Monstera la ghiveci
Monstera sau planta svaiter – ingrijire si sfaturi

Aproape un must-have pentru cei ce iubesc plantele de apartament, iconica Monstera Deliciosa este o planta cataratoare caracterizata prin frunze mari ce dezvolta goluri (fenestrari) la maturitate.

Acest aspect al frunzei este o adaptare a plantei pentru a acoperi o suprafata cat mai mare si a-si mentine totodata o greutate cat mai mica in competitia pentru lumina de la nivelul solului din padurile tropicale.

Nativa in junglele din America de sud, Monstera Deliciosa este o planta indragostita de un climat cald si umed. In natura aceasta produce flori albe ce duc, dupa polenizare, la aparitia unui fruct comestibil caracterizat ca avand un gust intre banana si ananas. Desi pare super apetisant, daca ai nenorocul sa-l consumi fara sa fie copt, ai toate sansele sa nu-ti fie foarte bine.

Fructe monstera

Din pacate, inflorirea si fructele sunt foarte rare la plantele de apartament, asa ca ramane sa ne consolam cu partea vizuala.

Frunzele cu fenestratii ale Monsterei Deliciosa au captivat iubitorii de plante din intreaga lume. Scopul lor in natura este de a permite vantului sa treaca prin frunze, reducand astfel riscul de a fi rupte in timpul furtunilor tropicale. De asemenea, fenestratiile ajuta planta sa capteze cat mai multa lumina posibil, o necesitate vitala in padurile umbroase unde creste in mod natural.

Monstera Deliciosa este o planta relativ usor de ingrijit, ceea ce o face ideala pentru gradinarii incepatori. Este rezistenta si poate tolera o anumita neglijenta, dar cu putina atentie si ingrijire, va prospera si va aduce o nota exotica oricarei incaperi. Aceasta planta este apreciata nu doar pentru frumusetea frunzelor sale, ci si pentru capacitatea sa de a adauga un farmec tropical oricarui spatiu, fiind usor de intretinut si versatila in decor.

Monstera Albo variegata

Udare si umiditate

Aceasta este o planta ce prefera sa fie neglijata. Are nevoie sa fie udata in general o data pe saptamana in lunile de vara si la doua saptamani in cele de iarna. Este sensibila in schimb la udarea excesiva si poate suferi de pe urma acesteia, asa ca aveti grija ca in farfuria sau masca plantei sa nu ramana apa.

Semnele de alarma care ne anunta ca udarea este prea deasa sau solul retine prea multa umiditate isi vor face simtita prezenta in primul rand la nivelul frunzelor, a caror margini incep sa ingalbeneasca. Daca ne oprim la timp cu udarea si lasam timp pentru uscarea completa a solului, planta trece peste problema, galbenul din jurul frunzelor se diminueaza sau, in cazuri mai putin fericite, poate ramane permanent acolo.

Fiind o planta tropicala prefera o umiditate ridicata, aratand extraordinar de colorata si vie cand aceasta dorinta ii este indeplinita. Daca nu putem sa ii oferim un mediu cu umiditate si nici un umidificator plasat in apropiere, Monstera poate sa treaca totusi peste acest aspect. Nu va fi ea nemaipomenit de fericita, dar in lipsa unui caz extrem, apartamentul ii va oferi un mediu satisfacator.

Sol

Mergand mana in mana cu nevoile sale de udare, Monstera are nevoie de un sol ce se dreneaza foarte bine si rapid. Nu este necesar sa adaugam apa din farfurii la loc in ghiveci, umezeala pastrata de sol este suficienta si ne va asigura ca radacinile nu putrezesc.

Un mix din perlit, sol obisnuit de flori si nisip grunjos merge de minune. Trebuie sa evitam orice sol argilos ce nu permite trecerea apei si ramane umed pe o durata mare de timp.

Un sol ideal pentru Monstera trebuie sa fie usor si aerisit, permitand radacinilor sa respire. 

Puteti adauga si scoarta de pin sau chipsuri de cocos pentru a imbunatati drenajul si aerarea. In salbaticie, Monstera creste pe soluri bogate in materie organica, deci adaugarea de compost poate fi benefica pentru sanatatea generala a plantei.

Fertilizare

Nu are nevoi speciale in ceea ce priveste fertilizarea, aceasta fiind recomandata la inceputul sezonului de crestere, primavara si vara. Trebuie evitata fertilizarea in lunile de iarna cand cresterea ii este foarte inceata, astfel ii poate dauna.

Utilizati un ingrasamant echilibrat, solubil in apa, diluat la jumatate din concentratia recomandata. Fertilizati planta o data la 4-6 saptamani in timpul sezonului de crestere. Un exces de fertilizant poate duce la acumularea de saruri in sol, ceea ce poate afecta negativ planta. Daca observati margini maronii pe frunze, poate fi un semn de fertilizare excesiva.

Lumina

Obisnuita cu padurile tropicale in care foliajul copacilor o fereste de soarele direct, Monstera prefera lumina puternica indirecta. Poate fi aclimatizata treptat si cu cateva ore de soare pe zi, insa exista riscul de vatamare a frunzelor. Pe de alta parte, daca planta are un aspect palid si creste cu segmente lungi intre frunze inseamna ca nu primeste suficienta lumina.

Pentru a asigura lumina necesara, asezati planta langa o fereastra orientata spre est sau vest, unde va primi lumina indirecta pe tot parcursul zilei. Evitati plasarea Monsterei in lumina directa a soarelui de amiaza, care poate fi prea intensa si poate provoca arsuri pe frunze.

Temperatura

Temperatura minima pe care o tolereaza este undeva la 15 grade Celsius, putand supravietui si la mai putine, insa nu pe termen lung. Ca limita superioara, desi prefera temperaturi undeva intre 20 si 30 de grade Celsius, poate tolera fara mari probleme si 35 de grade. Aveti insa grija ca apa folosita la udare sa fie apropiata de temperatura camerei.

Este important sa protejati planta de curentii de aer rece si de fluctuatiile bruste de temperatura, care pot afecta sanatatea frunzelor. Pe timp de iarna, mutati planta departe de ferestrele care se deschid frecvent sau de sursele de caldura, cum ar fi radiatoarele.

Daunatori

Nu are daunatori proprii insa poate fi infestata de cei obisnuiti, mai ales daca se gasesc in plante din apropiere. In general se recomanda stergerea de praf cu o carpa moale cu microfibra pentru a captura cat mai mult din lumina disponibila si a indeparta eventualii daunatori.

Printre daunatorii comuni se numara paduchii lanosi, acarienii si tripsii. Daca observati semne de infestare, cum ar fi pete galbene sau frunze lipicioase, tratati planta cu un insecticid natural sau spalati frunzele cu apa si sapun. Inspectiile regulate si mentinerea unei igiene bune pot preveni problemele inainte ca acestea sa devina grave.

Probleme Comune

Printre problemele comune se numara frunzele ingalbenite, care pot indica fie udarea excesiva, fie lipsa de nutrienti. Daca frunzele noi sunt mici si au o culoare palida, planta ar putea avea nevoie de mai multa lumina sau de fertilizare.

O alta problema comuna este brunificarea marginilor frunzelor, care poate fi cauzata de aerul prea uscat sau de udarea insuficienta. Pentru a evita aceste probleme, asigurati o umiditate adecvata si respectati programul de udare.

Inmultire

Metoda preferata si cea pe care o sa o descriem mai jos este prin butasi. Ca si in cazul altor plante cataratoare se taie un butas care sa contina cel putin un nod cu o frunza. Butasul se aseaza cu nodul in apa iar in cateva saptamani una sau mai multe radacini vor iesi din acesta. 

Dupa plantare trebuie sa avem grija la udare pentru ca stresul plantarii o face sensibila la prea multa apa.

O alta metoda de inmultire este divizarea radacinilor. Scoateti planta din ghiveci si separati partile radacinilor care au tulpini si frunze. Plantati fiecare diviziune in propriul ghiveci si ingrijiti-le ca de obicei. Aceasta metoda este eficienta, mai ales pentru plantele mature care au crescut prea mari pentru ghiveciul lor.

Varietati

Cele mai cunoscute varietati de Monstera sunt Monstera Deliciosa (astfel numita datorita fructului ei mentionat mai sus) caracterizata prin frunzele mari fenestrate de un verde inchis si Monstera Adansonii (cu frunze mult mai mici, pe care fenestratia ajunge pana la 50% din suprafata).

Desi este doar o variatie a Monsterei Deliciosa, Monstera Variegata merita mentionata datorita aspectului deosebit, frunzele prezentand niste pete albe absolut superbe. Specimenele de acest fel sunt la foarte mare cautare si ajung sa coste foarte mult… si prin foarte mult ma refer la peste 2000 lei pentru un butas neinrradacinat. Daca merita.. ei bine, doar singuri va puteti raspunde la aceasta intrebare.

Exista mai multe varietati populare de Monstera, fiecare avand caracteristici unice:

  • Monstera Deliciosa: Frunze mari, fenestrate, de un verde inchis.
  • Monstera Adansonii: Frunze mai mici, cu fenestratii care acopera pana la 50% din suprafata.
  • Monstera Variegata: Prezinta pete albe superbe pe frunze, fiind foarte cautata si costisitoare.
  • Monstera Siltepecana: Frunze alungite si subtiri, cu nervuri argintii.
  • Monstera Dubia: Frunze mici, in forma de inima, care adera strans la suporturile pe care creste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *