Iedera pe perete
Iedera – ingrijire si sfaturi

Iedera (Hedera Helix) sau iedera englezeasca, creste in mod natural pe continentul European asadar nu mai are nevoie de aclimatizare pentru tara noastra, fie ca optam sa o crestem in gradina sau la interior.

Este o planta cataratoare si taratoare, ideala pentru acoperirea pamantului ce din pricina lipsei luminii adecvate sau a umiditatii crescute nu suporta alte plante. Bratele sale pot in acelasi timp sa se catere suprafete cum ar fi garduri sau ziduri de casa, ajungand la inaltimi considerabile si acoperind suprafete foarte mari. In acelasi timp pot fi modelate dupa bunul plac prin taieri periodice, astfel pot acoperi doar o anumita zona sub o anumita forma.

Cu o prezenta permanenta pe continent , iedera apare deseori in mitologia greaca si romana fiind asociata zeilor datorita frunzelor sale lucioase si permanente, ce aduc un strop de verde chiar si in perioada iernii. 

Este o planta decorativa prin frunze si, desi produce flori, acestea sunt destul de usor de trecut cu vederea, fiind mici si de o culoare verde- galbui.

Frunzele sale sunt adesea cu aspect zimtat, verde inchis sau deschis, cu margini ce pot fi colorate in crem sau alb. Exista de asemenea si varietati miniaturizate ce sunt mai bine adaptate la cresterea in interior, acomodandu-se rapid la viata in ghiveci si avand un ritm de crestere mai lent fata de rudele sale de la exterior.

Varietatile de iedera crescute la interior se preteaza in special pentru ghivecele atarnate, unde ramurile sale vor curge spre podea atunci cand greutatea lor va fi prea mare. Pot de asemenea sa incadreze o fereastra sau sa se revarse peste un pervaz. 

Sunt plante ce prefera o buna aerare asa ca tind sa se decurce mai bine atunci cand nu sunt inghesuite de alte plante. Circulatia aerului este foarte importanta si in preventia daunatorilor si infestarilor fungice.

Udare

Iedera este o planta ce va avea mai mult de suferit de pe urma udarii excesive decat de pe urma unei udari insuficiente. Este o planta destul de toleranta la seceta si ne anunta prin aspectul frunzelor atunci cand are nevoie de apa. Acestea vor avea un aspect mai uscat, devenind crocante la atingere, iar o udare in acest stadiu va aduce planta la aspectul ei viguros. Daca perioada fara apa se prelungeste, atunci frunele se vor usca iremediabil, devenind maro ca mai apoi sa cada.

La polul opus, cand udarea este excesiva sau apa este lasat sa se acumuleze in farfuria sau masca ghiveciului, radacinile vor putrezi. Acest lucru duce treptat la ingalbenirea si pierderea frunzelor de la baza iar in cazuri mai severe la pierderea intregii plante.

Pentru exemplarele crescute in gradina atat riscul de udare excesiva cat si cel de udare insuficienta sunt cu mult reduse, iedera adaptandu-se excelent la mediul sau.

Sol

Nu este o planta cu pretentii mari in ceea ce priveste solul in care creste. Se descurca si in soluri sarace in nutrienti sau cu o gama variata de PH, insa pentru rezultatele cele mai bune si o crestere armonioasa are nevoie de soluri cu drenaj rapid. Lucru in special important pentru iedera crescuta la ghiveci in apartament.

Pentru ca radacinile tind sa ajunga sa inlocuiasca solul ghiveciului in timp, este recomandata schimbarea recipientului anual, inclocuindu-l de fiecare data cu unul ce are un diametru cu cel mult 2 cm mai mare fata de precedentul.

Fertilizare

Iedera se descurca excelent cu resursele existente in mediul sau, insa pentru cele tinute in ghivece fertilizarea are un rol important in a restabili nutrientii ce au fost consumati din sol . Fertilizarea se face lunar primavara si vara, folosind o solutie diluata la jumatate de putere fata de specificatii.

Planta trebuie sa fie in prealabil udata pentru a nu exista riscul arderii radacinilor daca ingrasamantul folosit este prea puternic.

Lumina

Iedera prefera zone cu lumina indirecta puternica. Razele soarelui, in special in orele amiezii vara, ii vor arde frunzele. Se poate adapta si in locuri cu mai putina lumina cum ar fi curtile umbrite de alte cladiri sau pereti cu fata spre nord. 

Pentru plantele crescute in apartament, lumina filtrata printr-o perdea, daca soarele bate direct in geam, va fi ideala, planta putand creste si langa geamuri ce bat spre nord.

Planta ne da semne de alarma in ceea ce priveste lumina insuficienta. In primul rand, segmentele dintre frunze se vor mari iar, in al doilea rand, culoarea frunzelor nu va mai fi la fel de vibranta. Varietatile ce prezinta variegari isi vor pierde modelul deosebit, iar frunele vor capata aceeasi culoare.

Temperatura si umiditate

Ideal este sa fie tinute la temperaturi intre 20 si 30 de grade, pentru interior acest lucru fiind relativ usor de obtinut. Daca sunt pastrate la temperaturi constante in acest interval cu un nivel de umiditate mai crescuta, frunzele ne vor arata prin culori vibrante ca planta este multumita.

La exterior intervalul acesta de temperatula ideala nu este realist, insa fiind nativa pe continent iedera poate tolera atat veri toride (daca nu este expusa direct la soare) cat si temperaturi negative.

Pot fi lasate la exterior iarna si exemplarele tinute in ghiveci atat timp cat ghivecele sunt din lut sau ceramica, ori ghiveciul de plastic are o masca care sa il protejeze de curentul rece.

Probleme si daunatori

Iedera este o specie destul de rezistenta, iar atat timp cat ciclul de udare ii permite solului sa se usuce putin intre udari tinde sa reziste fara probleme.

Ca orice alta planta poate insa sa fie afectata de daunatori veniti de pe alte plante cum ar fi afidele, paduchii lanosi sau infectii fungige deseori semnalate prin pete maro cenusiu de forma rotunda pe frunze. In cazul aparitiei acestor pete, frunzele afectate trebuie indepartate cu grija. Daca petele sunt foarte raspandite, planta trebuie aruncata.

Inmultire

Metoda cea mai la indemana de inmultire a unei iedere este prin butasi. Pentru aceasta, se poate taia un brat de apoximativ 10 centimetri cu cateva funze sanatoase folosind o foarfeca ascutita sterilizata in prealabil (ajuta ca taietura sa fie in diagonala). Acestui butas rezultat i se indeparteaza frunzele de la baza si se pune intr-un vas cu apa, avand grija ca apa sa acopere cel putin un nodul si sa nu atinga nici o frunza.

In cateva saptamani radacinile vor iesi, iar cand acestea au cel putin cinci centimetri, planta nou rezultata se poate muta in ghiveciul sau.

Varietati

Avem foarte multe varietati de iedera din care putem alege, unele cu crestere rapida, altele cu crestere lenta, frunze mari sau mici, cu variegare sau fara. Daca te gandesti la plantarea in gradina trebuie sa stii ca sunt variati ce tolereaza frigul sau lumina mai slaba mai bine ca altele.

Dintre preferate amintim:

  • Hedera helix ‘Golden Girl’ –  o varietate cu crestere rapida ce prezinta frunze de un verde vibrant si margini alb cremoase.
  • Hedera helix ‘Ivalace’ – cu un foliaj dens ce raspunde foarte bine la taiere.
  • Hedera helix ‘Glacier’  – similara in aparenta cu Golden Girl insa cu margini albe ale frunzelor si ideala pentru a acoperi pante uscate si lipsite de soare.