Monstera la ghiveci
Monstera sau planta svaiter – ingrijire si sfaturi

Aproape un must-have pentru cei ce iubesc plantele de apartament, iconica Monstera Deliciosa este o planta cataratoare caracterizata prin frunze mari ce dezvolta goluri (fenestrari) la maturitate.

Acest aspect al frunzei este o adaptare a plantei pentru a acoperi o suprafata cat mai mare si a-si mentine totodata o greutate cat mai mica in competitia pentru lumina de la nivelul solului din padurile tropicale.

Nativa in junglele din America de sud, Monstera Deliciosa este o planta indragostita de un climat cald si umed. In natura aceasta produce flori albe ce duc, dupa polenizare, la aparitia unui fruct comestibil caracterizat ca avand un gust intre banana si ananas. Desi pare super apetisant, daca ai nenorocul sa-l consumi fara sa fie copt, ai toate sansele sa nu-ti fie foarte bine.

Fructe monstera

Din pacate, inflorirea si fructele sunt foarte rare la plantele de apartament, asa ca ramane sa ne consolam cu partea vizuala.

Cele mai cunoscute varietati de Monstera sunt Monstera Deliciosa (astfel numita datorita frunctului ei mentionat mai sus) caracterizata prin frunzele mari fenestrate de un verde inchis si Monstera Adansonii (cu frunze mult mai mici, pe care fenestrarea ajunge pana la 50% din suprafata).

Desi este doar o variatie a Monsterei Deliciosa, Monstera Variegata merita mentionata datorita aspectului deosebit, frunzele prezentand niste pete albe absolut superbe. Specimenele de acest fel sunt la foarte mare cautare si ajung sa coste foarte mult… si prin foarte mult ma refer la peste 2000 lei pentru un butas neinradacinat. Daca merita.. ei bine, doar singuri va puteti raspunde la aceasta intrebare.

Monstera Albo variegata

Udare si umiditate

Aceasta este o planta ce prefera sa fie neglijata. Are nevoie sa fie udata in general o data pe saptamana in lunile de vara si la doua saptamani in cele de iarna. Este sensibila in schimb la udarea excesiva si poate suferi de pe urma acesteia, asa ca aveti grija ca in farfuria sau masca plantei sa nu ramana apa. 

Semnele de alarma care ne anunta ca udarea este prea desa sau solul retine prea multa umiditate isi vor face simtita prezenta in primul rand la nivelul frunzelor, a caror margini incep sa ingalbeneasca. Daca ne oprim la timp cu udarea si lasam timp pentru uscarea completa a solului, planta trece peste problema, galbelul din jurul frunzelor se diminueaza sau, in cazuri mai putin fericite, poate ramane permanent acolo.

Fiind o planta tropicala prefera o umiditate ridicata, aratand extraordinar de colorata si vie cand aceasta dorinta ii este indeplinita. Daca nu putem sa ii oferim un mediu cu umiditate si nici un umidificator plasat in apropiere, Monstera poate sa treaca totusi peste acest aspect. Nu va fi ea nemaipomenit de fericita, dar in lipsa unui caz extrem, apartamentul ii va oferi un mediu satisfacator.

Sol

Mergand mana in mana cu nevoile sale de udare, Monstera are nevoie de un sol ce se dreneaza foarte bine si rapid. Nu este necesar sa adaugam apa din farfurile la loc in ghiveci, umezeala pastrata de sol este suficienta si ne va asigura ca radacinile nu putrezesc.

Un mix din perlit, sol obisnuit de flori si nisip grunjos merge de minune.

Trebuie sa evitam orice sol argilos ce nu permite trecerea apei si ramane umed pe o durata mare de timp.

Fertilizare

Nu are nevoi speciale in ceea ce priveste fertilizarea, aceasta fiind recomandata la inceputul sezonului de crestere, primavara si vara. Trebuie evitata fertilizarea in lunile de iarna cand cresterea ii este foarte inceata, astfel ii poate dauna.

Lumina

Obisnuita cu padurile tropicale in care foliajul copacilor o fereste de soarele direct, Monstera prefera lumina puternica indirecta. Poate fi aclimatizata treptat si cu cateva ore de soare pe zi, insa exista riscul de vatamare a frunzelor.

Pe de alta parte, daca planta are un aspect palid si screste cu segmente lungi intre frunze inseamna ca nu primeste suficienta lumina.

Temperatura

Temperatura minima pe care o tolereaza este undeva la 15 grade celsius, putand supravietui si la mai putine, insa nu pe termen lung. Ca limita superioara, desi prefera temperaturi undeva intre 20 si 30 de grade celsius, poate tolera fara mari probleme si 35 de grade. Aveti insa grija ca apa folosita la udare sa fie apropiata de temperatura camerei.

Probleme si daunatori

Nu are daunatori proprii insa poate fi infestata de cei obisnuiti, mai ales daca se gasesc in plante din apropiere. In general se recomanda stergerea de praf cu o carpa moale cu microfibra pentru a captura cat mai mult din lumina disponibila si a indeparta eventuali daunatori.

Inmultire

Metoda preferata si cea pe care o sa o descriem mai jos este prin butasi. Ca si in cazul altor plante cataratoare se taie un butas care sa contina cel putin un nodul cu o frunza. Butasul se aseaza cu nodulul in apa iar in cateva saptamani una sau mai multe radacini vor iesi din acesta. Dupa plantare trebuie sa avem grija la udare pentru ca stresul plantarii o face sensibila la prea multa apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *