Frunze Dieffenbachia
Dieffenbachia – ingrijire si sfaturi

Dieffenbachia isi are locul sau de cinste in lista plantelor decorative usor de intretinut. Cu un aspect interesant datorita frunzelor sale, indiferent de varietatea sa, isi gaseste locul cu usurinta in apartamente sau birouri.

Este o planta perena din familia Araceae, nativa in America de Sud si zona Caraibelor unde creste la baza padurilor tropicale, habitat in care beneficiaza in mod natural de lumina puternica indirecta, umiditate crescuta in aer si umezeala constanta a solului.

Insa chiar daca aceste conditii nu ii sunt indeplinite in totalitate la interior, Dieffenbachia se dovedeste a fi o planta foarte rezistenta ce reuseste sa supravietuiasca in zone cu un nivel de lumina scazut sau umiditate relativa a aerului joasa.

Aspectul deosebit al frunzelor sale este totodata si o avertizare, aceasta planta fiind extrem de toxica atat pentru oameni cat si pentru animalele de companie asa ca aveti grija atunci cand ii alegeti locul ei in casa pentru a nu fi la indemana copiilor sau accesibila animalelor de companie.

In limba engleza denumirea sa populara de “Dumb Cane” (ce nu isi gaseste un echivalent usor in limba romana) vine tocmai de la aceasta toxicitate crescuta care la ingerare cauzeaza inflamatie in zona bucala si dificultati in vorbire.

Dar sa ne intoarcem la avantaje pentru ca Dieffenbachia este o planta cu crestere rapida, putand sa se inalte si cu 60 de centimetri intr-un an daca conditiile ii sunt indeplinite, in special cele legate de lumina intensa indirecta.

Udare

Aceasta planta are nevoie de umiditate constanta in sol in perioada sa de crestere din primavara si vara. Cu venirea toamnei si a lunilor de iarna, udarea poate fi rarita, avand grija ca apa sa nu ramana in farfuria sau masca ghiveciului.

Ca si regula, solul trebuie testat, iar in momentul in care primii doi centimetri de la suprafata sunt uscati se poate adauga apa.

In cazul ingalbenirii frunzelor de la baza, cea mai probabila cauza este udarea excesiva sau un drenaj deficitar al solului. Programul de udare trebuie ajustat in acest caz si frunzele galbene indepartate.

Sol

Principala calitate pe care trebuie sa o aibe solul acestei plante este un drenaj bun. Apa nu trebuie sa ramana mult timp si in cantitati mari langa radacini. Un mix care sa dispuna de nutrienti dar sa si permita aerarea radacinilor este cea mai buna alegere.

Schimbarea ghiveciului se face de obicei odata la 2 sau 3 ani, insa in cazul in care observam o incetinire a cresterii sau radacini ce se apropie de suprafata putem lua in considerare trecerea la un ghiveci cu un diametru cu aproximativ 2-3 centimetri mai mare decat cel actual.

Fertilizare

Pentru cele mai bune rezultate se recomanda aplicarea unui ingrasamant cum este cel lichid, pe parcursul lunilor de crestere din primavara si vara. Fie urmarind indicatii de pe sticla si folosind lunar, ori in concentratii diluate cu fiecare udare.

Lumina

Desi adesea promovata ca o planta pentru zone mai intunecoase, Dieffenbachia iubeste lumina intensa indirecta. Are intradevar o toleranta crescuta pentru lumina slaba, insa acest lucru duce in timp la crestere lenta si frunze cu tiparele atat de indragite estompate si palide. Alte semne pentru lumina insuficienta sunt frunzele de mici dimensiuni si lungimea exagerata a segmentelor dintre frunze.

Va creste pronuntat catre latura din care vine lumina asa ca pentru o dezvoltare armonioasa va fi nevoie sa o rotim periodic.

Razele directe ale soarelui, in special in lunile de vara, duc la arderea frunzelor, asa ca, daca planta este pozitionata langa o fereastra ce primeste soare folositi o perdea pentru a filtra din intensitate.

Temperatura si umiditate

Dieffenbachia este o planta tropicala asa ca prefera temperaturi ridicate si fara mari fluctuatii. Zona optima fiind undeva intre 20 si 25 de grade celsius.

Sub 15 grade celsius planta va avea de suferit, in prima faza capatand un aspect de palmier cu frunzele incovoiate.

Trebuie deasemenea ferita de curenti de aer cum ar fi cei din fata unui aer conditionat sau al unei aeroterme, acestia pot cauza fluctuatii de temperatura si scadere in umiditate. Umiditatea trebuie si ea mentinuta la un nivel crescut, fie prin amplasarea unui umidificator in preajma fie cu ajutorul unei tavi cu apa si pietre care sa favorizeze evaporarea.

Este o planta ce se preteaza foarte bine in camere cu umiditate crescuta in mod normal, precum sunt baile.

Daunatori

In general Dieffenbachia este o planta foarte rezistenta si deloc atractiva pentru daunatori, insa ca si in cazul majoritatii plantelor de apartament, infestari de mici dimeniuni se pot intampla in special cu purici de plante.

Acestia pot fi indepartati fie local cu un betisor de urechi inmuiat in alcool sanitar fie folosing un insecticid pentru plante de apartament.

Probleme comune

Cea mai des intalnita problema este cauzata de udarea excesiva, simptomele fiind in prima faza ingalbenirea si caderea frunzelor insa necorectata obiceiului duce la pierderea intregii plante.

O alta problema o reprezinta lipsa luminii adecvate, fiind de multe ori etichetata gresit ca o planta ce iubeste zonele intunecoase.

Inmultire

Propagarea in cazul dieffenbachiei este un proces facil indiferent de metoda aleasa. Cele doua metode principale de propagare sunt prin diviziune sau prin butasi.

Diviziunea se face de obicei in cazul schimbarii ghiveciului cand puietii sunt separati de planta mama si plantati individual.

Propagarea prin butasi se face in doua moduri:

  • taiem tulpina unei plante batrane si o replantam intr-un ghiveci propriu pana ce vor aparea noi frunze pe lungimea acesteia.
  • ne foliosim de butasi mici ce includ un nod de crestere, pe care ii asezam orizontal pe sol pana ce prind radacini si isi formeaza propria tulpina.

Si nu uitati, indiferent de metoda aleasa, purtati manusi si evitati contactul cu pielea.

Varietati

Sunt multe varietati de Dieffenbachia insa cel mai adesea la vanzare le intalnim pe urmatoarele:

  • Dieffenbachia seguine – probabil cea mai comuna varietate, cu frunze mari, ovale, cu margini verzi si modele alb sau crem. 
  • Dieffenbachia maculata – o varietate cu frunze variegate si o marime ce ajunge si la 20 de centimetri.
  • Dieffenbachia amoena – deosebita prin frunzele sale de pana la 50 de centimetri lungime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *