Plante apartament luminos
Plante rezistente la lumina slaba

Multi dintre noi simtim nevoia sa ne improspatam spatiul unde lucram sau traim, dupa pandemie cele doua fiind de multe ori unul si acelasi. Recurgem la solutia cea mai usoara pentru acel strop de verde si prospetime care ne lipseste cu desavarsire: cautam plantele noastre preferate.

Una dintre problemele importante cu care ne vom confrunta la scurt timp dupa, va fi cel mai probabil o iluminare inadecvata.

Chiar daca noi simtim un spatiu ca fiind luminos, acest lucru nu este neaparat adevarat si pentru planta aleasa. Multe dintre plantele ormamentale au nevoie de lumina intensa, iar tinute departe de o sursa de lumina pot ajunge sa se ofileasca, sa isi piarda din frunze si in ultima instanta, sa moara.

Ca sa eliminam mitul: nu exista planta careia sa nu-i placa lumina! Exista plante care nu suporta lumina directa si plante care pot tolera lumina mai putina. Lumina adecvata este un factor absolut crucial pentru sanatatea plantelor ornamentale, influentand aspectul general si inflorirea.

O solutie pentru a rezolva aceasta problema este de cele mai multe ori sa plasam plantele la geam sau pe balcon (pe timpul verii). In situatia fericita in care avem suficienta lumina pe tot parcursul anului, multi dintre noi ajungem sa colectionam mai multe plante decat poate sustine pervazul 😊

Pe timpul iernii insa, cantitatea de lumina poate sa fie inadecvata chiar si la geam daca acesta este orientat catre nord sau soarele nu poate ajunge din cauza unei cladiri vecine. Apoi, mai sunt unii dintre noi care-si doresc sa vada plantele prin casa, in locuri nu neaparat prietenoase cu lumina. Ei bine, atat pentru iarna cat si pentru astfel de situatii exista (slava cerului!) iluminarea artificiala.

Lampile de crestere cu lumina full spectrum au devenit mult mai accesibile, permitand plasarea ghivecelor in interiorul casei. Aceste lumini sunt disponibile sub mai multe forme:

  • benzi flexibile autoadezive sau ce pot fi lipite de suprafete
  • baghete rigide usb
  • veioze cu clipsuri
  • lampi led in forma clasica rotunda (de obicei si cele mai puternice)

Daca inca nu ai pus ochii pe o planta anume, iata cateva specii recunoscute pentru rezistenta la o lumina mai slaba:

Zamioculcas zamiifolia sau ZZ

Cu un aspect preistoric, frunzele ovale de un verde inchis sau chiar negru fac aceasta planta sa iasa in evidenta. Confundata de multe ori cu o planta artificiala datorita frunzelor lucioase, ZZ nu este pretentiosa in ceea ce priveste necesarul de apa, rezistand la udari infrecvente si preferand cantitatile mici cu uscarea solului intre cicluri.

Poate fi plasata in zone cu lumina slaba indirecta unde si cresterea va fi foarte lenta sau adusa langa un geam cu lumina intensa pentru noi tulpini.

Temperatura la care este tinuta nu trebuie sa scada sub 5 grade celsius iar la polul opus este de preferat sa nu depaseasca 30 de grade.

Pothos sau Epipremnum

O planta agatatoare din specia iederei, supranumita in consecinta si iedera diavolului, Pothos este nativa in SUd-Estul Asiei si se distinge prin frunzele late ce se aseamana cu o inima. Multitudinea de varietati face ca aceasta planta sa fie foarte indragita, de Pothos Brazil, la Marble Queen sau Neon, aproape gatantat se va potrivi oricarui decor.

Udarea ei se face la intervale mai mari de timp, lasand solul sa se usuce intre cicluri, planta suferind mai mult de pe urma apei in exces decat a lipsei acesteia.

Poate fi plasata in colturi mai intunecate, bratele lungi ajutand-o sa isi caute singura lumina, dand semne daca aceasta este inadecvata de obicei prin ingalbenirea si caderea frunzelor pe toata lungimea bratului.

Este foarte sensibila la temperaturi mai joase asa ca trebuie sa eviti s-o tii la mai putin de 18 grade celsius pentru mult timp, insa poate sa tolereze usor temperaturi de peste 30 grade.

Crinul pacii

Contrastul puternic dintre frunzele late de un verde inchis si florile albe fara defecte fac aceasta planta ideala pentru spatii interioare. Singura planta cu flori din lista noastra, prefera putina apa si spatiu generos intre udari.

Usor de amplasat in locuri cu putina lumina naturala, Crinul pacii poate tolera lumina artificiala insa nu va inlori la fel de des sau chiar deloc.

Se recomanda o temperatura de peste 15 grade celsius insa orice peste 30 grade ii poate afecta aspectul.

Pana cososului sau Aspidistra elatior

Similara cu Crinul Pacii de care am vorbit mai sus, aceasta planta este caracterizata prin frunzele late de un verde mediu spre inchis insa difera prin faptul ca nu are flori. Este o planta foarte rezistenta, meritandu-si pe deplin numele englezesc de planta din fonta (Cast iron plant).

Supravietuieste cu udari putine si infrecvente si tolereaza cu succes lipsa de lumina naturala.

Temperatura lor ideala se afla undeva intre 7 si 30 de grade celsius, tolerand si temperaturi in afara acestui interval pentru intervale de timp mai mici.

Palmierul pitic sau Chamaedorea elengans

O planta decorativa originara din Mexic, Palmierul pitic da o nota exotica spatiului in care este amplasat, fiind ideal pentru spatii precum cel de birouri unde lumina dominanta este cea artificiala. Rezista in conditii de lumina slaba, indirecta, chiar fiind afectat de lumina directa a soarelui.

Marja ideala de temperatura se afla intre 13 si 22 de grade celsius.

Dieffenbachia

Cunoscuta mai ales prin varietatile cu frunze deschise la culoare pe interior si de un verde puternic la exterior, Diffenbachia se remarca in orice incapere dand o nota de prospetime.

Spre deosebire de plantele enumerate pana acum, aceasta prefera o udare mai intensa insa fara a lasa apa in farfurie. Desi prefera zonele cu lumina intensa indirecta, poate tolera cu succes si lipsa acesteia, insa culorile ii vor fi mai sterse.

Dieffenbachia sufera de pe urma temperaturilor mai scazute, nefiind recomandata plasarea sa in zone ce pot ajunge sub 13 grade celsius.

Dracaena fragrans

Originara din Africa tropicala, Dracaena (sau planta de porumb) are un aspect similar cu Yucca, avand o tulpina lemnoasa din care rasar frunze lungi de un verde inchis (sau cu linii galbene la interior si exterior).

Prefera uscarea partii superioare a solului intre udari, nefiind pretentioasa in privinta apei. Ea poate fi amplasata in zone cu lumina mai slaba si intotdeauna indirecta, razele soarelui putandu-i usca frunzele.

Poate suferi de pe urma temperaturilor mai scazute asa ca trebuie evitata expunerea sa in spatii unde sunt sub 10 grade celsius.

Bambusul norocos

O planta ce poate fi gasita sub multe nume, adesea Bambusul norocos, este formata dintr-o tulpina subtire asemanatoare bambusului din care tasnesc frunze de un verde aprins.

Poate fi plantat cu succes atat in substrat cat si in vase cu apa, dezvoltandu-se armonios in ambele cazuri. Este o planta rezistenta ce prefera zonele cu mai multa umiditate si nu are nici o problema in a sta in spatii slab luminate cum ar fi baile.

Plaja ideala de temperatura situandu-se intre 18 si 35 de grade celsius.

Daca nu esti sigur ca planta ta primeste suficienta lumina, iata cateva semne specifice pe care le poti sesiza:

  • o crestere ingreunata pana la oprirea completa a cresterii
  • ingalbenirea frunzelor
  • cresterea anormala a segmentelor (aminteste-ti de acea aloe vera din scara blocului, care desi se lupta vitejeste pentru viata ei, a capatat si o inaltime coniderabila cu foarte putine frunze intre segmente)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *