Crotonul este un tip de planta care infloreste, nativa in zonele tropicale ale Asiei, Australiei si Insulele oceanului Pacific. Planta se distinge prin frunzele de culori vii si contrastante ce pot fi verzi, galbene, portocalii, rosii sau un mix de culori.
In natura, crotonul se prezinta sub forma unui arbust sau copac mai mic, ajungand pana la 3-4 metri inaltime. Ca si planta de apartament insa, ghiveciul si conditiile de la interior il fac sa fie mult mai mic, perfect adaptabil orcarui spatiu.
Planta creste in habitate diverse in mediul sau natural, de la regiuni de coasta, savane si paduri tropicale, insa indiferent de locatie, este intalnit langa albii ale raurilor sau locuri cu sol permanent umed si cu drenaj bun. Crotonul se descurca de minune in soare direct insa poate tolera si lumina intensa indirecta, avand nevoie de un climat cald cu umiditate crescuta.
Fiind o planta ornamentala populara, crotonul este intalnit in case insa poate fi mutat si in gradina in lunile de vara. Tolereaza foarte bine toaletarea, putand fi modelati in functie de preferinte si spatiu, frunzele sale colorate avand darul de a ‘lumina’ o incapere. Un alt atu printre iubitorii de plante de apartament il reprezinta si faptul ca nu necesita foarte multa ingrijire si sunt relativ toleranti la daunatori si boli.
Udare
Una dintre singurele parti dificile in a ingriji un croton o reprezinta udarea. Solul plantei trebuie sa fie constant umed insa sa nu retina apa. Aici balanta este foarte fina, iar daca solul nu se dreneaza suficient si apa in exces captata in farfuria sau masca giveciului nu este indepartata, radacinile putrezesc relativ rapid, planta incepand sa piarda frunzele cele mai apropiate de sol.
Daca solul s-a uscat in partea sa superioara, probabil are nevoie de udare. Fiind o planta mai dramatica, ne va anunta rapid ca are nevoie de apa lasandu-si frunzele in jos. Asadar, daca al tau croton vibrant a inceput sa aiba un aspect conic, de brad, este momentul sa ii sari in ajutor. Prea mult timp fara apa si planta isi va pierde frunzele.
In functie de umiditatea relativa, temperatura si nivelul de lunima ( daca este in soare direct sau nu) va avea nevoie de udare de la 2-5 zile.
In cazul acestei plante, un ghiveci din plastic cu multe gauri de drenaj ajuta, gaurile permitand excesului de apa sa se scurga din sol in timp ce plasticul va pastra o umiditate moderata mai mult timp.
Sol
Este important sa beneficieze de un sol bogat in nutrienti dar care sa se dreneze foarte repede. Un sol obisnuit pentru plante de apartament tinde sa fie cleios, retinand apa mai mult decat trebuie, asa ca un mix care sa contina in plus substrat de suculente ofera acea aerare necesara drenajului.
pH-ul trebuie si el avut in considerare, planta se descurca cel mai bine in intervalul 4.5 pana la 6.5.
Anual, daca planta are conditii bune de crestere, se recomanda schimbarea ghiveciului cu unul putin mai mare (+ 2-3 centimetrii in diametru ).
Fertilizare
Cum o balanta adecvata intre nutrienti si un sol cu drenaj bun este dificil de obtinut, fertilizarea aduce acel plus de care crotonul are nevoie in perioada sa de crestere.
Se recomanda a se folosi un fertilizant lichid, diluat la jumatate, aplicat in lunile de primavara si vara. Iarna, cand planta intra intr-o perioada latenta, nu este nevoie de ingrasamant.
Pentru a te asigura totusi ca fertilizantul nu este prea puternic, se recomanda a se aplica dupa udare astfel radacinile sunt protejate de contactul direct.
Lumina
Crotonul este una dintre acele plante ce prefera soarele direct si, daca nu ii putem oferi asta, va incepe sa ne dea semne de nemultumire- culorile sale vibrante se vor estompa iar verdele va deveni dominant. In cazul in care lumina primita este foarte putina, crotonul va incepe sa renunte la frunzele mai batrane de la baza.
Poate supravietui si cu lumina puternica indirecta, pozitionat pe un pervaz luminos. Poate nu va avea aceeasi crestere ca in cazul luminii directe, insa isi poate etala culorile vibrante.
Temperatura si umiditate
Temperatura preferata este undeva intre 20 si 30 de grade, deci aveti in vedere acest lucru mai ales daca este pozitionat in bataia directa a soarelui in lunile de vara. Daca temperatura scade sub 12 grade, frunzele vor incepe sa isi schimbe culoarea in maroniu si in scurt timp vor cadea.
Umiditatea relativa a unui apartament este suficienta pentru croton, insa planta are de castigat daca se afla in proximitatea unui umidificator sau daca are in jur tavite cu apa si pietris ce stimuleaza evaporarea.
Probleme si daunatori
Desi o planta rezistenta la daunatori si boli, problemele crotonului izvorasc deobicei din preferinta acestuia pentru solul umed. Problema principala o reprezinta udarea excesiva, aceasta fiind o planta ce nu iarta acest aspect, pierzand imediat din foliaj.
Ca si daunatori, cei mai intalniti sunt paduchii lanosi. Acestia se observa ca niste puncte mici si albe pe suprafata tulpinii si a frunzelor. Pot fi indepartati cu ajutorul unui betisor de urechi inmuiat in alcool sanitar, dar nu uitati in primul rand sa izolati planta de celelalte pentru a evita raspandirea infestarii.
Inmultire
Crotonul poate fi inmultit prin butasi. Cu o foarfeca sterila sau un cutit foarte bine ascutit, se taie o sectiune de tulpina ce contine si frunze, se pune in sol si se uda cu regularitate. Dupa cateva luni se poate testa dezvoltarea radacinilor tragand usor de noua planta. Daca opune rezistena la tragere inseamna ca radacinile s-au format.
Varietati
Desi reprezinta o singura specie, sunt sute de varietati pe care le putem admira.
Dintre cele mai cunoscute amintim:
- Codiaeum variegatum var. Pictum – ce are frunze mari de culori vibrante in nuante de portocliu, galben si rosu
- Codiaeum variegatum ‘Gold Star’ – cu frunze inguste si lungi ce prezinta pete de un galben puternic
- Codiaeum variegatum ‘Petra’ – o varietate foarte intalnita cu frunze mari si ovale ale carei vene sunt evidentiate in galben, portocaliu sau rosu.