Cartoful dulce (Ipomoea batata) este, fara nici un dubiu, una dintre legumele mele preferate. Disponibil in magazine in orice perioada a anului poate fi crescut si in gradina necesitand foarte putina atentie in perioada dintre plantare si recoltare.
Desi asemanatori in aspectul tuberculilor, de unde si numele de cartof dulce, planta nu este inrudita de cea a clasicului cartof, ci cu zorelele. Florile celor doua plante sunt foarte asemanatoare, in forma de trompeta si, in cazul cartofului dulce, de culoare alb-rozaliu cu un interior mov.
Este o planta tropicala, nativa in America de Nord si America de Sud, ceea ce inseama ca are nevoie de mai multa caldura atat in sol cat si in atmosfera in comparatie cu legumele obisnuite cultivate in gradinile noastre. Plantarea se face cand pericolul de inghet a trecut de cel putin doua saptamani, in zona de sud a tarii acest lucru insemnand 1-15 mai.
Creste sub forma de planta taratoare, asa ca va acapara o bucata destul de mare din gradina. Se recomanda plantarea la cel putin 45 de centimetri distanta fata de urmatorul rasad.
Fiecare planta produce intre 3 si 5 tuberculi ce au o greutate adunata de pana la 900 de grame. Cultivat in climat mai cald produce chiar si peste 6 tuberculi, avand posibilitatea de a se regenera fara a mai fi nevoie de propagare.
La interior pulpa cartofilor dulci poate fi portocalie, dar exista si varietati cu interior, alb, galben sau chiar violet.
Avand o clima temperata, perioada de cultivare este destul de lunga, cartoful dulce putand fi recoltat in luna octombrie de preferat inainte de inghet, cand frunzele si tulpinile au inceput sa se usuce. Tuberculii sunt relativ fragili si plasati aproape de suprafata asa ca aveti mare grija daca solul este unul argilos deoarece se rup destul de usor.
Cand vine vorba de beneficii, cartofii dulci sunt plini de antioxidanti ce protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. De asemenea au si un continut ridicat de vitamina A, vitamina C, potasiu, zinc si fibre, facandu-i foarte buni pentru sanatatea intestinului si intarirea sistemului imunitar.
Udare
Planta de cartof dulce este o planta rezistenta asa ca va tolera perioade de seceta, insa pentru o recolta buna se recomanda o udare saptamanala atunci cand nu avem precipitatii.
In ultimele 3-4 saptamani inainte de recoltare se sisteaza orice udare pentru a preveni craparea tuberculilor.
Sol
Se poate adapta la majoritatea tipurilor de sol insa prefera unul bogat in materie organica, cu drenaj foarte bun. Totodata solurile cu un continut mai ridicat de praf si/sau nisip sunt mult mai benefice fata de cele argiloase, lasandu-le spatiu sa creasca in diametru. Randurile pe care este plantat pot fi ridicate ajutand drenajul si incalzirea solului.
Daca solul de care dispuneti este unul foarte bogat in argila sau cu pietre, optati pentru paturi de gradina inaltate unde puteti adauga un substrat ideal.
Fertilizare
Cartofii dulci nu sunt plante care sa necesite ingrasamant adaugat, de obicei fertilizarea rezulta in cresterea tulpinilor si a frunzelor in detrimentul tuberculilor.
Mai important pentru ei este pregatirea solului de dinaintea plantarii, imbogatirea cu compost fiind cea mai buna modalitate.
Lumina
Au nevoie de lumina directa a soarelui pentru cel putin 6 ore pe zi, mai ales in tara noastra unde pot tolera cu usurinta maximele amiezii. Tulpinile se vor intinde pentru a avea cea mai buna pozitie in captarea soarelui asa ca spatierea la plantare este foarte importanta.
Prea putin soare va duce la un aspect palid al frunzelor.
Temperatura si umiditate
In timp ce umiditatea naturala din tara noastra este suficienta pentru dezvoltarea plantelor de cartofi dulci, temperatura trebuie sa fie una crescuta.
Plantarea se face in mod ideal cand temperatura solului a trecut de 15 grade iar ce a aerului este peste 18. Deseori se foloseste folia de plastic neagra pentru mulcire ce ajuta la cresterea temperaturii din sol.
Daunatori si probleme comune
Ca si daunatori, viermele sarma este cel ce poate cauza cele mai multe probleme. In preventie, rotirea culturilor este cea mai buna modalitate de a evita o infestare.
Inmultire
Spre deosebire de cartoful obisnuit, cartofii dulci nu pot fi plantati ingropand un tubercul in pamant pentru ca acesta va putrezi destul de rapid. Procesul de obtinere a rasadurilor are mai multi pasi si o durata de timp considerabila.
In primul rand trebuie sa precizam ca inmultirea se face prin lastari (Sweet potato slips).
Exista doua modalitati mai facile la care putem apela pentru a dezvolta acesti lastari si ambele trebuiesc incepute inainte de primavara pentru a lasa suficient timp de dezvoltare.
Prima modalitate de obitinere a butasilor este prin ingroparea pe jumatate a unui tubercul, plasat orizontal, intr-un sol nisipos. Daca solul va fi tinut constant umed intr-un loc calduros vor aparea mici radacini in cateva zile, urmate de lastari cu frunze.
A doua modalitate implica plasarea unui tubercul de cartof dulce, vertical de data aceasta, pe jumatate scufundat intr-un borcan cu apa. Aveti grija la orientare, cartoful va avea un capat cu mai multe adancituri (muguri asezati in adancime, numiti populari si “ochi”) care trebuie sa fie la suprafata. Lastarii vor incepe sa se dezvolte din acest capat.
In ambele cazuri atunci cand lastarii au aproximativ 15-20 de centimetri pot fi rupti de pe tubercul si plasati intr-un pahar cu apa. Sunt tinuti aici pana ce dezvolta radacini. Apoi, depinzand de temperatura de afara, pot fi plantati.
Varietati
Cum este de asteptat de la o cultura comerciala si varietatile cultivate sunt multe, diferetiindu-se prin durata de maturitate, culoare sau numar de tuberculi per planta.
- Beauregard – este varietatea cea mai comuna, tuberculii sai avand culoarea rosu palid iar interiorul portocaliu ajungand la maturitate in 100 de zile.
- Centennial – o varietate ce ajunge la maturitate in 90 de zile si care se preteaza pentru zonele cu un anotimp cald de o durata mai mica.
- Okinawan Sweet Potatoes – cu un interior mov bogat in antioxidanti asociat cu longevitatea locuitorilor din Okinawa.