Mulch in jurul unui copac
Mulcirea- ce inseamna si care sunt avantajele?

Vorbim despre o tehnica veche ce dateaza de mai bine de 2500 de ani, fiind prima oara atribuita in scris Chinei, insa mai apoi gasindu-se ca practica in mai multe regiuni ale lumii.

In mare mulcirea defineste acoperirea solului cu paie si frunze pentru a proteja radacinile noilor plante sau ale copacilor; pentru a retine apa; pentru a reduce compactarea solului si, bineinteles, pentru a stopa cresterea buruienilor si formarea daunatorilor.

Folosit primavara dupa plantare, mulciul ajuta la mentinerea umiditatii in sol (atentie!, trebuie sa ne asiguram ca este pus in jurul plantelor care au nevoie de asta) si oprirea cresterii buruienilor. Folosit toamna, el asigura nutrientii de care solul poate avea nevoie pentru a se reface, insa si mentinerea unei temperaturi mai crescute in sol, benefica mai ales pentru plantele care raman peste iarna in pamant.

Nu in ultimul rand, mulciul poate avea si rol decorativ, vezi pietricelele albe sau rumegusul rosu, larg folosite in tara noastra.

Ce este mulciul?

Exista doua tipuri de mulci folosite in zilele noastre: multi organic si mulci anorganic. Ambele contribuie la cele de mai sus fiind la fel de eficiente, singura diferenta intre cele doua fiind ca mulciul de natura organica adauga nutrienti solului.

Mulciul organic poate fi de mai multe tipuri, chiar amestecate intre ele, precum: paie, compost, frunze, iarba taiata, rumegus sau scoarta de copac. Foarte interesant este ca exista anumite tipuri de mulci care au acelasi efect si pe care sigur le-ati intalnit in gradinile parintilor sau bunicilor, spre exemplu trifoiul si lucerna plantate toamna, pentru a proteja pamantul pana la primavara.

Apoi, in functie de tipul de mulci folosit, el ofera pamantului nutrienti diferiti. Spre exemplu, lucerna sau iarba ofera azot, paiele ofera carbon, rumegusul, scoarta sau lemnul tocat cresc aciditatea solului, iar frunzele ofera micronutrienti.

Pe cealalta parte, mulciul anorganic inseamna folii de plastic, materiale sau pietris.

Materialele inchise la culoare (precum folia neagra) au rolul de a incalzi si mai tare solul atragand lumina soarelui, de aceea se folosesc majoritar iarna sau primavara devreme (pentru a incalzi solul). Materialele deschise la culoare (precum pietrisul alb sau folia) resping lumina soarelui, oferind mai multa lumina plantei si pastreaza radacinile putin mai reci.

Exista o formula de calcul prin care sa ne dam seama de cat de multi mulci vom avea nevoie, formula legata de suprafata ce necesita acoperire (in m2) si inaltimea stratului de mulci (in cm). Astfel vom inmulti cele doua si va rezulta volumul in m3. Ex: la o suprafata de 100mp si un mulci de 5cm inaltime vom avea nevoie de 5m3 de mulci.

Mulcire:

Mulcirea se poate face oricand, insa cel mai bine ar fi sa fie facuta de doua ori pe an, in perioadele in care solul are nevoie de asta, adica primavara si toamna.

Mulcirea de primavara trebuie sa fie facuta in momentul in care solul s-a incalzit deja, adica undeva aprilie-mai la noi. Nu vom mulci solul cand este prea uscat sau prea umed pentru ca mulciul il va pastra in aceleasi conditii, ceea ce ne va dauna plantelor. Inainte de mulcire trebuie sa ne asiguram ca nu exista buruieni crescute pe sol, iar daca exista sa le scoatem. Totodata, solul trebuie prasit inainte.   

Momentul propice pentru mulcirea de primavara in cazul unei gradini cu legume este la cateva zile dupa plantarea rasadurilor. Astfel plantele vor prinde radacinile in sol, iar mulciul le va asigura mediul propice.

In procesul de mulcire trebuie sa lasam spatiu tulpinilor, in functie de grosimea lor, insa pentru cele mai mici trebuie sa lasam un minimum de 3cm.

In principiu nu vom pune mai mult de 10cm adancime de mulci, 5 sau 7 fiind suficienti la inceput, iar daca folosim mulci organic si acesta se descompune vom completa pe parcurs dupa nevoi.

Toamna mulcirea se face dupa ce am scos toate plantele anuale si am curatat resturile vegetale de pe sol. Mulciul trebuie aplicat peste un pamant curatat si prasit, astfel impiedica dezvoltarea daunatorilor sau ciupercilor, altfel putem risca sau chiar compromite productia anului urmator.

Toamna putem folosi si o dubla mulcire in cazul in care plantam bulbi pentru primavara, mai exact sa folosim si o folie neagra pe deasupra mulciului vegetal. Folia va ajuta totodata si la mentinerea mulciului pe pamant, evitand miscarea lui in perioadele cu vant.  

Greseli frecvente pe care sa le evitam:

  • Nu pastram distanta fata de tulpina

Cand mulcim va trebui neaparat sa pastram o distanta de minimum 3cm fata de tulpina plantei, iar daca vorbim despre plante care vor creste in acel an cu tulpini groase, trebuie sa marim distanta pana la tulpina.

  • Perioada mulcirii

Dupa cum spuneam si mai sus, multirea trebuie facuta in perioada in care pamantul s-a incalzit putin si plantele au crescut (daca avem plante anuale). Nu vom mulci in martie cand solul este umed si rece, ci vom mulci dupa jumatatea lui aprilie pana la jumatatea lui mai, cand solul e caldut, ploile au intrat si ele in pamant, iar noi vom fi prasit deja.

  • Grosimea mulciului

Vorba veche cu “ce-I prea mult strica” e valabila si aici. Prea mult mulci poate duce la sufocarea plantelor, nu doar a buruienilor, iar prea putin nu va ajuta la fel de mult solul. Prin urmare un strat general de mulci ar trebui sa aiba undeva la 5-10cm inaltime, putand foarte usor sa il ajustam daca scade.

Tipul si sursa mulciului

Spuneam mai sus ca fiecare tip aduce cu el anumite beneficii pentru sol si anumiti nutrienti. Ei bine, daca folosim spre exemplu mulci din lemn trebuie sa ne asiguram ca plantele pe care le cultivam sunt adeptele unei diete mai acide, pentru ca lemul creste aciditatea solului.

Totodata trebuie sa verificam de unde ne luam mulciul, pentru ca daca nu este facut corespunzator poate avea efect contrar. Spre exemplu mulciul din paie sau iarba nu trebuie sa aiba seminte sau flori pentru ca altfel riscam sa producem o cultura pe care nu ne-o dorim.

In concluzie, folosit conform instructiunilor, mulciul poate fi unul dintre prietenii nostri cei mai de seama cand vorbim despre gradini. Ne poate feri de prasit, de udare zilnica, de tratare contra daunatorilor si multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *