Artar japonez in parc
Artarul japonez (Acer palmatum) sfaturi pentru ingrijire

Artarul japonez (Acer palmatum) este un arbore nativ in Estul Asiei mai precis China, Coreea si bineinteles Japonia. In natura acesta creste in zone impadurite, fie sub coronamentul unor arbori mai mari fie la marginea padurilor unde beneficiaza de conditii de lumina intensa si filtrata.

Sunt arbori ce prefera o clima temperata si anotimpuri distincte pe parcursul anului, ceea ce il face sa fie foarte bine adaptat pentru cresterea in gradina in tara noastra. Acestia sunt catalogati ca relativ usor de intretinut daca le sunt satisfacute cateva cerinte de baza.

Cand vine vorba de popularitate, Artarul japonez este des folosit in peisagistica, conferind o pata de culoare ce poate accentua anumite zone ale gradinii.

Ating inaltimi moderate si au un ritm de crestere incet spre moderat, un alt plus pentru popularitatea sa. Tot inaltimea si ritmul sau de crestere fac Artarul japonez un favorit pentru tehnici de bonsai. 

Frunzele sale palmat-lobate (adica rotunjite cu crestaturile specifice) pot avea diverse culori, de la verde la rosu si purpuriu, in functie de varietate si anotimp. Sunt elementul distinctiv al acestui arbore avand forma de palmier sau dantelate.

Plantarea sa se face fie primavara sau toamna cu avantajul ca primavara ii va oferi mai mult timp arborelui pentru a se acomoda si a trece mai usor peste iarna.

Prezinta totusi si cateva dezavantaje cum ar fi radacinile aflate foarte aproape de suprafata ce pot afecta pavajele din apropiere sau pot ingreuna taierea gazonului. Totodata nu este foarte rezistent la rafale de vant de intensitate mare sau in a sustine multa zapada pe crengile sale, astfel pozitionarea sa in gradina trebuie gandita in acest sens.

Creanga cu frunze de artar japonez

Udare

Solul trebuie mentinut umded, in special in primele luni de la planatare, udarea facandu-se si la 3 zile in lipsa precipitatiilor. 

Udarea trebuie sa tina mereu cont de solul in care Artarul japonez este plantat. Daca solul are un drenaj mai scazut atunci si intervalul intre udari trebuie crescut. Semne ale udarii excesive se pot observa la nivelul frunzelor, acestea ingalbenindu-se sau innegrindu-se.

Pentru o planta adulta, udarea se face cand solul din jurul sau devine uscat. 

O metoda indicata pentru a mentine solul umed, in special in timpul verii, este mulcirea la baza.

Sol

Solul ideal pentru Artarul Japonez trebuie sa retina umiditatea, dar in acelasi timp sa ofere un drenej excelent pentru excesul de apa. Este de preferat ca acesta sa fie imbunatatit cu materie organica cum ar fi compostul si sa aiba un pH usor acidic.

Arborele se poate dezvolta si in soluri mai sarace in nutrienti, insa cresterea lui va fi mult mai lenta.

In cazul in care alegem sa tinem planta la ghiveci sub forma de bonsai, marimea ghiveciului va dicta si dimensiunea arborelui, acesta oprindu-se singur din crestere cand radacinile nu mai au spatiu de dezvoltare.

Fertilizare

Daca Artarul a fost plantat intr-un sol bogat in materie organica, adaugarea de fertilizant nu este necesara. In orice caz evitati ingrasamantul in primii doi ani de viata ai arborelui.

Totusi, daca solul are nevoie de un adaos de nutrienti, optati pentru un ingrasamant sub forma de granule, adaugand jumatate din doza recomandata, plasandu-l in cerc incepand cu o distanta fata de tulpina. Pentru fiecare 1,5m in inaltime, ingrasamantul va trebui asezat la 1 metru latime fata de tulpina. Distanta minima nu trebuie sa scada sub 30cm, indiferent de inaltimea arborelui.

Fertilizantul lichid nu este recomandat deoarece tinde sa arda radacinile.

Lumina

Artarul japonez prefera lumina intensa filtrata sau un loc care sa ii asigure umbra partiala. Desi sunt diferente intre nevoile varietatilor acestui arbore, soarele direct in timpul amiezei nu este tolerat ducand la arderea frunzelor.

Poate tolera si o zona umbrita insa cresterea sa va fi una mai lenta si sunt sanse ca foliajul sa nu atinga culorile intense pentru care este recunoscut.

Temperatura si umiditate

Este un arbore ce creste in zone cu clima temperata deci se preteaza la umiditatea si temperaturile intalnite in tara noastra.

Pe timpul iernii, exemplarele tinere in special vor avea nevoie de protectie suplimentara importiva vantului, si daca este cazul, a caderii abundente de ninsoare.

Daunatori

Din pacate Artarul japonez este susceptibil la o gama larga de daunatori ai plantelor cum ar fi afidele, tripsii, paduchii lanosi si nu numai. Acestia pot cauza caderea rapida a frunzelor insa majoritatea pot fi indepartati folosind un jet de apa daca sunt depistati la timp.

Pentru daunatorii ce persista se folosesc tratamente cu insecticid.

Probleme comune

Poate fi afectat si de infestari fungice ce se arata sub diverse forme la nivelul frunzelor.

O alta problema comuna este si deficienta de mangan ce apare tot la nivelul frunzelor, acestea capatand o culoare galbena cu vene verzi. Tratamentul pentru aceasta deficienta presupune injectarea unei solutii cu acest element in trunchi, insa un test de sol este necesar inainte.

Inmultire

Avem la indemana variate modalitati de inmultire a Artarului japonez, de la butasi la seminte sau altoire. Mai jos am descris in cativa pasi metoda de propagare prin butasi care ni s-a parut noua mai facila.

Se selecteaza o crenguta dintr-o crestre noua de aproximativ 20 de centimetri pentru ca butasul trebuie sa fie lemnos dar inca flexibil.

Acesta se insereaza intr-un ghiveci cu substrat umed pregatit in prealabil si se aseaza intr-un loc cu lumina intensa indirecta.

Umiditatea in jurul butasului trebuie tinuta la un nivel ridicat asta fie prin pulverizari de apa zilnice sau prin asezarea unei folii transaprente peste butas.

In 4 pana la 6 saptamani butasul nostru de Artar japonez va prinde radacini.

Varietati

Cu o multime de varietati din care putem alege cu siguranta gasim unul potrivit pentru gradina noastra atat in privinta dimensiunii cat si a culorii foliajului. Mai jos am enumerat trei dintre hibrizii preferati de noi.

  • Acer palmatum ‘Coonara Pygmy’ – o varietate de mici dimeniuni cu frunze rozalii in primavara si rosii-portocalii toamna.
  • Acer palmatum ‘Bloodgood’ – un hibrid ce poate ajunge pana la 6 metri inaltime cu un diametru de dimensiuni similare si frunze ce devin rosu purpuriu in toamna.
  • Acer palmatum ‘Red Dragon’ – cu frunze rosii in primavara ce se inchid in nuanta pe percursul verii ajungand la visiniu toamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *