Propagarea sau inmultirea plantelor depinde foarte mult de la specie la specie, insa cu rabdare si cateva metode de propagare relativ simple putem sa propagam aproape orice planta cu succes.
In unele cazuri propagarea este usoara si rapida, fiind suficient un vas cu apa si lumina indirecta cum este cazul photosului sau al monsterei, pe cand alte plante cum ar fi suculentele au nevoie de multa rabdare.
Mai jos am enumerat cele mai comune metode de propagare a plantelor de apartament si gradina, cateva sfaturi, si speciile ce se preteaza pentru fiecare tip de inmultire.
Desi multe dintre plantele de apartament se pot inmulti in mai multe feluri putand intra cu usurinta in doua sau mai multe categorii de propagare, le vom da ca exemplu pentru acea categorie ce presupune o rata de succes mai mare si o dificultate mai scazuta.
Trebuie tinut cont ca rata de succes nu poate fi niciodata 100%, insa respectand anumite reguli putem creste foarte mult sansele.
Ca o regula generala, toate uneltele folosite trebuie sa fie sterilizate inainte, incepand cu foarfeca sau cutitul pe care le folosim pentru a taia butasii sau frunzele, continuand cu recipientele pentru apa in care anumite plante se pun sau ghivecele in cazul refolosirii acestora.

Propagarea prin butasi
Butasii sunt portiuni din planta (din tulpina sau chiar o crenguta) ce contin cel putin un nod de crestere si o frunza, ei putandu-se propaga fie cu ajutorul recipientelor cu apa sau direct in ghivece cu substrat.
Propagarea in vase cu apa
Fiind una dintre cele mai simple metode de inmultire a plantelor, cu cateva etapele foarte usoare, ea este majoritar aleasa de catre iubitorii plantelor. Relatam mai jos cei xxx pasi ai acestei metode:
- Butasii:
- Depinzand de specie se preleveaza un butas folosind acel cutit sau foarfeca sterila mentionata mai sus. Pentru majoritatea plantelor cataratoare cum ar fi photos-ul sau philodendron, butasul trebuie sa contina cel putin un nodul de crestere ce va trebuie sa stea sub apa odata plasat in recipientul de crestere. Pentru alte plante precum ZZ sau hoya lucrurile sunt mai simple, radacinile aparand din zona taiata sau din nobuli multipli aflati pe ramura.
- Regula de baza este ca butasul sa aiba minimum o frunza, insa sunt plante ce pot fi propagate din butasi fara frunze intorcandu-ne la exemplul des aparut pana acum- pothos, care in conditii bune va incepe sa creasca si sa formeze noi frunze chiar in recipientul cu apa.
2. Transplantarea in vas:
- Vasele in care punem acesti butasi pot fi transparente, colorate sau opace. Cele cu opacitate mai mare favorizeaza cresterea mai rapida a radacinilor, iar cele transparente ne lasa sa vedem progresul mai usor. In cazul celor transparente apar deseori alge si este nevoie de schimbarea periodica a apei daca aceasta prinde o tenta verzuie sau un miros neplacut.
3. Apa
- Apa folosita trebuie sa fie filtrata, distilata sau de ploaie (daca o putem capta), in special pentru a evita concentratia crescuta de clor din apa de la robinet.
Propagare in ghiveci
Un exemplu perfect pentru plante ce pot fi propagate direct in substrat sunt muscatele.
- Butasii:
In mod similar cu butasii prelevati pentru inmultirea in recipiente cu apa, un butas pentru substrat se taie sub un nod de crestere, iar frunzele acestui prim nod sunt indepartate aproape in totalitate.
Butasul trebuie sa ramana cu cel putin o frunza dupa acest procedeu, insa nu pe nod.
2. Transplantarea in vas:
Acest butas este inserat intr-un ghiveci pregatit in prealabil cu un substrat adecvat speciei pe care o propagam. In cazul muscatei vorbim despre un substrat cu nutrienti dar si drenaj foarte bun. Capatul taiat poate fi inmuiat in hormoni de crestere pentru a spori sansele de inradacinare.
3. Substratul
La inserarea in substrat, primul noudul sub care a fost facuta taietura trebuie acoperit cu sol. Se uda moderat fara a lasa apa sa se acumuleze in exces, iar dupa cateva saptamani se poate testa formarea radacinilor prin tragerea usoara a plantei din pamant. Daca intampinam rezistenta la tragere atunci butasul are radacini formate si poate fi mutat in recipientul final.
Propagarea prin frunze
In cazul propagarii prin frunze, depinzand de specie, trebuie sa alegem frunze cu aspect sanatos pe care sa le taiem de la baza tulpinii. In general acestea sunt puse in recipiente cu apa, cu petiolul inserat in apa. Pentru mai multa stabilitate in cazul frunzelor mici, cum ar fi cele de peperomia, acestea pot fi prinse cu agrafe.
Toate celelalte etape sunt similare cu cele enumerate mai sus pentru propagarea butasilor in apa.
Sunt de asemenea si plante a caror frunze trebuie sau pot fi sectionate inainte de propagare. Aceeasi peperomia poate fi crestata de-a lungul venei principale in partea inferioara si asezata direct pe sol. Solul trebuie tinut in permanenta umed pana la dezvoltarea radacinilor.

Propagarea prin diviziune
O alta metoda des intalnita de inmultire a plantelor este cea prin diviziune sau puieti. Aceasta consta in separarea unui puiet crescut langa planta mama.
Desi implica scoaterea plantei din ghiveci si indepartarea solului cel putin in jurul puietului, aceasta metoda are cea mai mare rata de succes deoarece planta este deja formata beneficiind din plin de resursele plantei parinte.
Radacina ce uneste cele doua plante este taiata cu un cutit ascutit si steril avand grija sa nu ranim si radacinile din jur.
Propagarea suculentelor
Suculentele se propaga in general prin desprinderea frunzelor, insa procedeul difera fata de propagarea prin frunze mentionata mai sus.
O frunza sau o bucata dintr-o planta suculeta se desprinde cu grija de planta mama, se pun pe un servetel curat si se lasa asa pana la 24 de ore pentru a se cicatriza. Apoi fiecare frunza va fi pusa pe un sol pentru suculente sau un mix de sol ce se dreneaza foarte usor si are putini nutrienti si se va plasa intr-o zona cu lumina puternica indirecta.
Se pulverizeaza cu apa la cateva zile, iar in doua-trei saptamani vene mici, albe sau rosii vor aparea din zona cicatrizata si se vor infige in sol.
Cresterea este lenta asa ca va fi nevoie de multa rabdare, insa dupa aparitia radacinilor vor aparea rapid si frunze mici si se va forma o miniatura a plantei. Cand aceasta are cel putin un centimetru se poate muta intr-un ghiveci propriu.
Toate aceste tehnici reprezinta practic clonarea plantei parinte, planta nou rezultata va avea atat calitatile celei de la care a pornit cat si defectele acesteia, purtand acelasi material genetic. Este importanta ca materialul ce se preleveaza de la planta parinte, fie el butas, frunza, bucata de tulpina etc. sa nu aiba defecte vizibile si sa aiba un aspect sanatos. Astfel evitam pe cat posibil propagarea plantelor cu virusi sau defecte genetice.