Poate parea un banc de la Radio Erevan insa al nostru trandafir japonez nu este nici trandafir, nici japonez, ci numele intalnit in tara noastra pentru Hibiscus – Hibiscus rosa-sinensis, mai precis- pentru a-i reflecta si provenienta asiatica insa continentala, chinezeasca.
Pentru ca nu ne deranjeaza cu nimic si suntem foarte obisnuiti asa, vom continua sa il numim trandafir japonez si in acest articol.
Cred ca era printre putinele plante de apartament din perioada comunista si a anilor 90, de aceea amintirile mele cu el sunt legate de copilarie si de plantele mai inalte ca mine pe care bunica le tinea vara pe balcon si iarna in fata geamului.
Este un arbust subtropical ceea ce inseamna ca nu ii plac temperaturile scazute, prefera o umiditate mai crescuta si lumina directa din abundenta. Toti acesti factori impliniti vor duce la plante cu dezvoltare rapida, ce infloresc constant.
Curios este ca distributia trandafirului japonez in natura este necunoscuta, cel mai probabil planta originand in Asia subtropicala fiind mai apoi cultivata in aceeasi zona fara a fi intalnita in mod natural.
Trandafirul japonez intra in categoria plantelor usor de intretinut si cu putini daunatori, insa are o conditie la care nu renunta: sa fie plasat intr-un loc cu soare direct din abundenta.
Udare
Este o planta tropicala si trebuie ingrijita ca atare, asa ca va avea nevoie de un sol umed insa cu drenaj bun pentru a minimiza riscul de putrezire al radacinilor. Depinzand de temperatura la care este tinut si de nivelul de lumina directa la care este supus, in lunile de vara trandafirul japonez poate avea nevoie chiar si de udari zilnice.
Lipsa de apa se poate manifesta prin uscarea si ofilirea frunzelor in cazuri extreme sau lipsa florilor ca un semnal mai subtil.
La cealalta extrema, udarea excesiva sau neindepartarea apei acumulate in farfuria sau masca ghiveciului duce la putrezirea radacinilor si semne precum ingalbenirea si caderea frunzelor de la baza spre varf.
Sol
Trandafirul japonez are nevoie de un sol bogat in nutrienti insa care sa dreneze usor excesul de apa. Se poate folosi un sol mai bogat in nutrienti pentru plante de apartament sau plante tropicale, la care sa se adauge o parte de nisip grunjos sau perlit. Acest lucru va facilita atat circulatia apei cat si cresterea aerarii in jurul radacinilor.
Schimbarea ghiveciului se face de obicei la unul sau doi ani si este benefica plantei deoarece ii aduce noi nutrienti odata cu noul substrat.
In cazul schimbarii este important sa optezi pentru un ghiveci mai degraba lat decat inalt, un ghiveci inalt va face planta sa isi aloce resursele in dezvoltarea radacinilor spre detrimentul florilor sau a cresterii in inaltime.
Fertilizare
Cu cat solul are un drenaj mai bun cu atat tinde sa fie mai sarac in nutrienti, asa ca in lunile de primavara si vara se recomanda suplimentarea cu un ingrasamant lichid.
Pentru a evita arderea radacinilor incercati sa il diluati chiar la un nivel de doua ori mai mare fata de recomandari, astfel il faceti mai sigur pentru folosirea pe termen lung. In lunile de toamna si iarna fertilizarea trebuie evitata, trandafirul japonez intrand intr-o perioada de repaus vegetativ.
Lumina
Aceasta este o planta subtropicala si ca atare are nevoie de lumina directa pentru a se dezvolta armonios si pentru a produce florile pentru care este cautat.
Pentru latitudinea tarii noastre, trandafirul japonez poate fi tinut in soare direct pe parcursul intregii zile. Poate tolera de asemenea si ore cu umbra sau lumina indirecta, insa incercati sa ii pozitionati astfel incat sa primeasca minimum 6 ore de soare direct.
Planta tine sa ne anunte atunci cand nu isi primeste portia de soare in primul rand prin lipsa florilor.
Temperatura si umiditate
In ceea ce priveste umiditatea, Hibiscus prefera un interval de la moderat la inalt cu valori de peste 40% umiditate relativa in aer. Lipsa umiditatii adecvate duce deseori la pierderea frunzelor sau al bobocilor noi formati.
Temperatura preferata este in intervalul 12-20 de grade celsius, planta putand suferi chiar si la expuneri scurte la sub 10 grade celsius, asa ca este important sa aducem trandafirul japonez in casa la primele semne de temperaturi scazute.
Probleme si daunatori
In general trandafirul japonez tinde sa fie o planta rezistenta la daunatori, insa chiar si asa trebuie verificata periodic pentru semne de purici de plante sau afide, mai ales daca a fost tinut la exterior pe timpul verii.
Inmultire
Cea mai facila metoda de propagare in cazul unui Hibiscus este prin butasi, putand fi facuta primavara tarzie sau cel tarziu la inceputul verii. Se alege o crenguta de aproximativ 15 centimetri cu lemnul de culoare verzuie ca semn de crestere noua si se taie imediat sub un nod de frunze.
Frunzele de la baza acestui butas se indeparteaza si acesta este inserat intr-un ghiveci ce contine un mix de substrat obisnuit de plante si perlit in parti egale.
Peste el se aseaza o punga transparenta pentru a mentine o umiditate crescuta si ghiveciul se aseaza intr-o zona cu lumina indirecta pana apar radacinile.
Varietati
Trei varietai urca lejer in topul nostru:
- Hibiscus rosa-sinensis ‘Bonjour’ – cu flori de culoare rosie si roz ce infloresc constant
- Hibiscus rosa-sinensis ‘Magic Moment’ – cu flori mari de pana la 25 de centimetri in diametru
- Hibiscus rosa-sinensis ‘Cajun Cocktail’ – cu flori de 15 centimetri in diametru si design variegat