Crengi si fructe de lamai trifoliat
Lamaiul trifoliat – sfaturi pentru cresterea unui lamai in Romania

Lamaiul trifoliat (Poncirus trifoliata), cunoscut si sub numele de “portocal salbatic”, este o planta fascinanta din familia rutaceelor. Originar din nordul Chinei si Coreea, acest arbust sau copac mic este apreciat pentru fructele sale foarte parfumate si pentru rezistenta sa la conditii de mediu dure, ceea ce il face o alegere populara pentru gardurile vii si ca portaltoi pentru alte citrice.

In plus, lamaiul trifoliat are un aspect unic, cu frunze trifoliate si ramuri spinoase, adaugand o nota distinctiva oricarei gradini sau peisaj.

Pe langa rezistenta sa, acest lamai este si o planta ornamentala atractiva, datorita florilor sale albe si parfumate care apar primavara, urmate de fructele galbene, asemanatoare lamailor, toamna. In ciuda fructelor sale amare, ele pot fi folosite in prepararea dulcetii sau ca aromatizanti in diverse preparate culinare.

Acest arbust este, de asemenea, utilizat in medicina traditionala datorita proprietatilor sale antibacteriene si antivirale.

Fructe de lamai trifoliat

Lamaiul trifoliat este remarcabil pentru adaptabilitatea sa. Poate supravietui la temperaturi scazute pana la -20°C, ceea ce il face ideal pentru zonele temperate cum ar fi tara noastra unde alte citrice nu ar rezista.

Este, de asemenea, tolerant la seceta si poate creste in diverse tipuri de sol, desi prefera un sol bine drenat. Aceasta capacitate de adaptare face din lamaiul trifoliat o planta versatila si usor de intretinut, potrivita atat pentru gradinarii incepatori, cat si pentru cei experimentati.

Lamaiul trifoliat se gaseste in magazinele de specialitate din Romania, sub forma de plante tinere sau seminte. Datorita adaptabilitatii sale la climatul temperat al tarii noastre, aceasta planta este o alegere excelenta pentru gradinarii care doresc sa adauge un element exotic si rezistent in gradina lor. 

Udare

Necesita o udare regulata, dar trebuie avut grija sa nu se exagereze. Solul trebuie sa fie mentinut umed, dar nu imbibat cu apa, deoarece radacinile pot putrezi intr-un sol prea umed.

Este recomandat sa udati planta o data pe saptamana in perioada de crestere activa, iar pe timpul iernii, frecventa udarilor poate fi redusa. Un drenaj bun al solului este esential pentru a preveni stagnarea apei.

Primele semne ale udarii insuficiente sunt frunzele vestede si uscate, care isi schimba culoarea spre maroniu. In cazul udarii excesive, frunzele devin galbene si pot cadea. Este important sa ajustati cantitatea de apa in functie de conditiile climatice si de sezon pentru a mentine planta sanatoasa.

Sol

Aceasta plant prefera un sol bine drenat, cu o textura nisipoasa sau lutoasa. Acesta tolereaza o gama larga de tipuri de sol, dar cel ideal este unul usor acid pana la neutru, cu un pH cuprins intre 5,5 si 7,0. Daca solul din gradina dumneavoastra nu este bine drenat, puteti imbunatati drenajul adaugand nisip sau perlit.

Inainte de plantare, este recomandat sa amendati solul cu materie organica, cum ar fi compostul, pentru a asigura o nutritie adecvata. Daca plantati lamaiul trifoliat in ghiveci, asigurati-va ca recipientul are gauri de drenaj si folositi un amestec de sol specific pentru citrice.

Fertilizare

Lamaiul trifoliat beneficiaza de o fertilizare periodica pentru a sustine cresterea si inflorirea. In timpul sezonului de crestere, primavara si vara, se recomanda utilizarea unui fertilizant echilibrat cu un raport de NPK (azot, fosfor, potasiu) de 10-10-10. Fertilizati planta la fiecare 4-6 saptamani, conform indicatiilor de pe ambalajul fertilizantului.

In toamna si iarna, reduceti frecventa fertilizarii sau opriti complet, deoarece planta intra intr-o perioada de repaus vegetativ. Semnele unei deficiente de nutrienti includ frunzele galbene si cresterea incetinita, in timp ce excesul de fertilizant poate cauza arderea radacinilor si deteriorarea plantei.

Lumina

Are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta corespunzator. Amplasati planta intr-un loc unde poate primi cel putin 6-8 ore de soare direct pe zi. Daca il cresteti in interior, asezati ghiveciul langa o fereastra orientata spre sud sau sud-vest pentru a asigura lumina necesara.

In timpul verii, daca aveti posibilitatea, scoateti planta afara pentru a beneficia de lumina naturala intensa. Pe timpul iernii, cand zilele sunt mai scurte, puteti suplimenta lumina naturala cu ajutorul unei lampi de crestere cu spectru complet pentru a mentine planta sanatoasa.

Insa cel mai bine se va simti plantat direct in gradina intr-un loc unde razele soarelui sa nu fie obstructionate de constructii sau arbori mai mari.

Temperatura si umiditate

Este extrem de rezistent la frig, tolerand temperaturi de pana la -20°C. Aceasta il face ideal pentru regiunile cu ierni reci, unde alte citrice nu ar supravietui. Totusi, prefera temperaturile moderate in timpul sezonului de crestere, intre 15 si 25°C.

In ceea ce priveste umiditatea, lamaiul trifoliat nu are cerinte speciale si poate tolera o gama variata de niveluri de umiditate. Totusi, in conditii de umiditate extrem de scazuta, este benefic sa pulverizati frunzele cu apa pentru a preveni uscarea acestora.

Daunatori si probleme comune

Poate fi afectat de cativa daunatori comuni, cum ar fi afidele, paduchii testosi si acarienii. Verificati periodic planta pentru semne de infestare, cum ar fi petele pe frunze, frunzele deformate sau prezenta insectelor mici. Daca detectati daunatori, tratati planta cu un insecticid natural sau cu sapun insecticid.

Bolile fungice, cum ar fi mucegaiul pudra, pot aparea in conditii de umiditate ridicata. Asigurati o buna circulatie a aerului in jurul plantei si evitati udarea excesiva pentru a preveni aceste probleme. Daca apar semne de boala, aplicati un fungicid specific conform instructiunilor de pe eticheta.

Inmultire

Lamaiul trifoliat se poate inmulti prin seminte sau butasi. Inmultirea prin seminte este relativ simpla, dar poate dura cativa ani pana cand planta va incepe sa infloreasca si sa produca fructe. Semintele trebuie sa fie plantate intr-un sol bine drenat si mentinute la o temperatura constanta pana la germinare.

Inmultirea prin butasi este o metoda mai rapida si mai eficienta. Alegeti un butas sanatos de aproximativ 15 cm lungime si plantati-l intr-un amestec de sol umed. Acoperiti butasul cu o punga de plastic pentru a mentine umiditatea si asezati-l intr-un loc luminos, dar ferit de lumina directa a soarelui. Radacinile ar trebui sa apara in cateva saptamani.

Varietati

Exista cateva varietati de lamai trifoliat care se disting prin caracteristici unice:

  • Poncirus trifoliata ‘Flying Dragon’: O varietate pitica, cu ramuri contorsionate si spinoase, ideala pentru bonsai si gradini mici.
  • Poncirus trifoliata ‘Rubidoux’: Cunoscut pentru cresterea sa viguroasa si toleranta ridicata la frig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *