Plante purificatoare de aer pe un raft
Plantele de apartament, purificatoare naturale de aer

Cat timp petreci intre patru pereti? Fie ca suntem la birou sau acasa, deseori ne aflam intr-un aer sarac in oxigen, uscat, chiar poluat. Pe termen lung, un astfel de ambient este extrem de daunator pentru organism. Aerul „greu” ia nastere din compusii volatili poluanti (precum formaldehida din mobilier sau mocheta) si plastifiantii din PVC si covoare, din solventii din vopsele, lacuri, produse de curatare si plastic. Acesti compusi reprezinta un pericol pentru sanatate si pot fi chiar cancerigeni. Prezenta lor in organism declanseaza tuse, dureri de cap si alergii; praful poate duce la boli respiratorii cronice, in timp ce dioxidul de carbon pe care il expiram polueaza climatul ambiental si ne induce o stare de oboseala si lipsa de concentrare.


Formarea aerului poluat poate fi evitata cu usurinta, daca ne „imprietenim” cu cateva plante de apartament. Majoritatea plantelor imbogatesc aerul ambiental cu oxigen. Stiai ca un procent de 97% din apa folosita la udarea acestora este eliberat inapoi in aer, fara a contine compusi nocivi? Exceptie fac suculentele si cactusii, care inmagazineaza apa in “rezervele” lor.


Iti recomandam sa alegi plante mari, mai ales pentru spatiile destinate birourilor. De cate plante ai nevoie? De exemplu, intr-un spatiu de 30 de metri patrati sunt suficiente trei pana la sase plante de interior mai mari. Ele vor atinge umiditatea ideala a aerului, de 45-55%. De ce e importanta umiditatea aerului? In aerul uscat, se dezvolta mai mult praf. Agentii patogeni adera la particulele de praf si plutesc prin incapere, ajungand in final in caile noastre respiratorii. Prin cresterea umiditatii, particulele de praf se ingreuneaza din cauza saturatiei apei si cad pe podea, impreuna cu alti agenti patogeni, alergeni si poluanti.


Cele mai bune plante sunt cele cu necesar mare de apa, cu frunze mari sau numeroase frunze mici, care sunt perfect potrivite sa joace rolul de umidificatoare: planta umbrela (Cyperus alternifolius), iarba papirusului (Cyperus papyrus), filodendron (Philodendron), tei de camera (Sparmannia africana), feriga bananier ornamental (Musa sau Ensete), bambus pitic (Pogonatherum paniceum), dieffenbachia, filodendron cu frunza rupta. E important sa perii frunzele de praf in mod regulat, pentru ca plantele sa isi poata indeplini total efectul pozitiv.


Iata cateva dintre recomandarile noastre:

 1. Ficus
  L-ai vazut in multe fotografii pe Instagram. Ficusul este una dintre cele mai populare plante de apartament, dar multi oameni nu stiu ca aceasta planta poate ajuta la imbunatatirea calitatii aerului din casa. Ficusul absoarbe formaldehida, benzenul si alte substante toxice din aer. Este foarte usor de intretinut si poate fi cultivat in diferite conditii de lumina. Nu este deloc o planta pretentioasa, dar efectele ei benefice se resimt imediat.
 2. Dracena
  Dracena este o alta planta populara de apartament, cunoscuta pentru forma frunzelor lungi si inguste. Aceasta planta poate absorbi benzenul, formaldehida si tricloretilenul din aer. La fel ca ficusul, si dracena este o planta usor de intretinut, care poate fi cultivata in diferite conditii de lumina.
 3. Filodendron
  Filodendronul este o planta frumoasa, cu frunze verzi si lucioase, care poate ajuta la imbunatatirea calitatii aerului din casa. Aceasta planta absoarbe formaldehida, benzenul si alte substante toxice din aer. Spre deosebire de ficus si dracena, filodendronul poate fi cultivat intr-un mediu cu lumina moderata si are nevoie de un sol umed.
 4. Spider Plant sau Planta Paianjen
  Originara din Africa de Sud, perena, usor de cultivat, Planta este decorativa prin frunzele lungi, inguste si colorate in verde si alb. Are nevoie de multa lumina, fara a sta direct in razele soarelui. Planta absoarbe substantele toxice din aer si, in plus, infrumuseteaza orice incapere in care se afla.
 5. Aloe Vera
  Aloe Vera este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, dar poate ajuta si la imbunatatirea calitatii aerului din casa. Planta poate fi cultivata intr-un mediu cu lumina moderata, este usor de intretinut si, in plus, poate fi folosita si pentru a trata diferite afectiuni ale pielii. In frunzele sale au fost gasite aproximativ 220 de substante active cum ar fi vitamine, enzime, minerale, aminoacizi si polizaharide, care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
 6. Crinul Pacii
  Crinul Pacii este o planta frumoasa, cu flori albe si frunze verde inchis. Aceasta planta are capacitatea de a elimina chiar multe substante toxice, cum sunt cele provenite din fumul de tigara, dar si acetona, amoniacul, benzenul si xilenul. Iti aduce o stare de bine si te fereste de razele emise de aparatele elctrocasnice. Pe langa aceste beneficiii, are si rolul de „dezumidificator” in incaperile in care umiditatea aerului este prea ridicata.

Iata un motiv in plus pentru a-ti impodobi apartamentul cu plante de interior – ele sunt potrive nu doar din punct de vedere estetic (cui nu-i place o planta inflorita sau cu frunze spectaculoase?!), ci si din cauze strans legate de propria ta sanatate. Purificarea aerului de agenti toxici te va feri, in timp, de tuse, dureri de cap, alergii neplacute sau, in cazuri grave, probleme respiratorii. Ce “model” de purificator alegi?