Arbore de cafea la ghiveci
Arborele de cafea – ingrijire si sfaturi

O binecunoscuta legenda spune ca pastorii din Etiopia au observat ca dupa ce caprele lor mancau fructele unui anumit copac devenau agitate si energice. In scurt timp si-au facut curaj si au incercat si ei aceste mici bobite observand ca si ei capata mai multa energie dupa. Prima lor incercare consta in amestecarea fructelor cu grasime si, din fericire pentru toti, nu s-au oprit aici si au continuat experimentele, treptat ajungand sa prajeasca boabele de cafea si sa le fiarba in apa.

Termenul de arbore de cafea sau planta de cafea se refera in general la Coffea arabica, un specimen de mici dimensiuni, atractiv pentru frunzele sale late, lucioase si de un verde inchis si un foliaj des.

Este planta responsabila pentru cafeaua noastra din fiecare dimineata insa cu un exemplar de apartament, chiar si oferindu-i cele mai bune conditii, nu trebuie sa ne asteptam la o recolta suficienta pentru o ceasca nici dupa cativa ani in care planta ajunge la maturitate.

Habitatul natural al plantei ne ofera cateva indicii privind asteptarile sale de la apartamentul nostru…si nu pare neaparat usor. Crescand in mod natural pe versanti, la altitudine, arborele beneficiaza de o umditate foarte mare. Totodata, crescand la baza padurilor il face dependent de lumina puternica insa indirecta sau filtrata, in natura prin frunzisul copacilor mai inalti, sau la interior printr-o perdea daca razele soarelui ajung direct la frunze.

Plantatie de cafea
Plantatie de cafea

Cresterea plantei de cafea la noi in tara nu este neaparat posibil de realizat la exterior, exista totusi posibilitatea unui ghiveci ce poate fi scos afara vara, avand grija sa fie protejat de razele directe ale soarelui si de temperaturile caniculare.

Udare

Este o planta ce prefera ca solul sau sa fie mereu umed, insa aveti atentie sa nu retina prea tare apa. De asemenea, excesul ce se acumuleaza in farfuria sau masca ghiveciului trebuie indepartat dupa fiecare udare. Depinzand de temperatura la care este tinut ghiveciul arborelui de cafeat, dar si de intensitatea luminii pe care o primeste, frecventa udarii poate ajunge si la 2-3 zile in lunile de vara, marind intervalul cu cat ne apropiem de iarna si luna decembrie.

Solul nu trebuie sa se usuce complet intre udari, iar daca acest lucru se intampla frunzele vor incepe sa se usuce pe margini si in scurt timp intrega planta se va usca si va muri.

Sol

Si in ceea ce priveste solul, planta de cafea are cateva cerinte foarte specifice. Aceasta prefera un sol bogat in nutrienti, pe baza de turba insa cu un drenaj foarte bun, o combinatie adesea greu de obtinut.

pH-ul solului trebuie sa fie unul acid sau dezvoltarea plantei va avea de suferit, intervalul ideal aflandu-se intre 6 si 6.5 pH.

Schimbare ghiveciului se poate face anul in primavara, de fiecare data optand pentru un ghiveci cu doar cativa centimetri mai mare in diametru fata de cel precedent.

Fertilizare

Se poate aplica lunar in lunile de primavara si vara un fertilizant lichid diluat la cel mult jumatate din valoarea recomandata. Fertilizarea nu este recomandata toamna si in lunile reci si lipsite de lumina ale iernii.

Lumina

Fiind obisnuite in habitalul lor natural sa primeasca lumina intensa insa filtrata prin coronamentul arborilor mai inalti, aceasta planta nu tolereaza bine soarele direct, frunzele sale uscandu-se si devenind maro.

Daca fereastra ta se afla in bataia directa a razelor de soare, o perdea este necesara pentru a filtra lumina. In lunile de iarna, arborele de cafea se poate lasa si in baitaia soarelui, intensitatea sa fiind una prea mica pentru a crea discomfort.

Temperatura si umiditate

Un factor important este temperatura, aceasta planta preferand o un interval intre 20 si 30 de grade, fara variatii mari zi/noapte si totodata ferita de curenti de aer cum ar fi cei din dreptul aerului conditionat sau al aerotermelor.

Crescand pe versantii muntilor tropicali, umiditatea lor preferata este de peste 50%, nivel greu de obtinut in apartament fara prezenta in apropiere a unui umidificator. Tavitele cu apa si pietre ajuta pana la un anumit punct, la fel si pulverizarea de apa pe frunze.

Probleme si daunatori

Ca multe alte plante ce prefera o umiditate crescuta si un sol permanent umed, arborele de cafea poate suferi de pe urma infestarilor fungice.

Alti daunatori ce pot afecta planta sunt paduchii lanosi, afidele si acarieni. Atentile la urme albe ce sunt relativ usor de observat in contrast cu verdele inchis al frunzelor.

Inmultire

Avem la dispozitie mai multe modalitati de propagare a arborelui de cafea cum ar fi prin butasi, marcotaj sau prin seminte.

Metoda de propagare prin butasi presupune taiarea unei crengi de aprox 25 cm inaltime de pe care indepartam toate frunzele in afara ultimelor doua din varf. Acest butas este apoi introdus intr-un ghiveci propriu. In cateva luni se poate testa daca acesta a prins radacini, tragand usor de el si observand daca opune rezistenta.

Marcotajul este o metoda mai complexa prin care putem genera radacini unui butas care este deja atasat plantei, separandu-l doar cand acesta are sistemul sau de radacini, oferind o rata de succes la plantare foarte mare.

Desi nu putem planta boabele pe care le cumparam de la magazin, acestea trecand prin mai multe tratamente (inclusiv prajire), putem planta boabe cultivate de la planta, insa nu este o metoda usoara sau de recomandat.

Varietati

  • Coffea arabica ‘Nana’ – o varietate ideala pentru cresterea in apartament, ajungand la maturitate la doar 30 de centimetri inaltime.
  • Coffea canephora – cunsoscuta ca si Robusta, deloc surprinzator planta are un aspect robust si este nativa din Africa Sub-Sahariana.