere. Putem folosi dimensiunea ghiveciului si pentru a manageria mai bine marimea plantei. In lipsa unui spatiu suficient, schimbarea ghiveciului poate fi intarziata astfel planta va avea o crestere mult mai lenta si noi putin mai mult loc prin casa.

Fertilizare

Ca orice alta planta citrica, lamaiul are nevoie mare de nutrienti in sol, lucru accentuat in cazul cresterii in ghiveci. Se recomanda fertilizarea periodica in lunile de crestere din primavara si vara cu un ingrasament complet care sa contina azot, fosfor si potasiu sau calea mai sigura, un fertilizant special pentru citrice.

Deficientele in nutrienti vor fi vizibile la nivelul frunzelor, fiecare dintre acestea cauzand culoarea acestora sa treaca de la verde inchis spre diverse stadii de galben.

Lumina

Lumina este unul dintre acele lucruri cruciale in dezvoltarea lamaiului la ghiveci. Planta are nevoie de soare direct timp de cel putin 6 ore pe zi. Incepand cu luna mai ghiveciul poate fi scos la exterior profitand astfel de cea mai buna pozitionare pana in septambrie cand temperaturile de noapte scad sub 10 grade celsius.

Pe timpul iernii in tara noastra avem des spatamani ce nu aduna 6 ore de soare casa ca in aceasta perioada lamaiul poate fi plasat in fata unei ferestre cu orientare spre sud pentru a profita de toata lumina disponibila fie ea directa sau indirecta insa este de preferat sa folosim lampi led full-spectrum de crestere.

Temperatura si umiditate

Lamaiul prefera temperaturi ridicate, un interval optim fiind intre 20 si 30 de grade. Desi poate tolera si temperaturi mai mari de atat, cresterea lui va fi ingreunata.

Pe timpul iernii este de preferat ca planta sa fie tinuta intre 13 si 20 de grade, acest lucru ducand la o perioada de repaus vegetativ.

Poate tolera temperaturi de pana la 0 grade, varietatea Meyer chiar si pana la -4 insa este de preferat evitarea acestora.

Umiditatea trebuie sa fie tinuta cat mai aproape de 50% pentru a tine lamaiul fericit.

Probleme si daunatori

Din pacate lamaiul si citricele in general, fie ele la ghiveci sau in natura, sunt afectate de multi daunatori si boli. De la biencunoscutele musculite albe, afide si paduchi testosi la variate tipuri de ciuperci. 

Este important sa verificam sanatatea plantei periodic si daca sesizam urme pe frunze fie ele de la insecte sau cauzate de ciuperci sa actionam rapid prin izolarea plantei si aplicarea de insecticide si fungicide.

Inmultire

Inmultirea la lamai este dintre cele mai usoare in lumea citricelor. De obicei se face prin butasi unde un butas ce prezinta crestere noua si are aspect sanatos este taiat din planta mama.

Acestuia ii sunt indepartate toate frunzele exceptand ultima pereche din varf. Butasul este inserat apoi intr-un ghiveci propriu cu substrat nou destinat citricelor. O folie este pusa peste acesta pentru a retine umiditatea si ghiveciul este plasat intr-un loc cu lumina intensa indirecta.

In cateva saptamani radacinile se vor dezvolta iar testand daca opune rezistenta la tragere vom sti ca este pregatit sa isi ocupe locul la soare si sa se dezvolte intr-o planta matura.

Varietati

Sunt trei varietati de lamai ce sunt preferate pentru cultivarea la ghiveci:

  • Lamaiul Meyer – cu un format mai compact, aceasta varietate este o incrucisare intre un mandarin si o lamaie. Fructul sau fiind mai dulce fata de cel al altor varietati. Este si mai bine adaptat la temperaturi joase, suportand pana la -4 grade celsius.
  • Lamaiul Lisbon – au o crestere mai verticala fata de celelalte specii si un fruct zemos cu foarte putine seminte.
  • Lamaiul Eureka – alaturi de Lamaiul Lisbon, aceasta este una dintre cele mai raspandite varietati de lamai pentru consum in lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *