Plantele carnivore sunt plante ce s-au adaptat unor medii deficitare in nutrienti prin capturarea si dizolvarea insectelor si, in cazuri exceptionale, a unor vertebrate mici precum broastele.
Deoarece insectele reprezinta “prada” preferata, mai sunt numite si plante insectivore. Pentru a le putea creste intr-un ghiveci este nevoie de putin efort din partea noastra in a recreea pe cat posibil conditiile lor naturale.
Majoritatea plantelor carnivore pe care le gasim la ghiveci sunt specii ce cresc in zone mlastinoase in care solul este permanent umed si umiditatea la nivelul frunzelor este foarte crescuta. Tot in acest mediu natural de mlastini sunt foarte putini arbori ce pot creste, asa ca nu sunt ferite de razele soarelui, preferand aceasta lumina directa si intensa.
Sunt foarte putine specii de plante carnivore ce traiesc in mod natural in Romania, cea mai cunoscuta fiind probabil Roua cerului (Drosera Rotundifolia). Insa oriunde ar creste, in tara noastra sau in altele, recomandare este sa nu le culegem din mediul natural deoarece majoritatea sunt specii protejate sau amenintate cu disparitia. Apelati la florarii si pepiniere de incredere pentru a cumpara un exemplar.
Tehnicile prin care aceste plante atrag si captureaza insecte sunt putine, in general fiind exemplul perfect al evolutiei convergente, inseamnand ca plante din specii diferite, din zone sau de pe continente diferite, au evoluat separat insa au ajuns la aceleasi moduri de prindere a insectelor.
Mai jos am enumerat tenicile folosite de plantele carnivore pentru capturarea prazii:
- Mecanismul de gura ce se inchide, atunci cand anumiti peri sensibili sunt atinsi, mecanism folosit de Venus Flytrap (Dionaea muscipula) si planta Roata de apa (Aldrovanda vesiculosa).
- Capcane lipicioase, suprafete sau peri ce au in capat picaturi cu substante lipiciase ce atrag insectele si le imobilizeaza, folosite de plante cum ar fi Roaua cerului la noi si Drosera capensis.
- Capcane de tip ulcior, prezent la plante ce au frunze modificate in forma unor ulcioare ce contin substante digestive cum este Nepenthes.
- Capcana de homar, plante a caror frunze sunt modificate in forma de tub in asa fel incat sa conduca insectele in interior.
- Si probabil cea mai putin cunoscuta si intalnita metoda, cea a ventuzei prin care planta acvatica creeaza o presiune ce trage insecta in interior.
Mai jos vom detalia cateva din speciile noastre preferate de plante carnivore:
Venus Flytrap (Dionaea muscipula)
Aceasta este o planta intalnita in zonele mlastinoase din America de Nord unde dispune de un sol in permanenta umed, acid si de umiditate crescuta in aer.
Este mare iubitoare de soare si va avea nevoie de cateva ore de soare direct in fiecare zi.
Pentru a trece peste deficitul de nutrienti din madiul sau natural, Dionaea Muscipula si-a adaptat forma dezvoltand o capcana, adica o frunza modificate ce seamana cu o gura. Din tulpina unei plante ies pana la opt asemenea guri.
Insectele, de obicei muste, musculite sau paienjeni intra in aceasta gura si ating perisori speciali, sensibili, ce declanseaza inchiderea capcanei. De aici planta va secreta substante ce incep sa descompuna insecta si sa absoarba apoi nutrientii, proces ce poate dura de la 4 la 10 zile.
Fiecare dintre gurile plantei are un numar limita de “inchideri”, de aceea este bine sa evitam in a declansa capcana in mod artificial. Dupa ce au ajuns la maturitate si si-au atins limita digestiva, aceste guri mor, facand loc altora noi.
Planta poate supravietui si fara a prinde insecte, insa dezvoltarea ei este foarte lenta asa ca este bine sa ii suplimentam dieta pe cat se poate. O particularitate a acestei plante este ca are nevoie de prada vie, insecta trebuie sa se miste pentru ca digestia sa poata avea loc; aspect important pentru exemplarele la ghiveci pe care vrem sa le hranim artificial.
Ca si in cazut celorlalte plante carnivore este important sa se evite folosirea fertilizantilor, acestea fiind obisnuite cu un sol sarac in nutrienti. Ingrasamantul le poate afecta sau chiar omora.
Nepenthes
O alta planta carnivora deosebita prin aspectul sau este Nepenthes (Nepenthes Alata), aceasta planta este intalnita in Asia de Sud-Est si Madagascar, crescand in zona de jungla in medii cu soluri sarace in nutrienti si umiditate crescuta in aer.
Pentru a suplimenta lipsa nutrientilor, Nepenthessi-a modificat frunzele astfel incat acestea se aseamana cu niste ulcioare. Insectele sunt atrase de nectarul prezent in aceste ulcioare, iar peretii sai dispun de glande ce secreta substante care dizolva prada, mai apoi absorbind nutrientii.
Nepenthes este o planta ce prefera lumina intensa indirecta si temperaturile ridicate, simtindu-se in largul ei in intervalul 20-30 de grade celsius. Udarea se face de preferat cu apa distilata sau de ploaie.
Roua cerului (Drosera Capensis)
O alta planta cu o evolutie speciala este Roua cerului, planta ce are o raspandire foarte mare pe glob, putand fi gasita in Europa, America de Nord si Asia. Asa cum mentionam mai sus, ea poate fi intalnita in natura si in Romania.
Este o specie ocrotita ce creste in turbariile muntoase (acele locuri mlastinoase fara scurgeri precum Baile Olanesti, Pesteana sau Izbuc), majoritatea in arii protejate.
Frunzele sale au forma unor tentacule si sunt acoperite cu peri ce au in capat picaturi cu substanta lipicioasa. Insectele sunt atrase de aceasta substanta de care se lipesc la contact. Incercand sa se elibereze, insecta se lipeste de mai multi peri ce se incolacesc in jurul acesteia si o imobilizeza. Enzimele digestive fac restul muncii, dizolvand si absorbind nutrientii in decursul a cateva zile.
Indiferent ce planta carnivora alegi sa cresti in casa ta este important sa sti ca nu toate mediile de la interior li se potrivesc, cele mai importante aspecte fiind cele ce privesc intensitatea luminii, temperaturi constante si crescute si, nu in ultimul rand, o umiditate peste cea obisnuita a unui apartament.