Ghiveci fittonia
Fittonia sau planta cu piele de sarpe – sfaturi pentru ingrijire

Fittonia este o planta micuta, decorativa prin frunzele sale, a caror vene evidente de culoare alba, roz sau rosie o fac sa iasa in evidenta. De aici si numele popular de planta cu piele de sarpe.

Planta este nativa in America de Sud, in principal padurile tropicale din Peru, unde acopera si se intind pe sol in cautarea luminii ce se filtreaza prin coronamentul copacilor. 

Atinge o lungime de 10-15 centimetri, iar sistemul sau de radacini tinde sa se raspandeasca aproape de suprafata. Acest lucru inseamna ca este bine sa alegem un recipient mai degraba lat decat inalt pentru aceasta planta.

Fittonia prezinta toate caracteristicile unei plante tropicale. Prefera un sol permanent umed, umiditate crescuta si lumina intensa filtrata, iar expunerea directa la razele soarelui va duce la arderea si uscarea frunzelor.

Nu este o planta usor de ingrijit, iar in special lipsa unei umiditati crescute duce deseori la uscarea si ofilirea frunzelor. Fittonia se preteaza foarte bine la cresterea intr-un terrarium, spatiu ce ii poate mentine constanta si ridicata atat umezeala solului cat si umiditatea relativa a aerului. Alte spatii indicate sunt baile, ce au o umiditate mai crescuta fata de restul casei.

Este descrisa de multe ori si ca o planta foarte dramatica pentru ca daca este lasata prea mult timp fara a fi udata va lesina si o vei gasi cu tulpinile si frunzele atarnant peste marginea ghiveciului. De cele mai multe ori planta isi revine in cateva ore de la udare fara a pastra vreun semn.

Fittonia cu vene rosii

Udare

Mentinerea unui sol constant umed poate fi o provocare mai ales in lunile de vara cand temperaturile si multele ore de lumina duc la evaporarea si consumul crescut de apa.

Cand uitati sa o udati va apela la talentul sau dramatic si va lesina in ghiveci. Desi isi revine relativ rapid daca este udata din abundenta, trecerea prin aceasta etapa in mod repetat nu ii este benefica.

Desi prefera umezeala, apa in exces trebuie indepartata din masca sau farfuria ghiveciului. In caz contrar se ajunge la putrezirea radacinilor, ingalbenirea si caderea frunzelor si eventual la pierderea intregii plante.

Sol

Fittonia prefera un sol bogat in nutrienti, bazat pe turba, insa poate tolera toate tipurile de sol gasite in magazine atata timp cat pot sa ofere un drenaj suficient de bun incat apa sa nu stea prea mult pe langa radacini.

pH-ul trebuie sa fie unul foarte usor acidic, valoarea de 6.5 fiind cea de referinta.

Schimbarea ghiveciului se face anual indepartand cu grija solul prins intre radacini si folosind un substrat nou.

Fertilizare

Fertilizarea se recomanda a fi facuta in lunile de vara cu un ingrasamant lichid echilibrat insa nu foarte puternic. De obicei este diluat la jumatate fata de doza recomandata pentru a preveni afectarea radacinilor.

Lumina

In ceea ce priveste lumina, Fittonia are nevoie de replicarea habitatului sau natural pe cat posibil. Incercati sa o plasati intr-un loc cu lumina intensa indirecta. Un geam orientat catre nord ar fi perfect.

Evitati zonele ce primesc raze de soare sau folositi o perdea intre planta si geam pentru filtrarea luminii. Daca sunt expuse la soare, frunzele sale se vor usca.

In cazul luminii insuficiente veti observa cresterea tulpinii, pierderea culorii vibrante sau chiar ingalbenirea frunzelor, dar in general va capata un aspect inestetic.

Temperatura si umiditate

Planta prefera temperaturi ridicate, fara fluctuatii mari. Un interval intre 20 si 27 de grade celsius fiind perfect pentru cresterea sa. In orice caz, evitati temperaturi mai mici de 16 grade celsius deoarece acestea pot duce la pierderea plantei.

Dupa cum aminteam si mai sus, umiditatea poate fi una dintre cele mai mari provocari in cresterea Fittoniei. Nivelul de 50% umiditate relativa a aerului, sau chiar mai ridicat, este greu de obtinut intr-un apartament obisnuit mai ales in lunile de iarna. Insa cu un umidificator plasat in apropiere sau pulverizari constante cu apa ii putem furniza plantei conditiile de care are nevoie. 

Daunatori

Fittonia nu este o planta cu o predispozitie crescuta la daunatori, insa poate fi infestata la randul sau daca nu este tinuta in conditii bune sau sta langa o alta planta cu probleme.

Cei mai des intalniti daunatori pe acesta planta sunt acarienii, afidele si musculitele fungice, toti putand fi indepartati prin aplicarea unui spray cu insecticid sau a unor uleiuri horticole, izoland bineinteles planta pentru a nu afecta si altele din vecinatate.

Probleme comune

Ca si in cazul majoritatii plantelor tropicale problemele principale sunt datorate udarii excesive si mediului cu umiditate foarte mare pe care il prefera.

In cazul udarii excesive sau a unui drenaj insuficient al solului, primele semne de putrezire a radacinilor vor fi vizibile la nivelul frunzelor, acestea ingalbenindu-se si cazand.

Mediul cu umiditate foarte mare si temperaturile crescute duc la inmultirea rapida daunatorilor sau aparitia unor infestari fungice la nivelul solului sau direct pe planta.

Inmultire

Propagarea la Fittonia este un procedeu relativ simplu si cu rata mare de succes daca este facut prin butasi.

Sunt selectate tulpini cu aspect sanatos ce sunt taiate (cu o foarfeca sterilizata in prealabil) sub un nod de crestere. Perechea de frunze de la baza este indepartata si butasul astfel rezultat trebuie introdus intr-un substrat bazat pe turba pregatit inr-un nou ghiveci.

Pentru a mentine umiditatea cat mai mare, peste noile tulpini se aseaza o punga de plastic transparent iar ghiveciul se pune intr-un loc cu lumina intensa indirecta si temperatura ridicata.

Varietati

Sunt cateva tipuri de Fittonia pe care le puteti adauga in casele voastre, preferatele noastre sunt urmatoarele:

  • Fittonia Argyroneura – Cu frunze de un verde inchis si vene alb-argintii.
  • Fittonia Pearcei – Cu frunze verde inchis insa vene de culoare rosie.
  • Fittonia Frankie –  Cu frunze de culoarea roz si verde deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *