Flori de Crizanteme roz
Crizanteme – ingrijire si sfaturi

Un simbol al toamnei, crizantemele infloresc mult dupa ce majoritatea florilor de vara au trecut, facandu-le ideale pentru a capta atentia si a da o pata de culoare gradinilor dupa trecerea verii.

Florile sale numeroase vin intr-o varietate de culori cum ar fi alb, galben, portocaliu, roz violet si rosu. Probabil cea mai cunoscuta  fiind cea galbena, care i-a dat si numele, in greaca “crizantema” fiind format din asocierea cuvintelor “floare” si “aur”.

Sunt plante native din Asia de Est si zone din Europa nord-estica, cele mai multe varietati avandu-si originea in China, unde asociate cu longevitatea si fericirea fiind folosite in medicina traditionala si in prepararea ceaiurilor.

De aici, trecand marea, au ajuns in Japonia unde sunt considerate un simbol al tarii avand propria zi de celebrare si fiind asociate cu familia regala.

Crizantemele sunt plante perene insa au nevoie de putina atentie pentru a trece cu bine peste iarna, mai precis prin curatarea si taierea tulpinii la aproximativ 20 de centimetri dupa ce florile au trecut. Un alt avantaj il reprezinta adaugarea de mulci la baza tulpinii, astfel izoland mai bine radacinile de ger.

O alta modalitate de protejare peste iarna o reprezinta mutarea in ghiveci si plasarea la interior intr-o zona racoroasa langa o sursa de lumina indirecta.

Pot fi crescute atat in gradina cat si in ghiveci, insa avand in vedere preferintele pentru lumina si dimensiunile la care pot ajunge la maturitate, gradina ramane locul unde se pot dezvolta cel mai bine.

Udare

Crizantemele sunt plante ce au nevoie de udari saptamanale in cazul in care sunt tinute in gradina. In plina vara acestea vor deveni si mai dese daca se mentine un ritm de udare la 2-3 zile odata cu aparitia florilor.

Udarea este strans legata cu solul in care este plantata crizantema. Daca solul este argilos si tinde sa retina apa prea mult timp atunci udarile trebuie sa fie mai infrecvente. Prea multa apa si radacinile incep sa putrezeasca, lucru vazul la suprafata prin ingalbenirea frunzelor si a tulpinii.

In cazul udarii insuficiente frunzele devin sfarmicioase si maro pe masura ce se usuca.

Sol

Fie in gradina sau in ghiveci, crizantemele prefera un sol bogat in nutrienti dar cu un drenaj bun. Poate fi adaugat compost in sol pentru rezultate bune, acesta ducand si la un pH usor acid ce ajuta planta, insa atentie ca apa sa nu ramana in jurul radacinilor prea mult timp pentru a nu cauza putrezirea acestora.

In cazul cresterii la ghiveci va fi nevoie de schimbarea recipientului de cateva ori pana ca planta sa ajunga la maturitate. Plantarea direct intr-un recipient mare va cauza acumularea de umiditate, radacinile unei plante tinere nefiind suficient de dezvoltate pentru a acoperi spatiul si a capta toata apa.

Fertilizare

Pentru o productie mare de flori este nevoie de asemenea si de resurse suficiente, asa ca se recomanda adaugarea unui ingrasamant bazat pe azot si potasiu in perioada de crestere a plantei din primavara si vara. Se poate incepe imediat dupa ce pericolul de inghet a trecut.

In cazul crizantemelor mature se obisnuieste sa se opreasca fertilizarea dupa luna iulie astfel incat eventualele cresteri noi sa nu fie in pericol de a ingheta la venirea umatoarei ierni.

Lumina

Sunt plante ce au nevoie de soare direct pentru o dezvoltare sanatoasa asa ca pozitionati-le intr-un loc unde primesc cel putin 6-8 ore de soare. 

Crizantemele cresc si in zone unde au parte de semi-umbra, insa dezvoltarea lor este ingreunata si rezultatul se vede cel mai evident in numarul de flori pe care le vor produce.

Temperatura si umiditate

Crizantemele sunt rezistente la temperaturi scazute, plantele mature putand sa treaca de iarna in pamant de unde isi pornesc cresterea la venirea primaverii.

Pentru a fi suficient de puternice, plantele au nevoie de radacini dezvoltate indeajus astfel ca plantarea acestora trebuie sa se faca primavara, dand timp suficient pentru adaptarea si cresterea radacinior. Se gasesc rasaduri de crizanteme spre vanzare si toamna (cu flori deja desfacute) insa la plantarea acestora in gradina sunt sanse mici ca ele sa supravietuiasca iernii.

Probleme si daunatori

Desi afectate ocazional de afide sau paianjenul rosu, in ceea ce priveste daunatorii in general crizantemele sunt ferite si nu au mari probleme din pricina lor.

O problema mult mai mare o reprezinta bolile ce pot afecta aceasta planta, de la virusi precum cel mozaic la diferse infestari fungice cum ar fi rugina sau petele maronii pe frunze.

Inmultire

Inmultirea la crizanteme se face prin diviziune, butasi sau seminte.

Diviziunea se face la plante ce au cel putin doi ani. Vom dezgropa planta si vom scutura pamantul din jurul radacinilor pentru a ne fi mai usor sa o separam in doua sau trei plante individuale ce mai apoi pot fi plantate separat la aceeasi adancime ca si planta parinte.

Daca vrem sa o inmultim prin butasi, atunci alegem o tulpina inalta de cel putin 10 centimetri si o taiem sub un set de frunze, acestea din urma fiind indepartate. Butasul rezultat va fi plantat intr-un ghiveci cu sol umed.

Solul este tinut umed constant pentru aproximativ doua saptamani, urmand ca mai apoi sa rarim udarea. Dupa ce butasul mai creste 5 centimetri poate fi mutat la exterior.

La cresterea crizantemelor prin seminte este important sa stiti ca majoritatea plantelor sunt hibrizi asa ca sunt sanse mari ca noile plante rezultate sa nu arate la fel ca si parintii. 

Plantarea se face la interior cu 6-8 saptamani inainte de data ultimului inghet. Inainte de mutarea la exterior incercati sa obisnuiti planta cu temperaturile lasand-o afara cateva ore pe zi pana la transferul final.

Varietati

Sunt peste 10.000 de tipuri de crizanteme in lume si noi varietati sunt lansate in fiecare an, asa ca ne-ar fi foarte greu sa alegem doar cateva. Puteti opta pentru varietati de toamna sau cu inflorire timpurire ale caror flori vin in aproape toate culorile si formele posibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *