Bulbi flori
Ce plantam toamna?

Toamna vine intotdeauna cu zilele mai racoroase, cu lumina specifica si culori care mai de care mai vii si mai frumoase, parca in ciuda procesului natural de repaos vegetativ, sau chiar de moarte pentru anumite plante.

Toamna se numara bobocii si se termina sania pentru iarna, asa cum ziceau batranii, asadar se asaza ultimele lucruri pentru primavara ce urmeaza, printre care si amenajarea gradinii.

Depinzand de tipul de design pe care ni-l dorim pentru gradina noastra, putem pune florile in ordinea in care vor inflori, pentru a fi siguri ca vom avea constant cate ceva colorat in gradina.

Putem planta in toamna plante ce cresc din bulbi precum: ghiocei, lalele, lacramioare, narcise, branduse, zambile, bujori si multe altele.

Cum alegem plantele pe care ni le dorim?

Alegem plantele care vor inflori in primavara in gradina/balcon in functie de mai multe lucruri, precum: dimensiuni, designul pe care vrem sa il obtinem, poate chiar preferintele noastre in functie de culori sau tipuri de flori.

E foarte important sa ne asiguram ca bulbii pe care ii cumparam (sau ii avem deja) sunt fezabili pentru crestere si indeplinesc urmatoarele conditii:

  • Sunt fermi, fara zone moi
  • Nu au zone uscate
  • Nu au zone mucegaite
  • Nu au incoltit
  • Au suprafata mai degraba neteda
  • Sunt mai mari

Exista si o metoda foarte usoara prin care sa verificam daca bulbii sunt inca buni. Nu trebuie decat sa luam o galeata in care sa punem apa si cativa bulbi de plante, astfel incat sa aiba loc suficient. Bulbii sanatosi se vor scufunda la fundul galetii, iar cei vechi si stricati vor pluti, asadar va fi foarte usor sa ii diferentiem.

Cand plantam bulbii?

Toamna este perioada propice pentru a planta bulbii pentru inflorescentele de primavara, insa trebuie sa fim atenti si la ce luna de toamna, chiar daca florile primaverii au un specific foarte putin pretentios.

Trebuie sa ne asiguram ca vom planta bulbii plantelor inainte de posibilitatea unui inghet, pentru a-i da plantei o sansa sa se stabilizeze in sol inainte de a intra in repaos vegetativ. In principiu pentru Romania ar fi luna octombrie, sau chiar noiembrie in anumite parti, insa neaparat lasand cam o luna intre momentul plantarii si posibilitatea primului inghet.

Cum plantam bulbii?

In primul si in primul rand trebuie sa citim putin despre florile pe care le plantam, pentru a le asigura conditiile propice de care au nevoie odata ce incep sa creasca in primavara.

Spre exemplu lalelele pot fi plantate oriunde, ele supravietuind si in semi umbra dar si in lumina, la fel si ghioceii, irisii sau zambilele. Lacramioarele, in schimb, prefera un loc semi umbrit.

In acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca solul este afanat si usor de drenat, asfel ca va trebui sa sapam putin gradina inainte de a planta bulbii. Putem folosi si suplini solul existent cu unul din comert pentru plante cu flori si putem folosi chiar si nisip pentru drenare. In acest mix vom planta bulbii pe care i-am recunoscut ca fiind viabili.

O regula universala ar fi sa plantam bulbii la o adancime de 3-4 ori mai mare decat marimea lor, adica undeva la 10-15cm adancime. Totdata va trebui sa respectam o distanta medie intre plante, undeva la  10cm pentru plantele mai mici precum narcisele, ajungand pana la chiar 30 de cm pentru plantele mai mari/ stufoase precum bujorii sau irisii.

Cum ingrijim bulbii?

Odata stabilit locul lor in functie de lumina pe care o vor primi la primavara, afanarea si reglarea pamantului in functie de nevoile de drenare, bulbii plantati se vor uda o data la plantare si, in functie de tipul de toamna de care avem parte, se vor mai uda o data sau de doua ori pana la inghet doar daca nu va ploua afara.

Bulbii sunt foarte putin pretentiosi in perioada de dupa plantare, asadar trebuie sa ne asiguram doar ca ii plantam pe cei viabili in locul potrivit plantei in anul urmator, asigurandu-le substratul specific si sa-i lasam sa-si lucreze magia in lunile urmatoare.

Mulcirea

Mulcirea este un procedeu foarte benefic pentru gradina ce se poate realiza pe tot parcursul anului in functie de nevoi. In principiu mulcirea consta in acoperirea unor portiuni din gradina sau chiar a gradinii complete cu materie vegetala (dar nu numai) pentru a ajuta activitatea din sol.

Mulcirea poate sa readuca anumite substante in sol daca ne folosim de materie vegetala precum compost, paie, frunze moarte. In acelasi timp, mulcirea se poate face si prin pietris sau folii de plastic pentru a limita sau chiar opri cresterea buruienilor in gradina.

Pentru bulbi este de ajutor mulcirea organica/ vegetala pentru a le asigura substantele nutritive pentru primavara si pentru a-I proteja de inghet.

In zonele in care iernile sunt aprige si ingheturile lungi, putem folosi un sistem de dubla mulcire: punem materie organica direct pe pamant intr-un strat de 5cm (trebuie sa ne asiguram inainte ca pamantul este curatat de buruieni), strat peste care putem aplica o folie speciala pentru mulcire pe care sa o fixam cu pietre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *