Mereu am fost surprins placut de nota tropicala pe care o da o Yucca unui spatiu, insa am fost de-a dreptul uimit cand am vazut cum se dezvolta o asemenea planta la exterior. Intr-o vacanta in Grecia am vazut cum poate ajunge la 3-4 metri inaltime, dezvoltand un foliaj luxuriant si chiar flori, totul datorita bataii directe a soarelui.
Chiar daca este originara in partea sudica a Statelor Unite, Mexic si Caraibe acest gen de plante (pentru ca vorbim aici de mai multe varietati) prospera in orice zona arida, sar unele specii chiar pot fi aclimatizate in regiuni cu ierni mai reci, asa cum este si cazul tarii noastre.
Desi notiunile din acest articol sunt in principiu generale pentru toate speciile de Yucca, vom aborda in special nevoile si cerintele specifice pentru Yucca gigantea, una dintre cele mai populare specii pentru iubitorii de plante de apartament. In engleza mai este cunoscuta si ca Spineless Yucca insa la noi traducerea directa este cam peiorativa. Spineless sau “fara coloana vertebrala” se refera la frunzele sale ce nu prezinta venele obisnuite de sustinere prezente la alte plante.
Aceasta specie este caracterizata de tulpina lunga, lemnoasa, cu striatii ce reprezinta de fapt locul in care erau atasate frunzele ce s-au uscat si au cazut. In varful acestei tulpini, intalnim frunzele intr-o forma ce ne aduce aminte de palmieri.
Frunzele ii sunt liniare si ascutite, in forma de sulita, iar dupa o anumita lungime se curbeaza datorita greutatii. Aveti grija la amplasare, aceste frunze sunt foarte ascutite atat pe margini cat si in varfuri si pot cauza taieturi sau leziuni grave la nivelul ochilor daca nu suntem atenti! Mare atentie in cazul copilor mici sau a animalelor de companie, a caror sanse de leziuni sunt si mai mari.
Ca si majoritatea plantelor exotice, este toxica pentru caini, pisici si cai (daca o plasam la exterior in lunile calde si, bineinteles, daca avem un cal in preajma).
Udare
Yucca este una dintre acele plante ce prospera prin neglijare si are probleme in special cu udatul excesiv. In lunile de vara, mai ales daca planta este pozitionata intr-o zona cu lumina directa, se poate uda la 5-6 zile. In timpul iernii, cand ritmul de crestere aproape se opreste, poate fi udata la 10-12 zile.
In rarele momante cand planta va suferi de pe urma udarii insuficiente, aceasta ne va atrage atentia prin uscarea varfurilor frunzelor. Odata cu udarea, uscarea se va opri iar varfurile afectate pot fi indepartate cu o foarfeca sterila, incurajand in acest mod cresterea unor noi frunze.
Sol
Nu este o planta care sa aiba nevoi deosebite in ceea ce priveste nutrientii, asa ca prospera in soluri (similare cu cele ale suculentelor) care ofera un drenaj foarte bun si aerarea radacinilor. Se recomanda inteparea periodica a solului cu un obiect cu varf rotunjit (sau mai gros, cum ar fi un betisor chinezesc), acest lucru oferindu-i o aerare mai buna.
Schimbarea ghiveciului se poate face anual. Volumul ghiveciului nu este necesar sa fie foarte mare in comparatie cu dimensiunea plantei, insa trebuie sa ne asiguram ca planta este echilibrata si nu este usor de rasturnat.
Fertilizare
Solul mai sarac in nutrienti poate fi imbogatit prin adaugarea unu fertilizant lichid (diluat in prealabil la 50% din putere) sau prin betisoare cu eliberare treptata ce se pun in sol, langa radacini. Toate aceste operatiuni se fac in perioada de crestere pentru Yucca, adica in lunile de primavara si vara.
Lumina
Cum am mentionat si in deschiderea articolului, Yucca prefera razele directe ale soarelui sau cel putin o zona cu lumina puternica indirecta.
In lipsa luminii adecvate, frunzele vor incepe sa se deschida la culoare si multe vor cadea iar tulpinile se vor inalta in cautarea unei surse de lumina.
Temperatura si umiditate
Obisnuita in mediul ei natural cu variatii mari de temperatura zi/noapte, Yucca se adapteaza relativ cu usurinta la temperatura unui apartament. Prefera indeosebi intervalul de 20-30 grade celsius pe timp de zi si o temperatura undeva mai scazuta noaptea.
Nu are nevoie de umiditate crescuta, putand foarte bine sa se lipseasca de prezenta unui umidificator sau a unor pulverizari regulate cu apa.
Probleme si daunatori
Foarte rezistenta la daunatori in mod natural, poate insa rareori sa fie infestata cu paduchi lanosi. Acestia pot fi indepartati cu un betisor de urechi inmuiat in alcool sanitar.
Principala problema pe care o intampina vine de la udarea excesiva sau apa lasata in farfurie/masca de ghiveci ce duce la putrezirea radacinilor si, in scurt timp, a intregii plante.
Inmultire
Yucca poate fi inmultita in mai multe modalitati, cea mai comuna fiind cea prin butasi. Este si o metoda ce ne poate ajuta sa tinem planta la inaltimea dorita.
Tulpina plantei se sectioneaza cu un cutit steril iar butasul rezultat (adica partea de sus a tulpinii) se plaseaza intr-un ghiveci. Dupa cateva luni ar trebui sa aiba deja radacini, lucru care se poate testa prin miscarea usoara a tulpinii. Daca intampini rezistenta inseamna ca radacinile s-au dezvoltat corect.
Tulpina ramasa din planta mama (acum fara frunze) va dezvolta si ea frunze in zona sectionarii. Pentru a asigura sanatatea plantei, partea sectionata expusa se acopera de obicei cu ceara pentru sigilare si protejarea impotriva bolilor si daunatorilor.
Varietati
Pe langa Yucca gigantea mai intalnim des ca si planta de apartament si Yucca aloifolia sau baioneta spaniola, nume dat de forma frunzelor.
Varietati intalnite la exterior mai sunt: Banana Yucca, Joshua Tree (Yucca Brevifolia) si Adam’s Needle.