Trebuie sa recunosc ca Portulaca, sau floarea de piatra cum este cunoscuta la noi, a fost mereu una dintre plantele mele favorite. Total nepretentioasa, descurcandu-se de minune chiar daca este neglijata, aceasta planta ne poate rasplati cu flori divers colorate din primavara pana toamna tarziu.
Acum cativa ani, cu un balcon ce primea multe ore de soare zilnic iar temperaturile depaseau adesea 30 de grade la umbra, am cautat plante ce pot supravietui si pot da o pata de culoare in contrast cu albul peretilor si griul pavajelor din oras. Optiunile erau limitate pretandu-se suculentele, muscatele si alte cateva plante iubitoare de lumina printre care si floarea de piatra, teoretic o suculenta si ea.
Avantajul acesteia fata de altele l-a reprezentat florile pe care le etala in permanenta si usurinta cu care puteau fi mentinute o perioada lunga din an.
Floarea de piatra este o planta anuala insemnand ca la sfarsit de sezon aceasta moare si nu mai revine in primavara. Din fericire este si o planta ce produce multe seminte iar acestea, datorita dimensiunilor foarte mici, sunt imprastiate de vant pe o suprafata mare.
Frunzele sale sunt mici si carnoase, adaptate perfect pentru a capta apa cu ajutorul careia trece peste perioadele de seceta.
Florile reprezinta punctul forte, etaland culori puternice si vii de roz, rosu, galben, violet, inflorirea fiind abundenta si in conditii de soare direct vreme de luni de zile. O particularitate a florii de piatra este faptul ca aceasta nu infloreste in zilele inorate.
In zile cu soare insa, bobocii se deschid in flori dimineata si se inchid uscandu-se seara. Nu este nevoie sa taiem florile ce au trecut pentru ca acestea vor cadea singure in timp ce tulpina se pregateste sa formeze noi frunze si un nou boboc.
Un lucru mai putin cunoscut despre aceasta planta este faptul ca ea este comestibila, fiind bogata in vitamine si minerale plus acizi grasi Omega-3, deseori fiind adaugata la salate. De asemenea era folosita in medicina traditionala ca si antiinflamator si antioxidant.
Noi insa o apreciem pentru calitatea estetica, usurinta in ingrijire si multitudinea de flori.
Udare
Floarea de piatra este o planta suculenta, iar acest lucru inseamna udari rare si infrecvente, planta avand capacitatea de a inmagazina apa in tulpini si frunze, folosindu-se de aceasta rezerva la nevoie.
Ca si in cazul altor suculente, Portulaca are de suferit de pe urma udarii excesive sau a drenajului slab. Radacinile sale putrezesc usor daca surplusul de apa nu este indepartat, asa ca asigurati-va ca solul este uscat inainte de udare si excesul de apa nu se acumuleaza in masca sau farfuria ghiveciului.
Prea multa apa duce la infloriri rare si infecvente iar pe termen lung la pierderea plantei.
Sol
Calitatea numarul 1 pe care solul trebuie sa o aiba in cazul florii de piatra este un drenaj excelent. Portulaca prefera solurile nisipoase si stancoase cu un pH neutru sau usor acid.
Daca in gradina ta solul este unul argilos este recomandat sa cresti aceasta planta in jardiniere unde poti folosi substrat pentru suculente sau un mix intre o parte de sol obisnuit pentru plante la ghiveci si o parte din cel de suculente.
Fertilizare
Fiind o planta suculenta, Portulaca se descuraca de minune cu resurse limitate asa ca nu are nevoie de ingrasamant adaugat. Insa daca observam ca florile sunt rare in sezonul de crestere din vara putem sa ii adaugam un ingrasamant bazat pe fosfor.
Lumina
Floarea de piatra are nevoie de lumina directa pentru a se putea dezvolta armonios si a inflori des. Un minimum de 6-8 ore de soare pe zi este ideal.
Poate fi crescuta si in locuri cu mai putina lumina, insa cel mai probabil va inflori mult mai rar sau chiar deloc, frunzele capatand si ele un verde mai deschis.
Temperatura si umiditate
Nativa din America de Sud, Portulaca este o planta iubitoare de caldura insa si de o umiditate mai scazuta.
Cresterea accelerata si inflorirea bogata vor aparea abia in mijlocul verii cand teperaturile sunt foarte ridicate si orele de soare din plin.
La primele semne de inghet sau chiar putin mai devreme, aceasta va muri fara a putea reveni in urmatorul an.
Probleme si daunatori
Sunt ferite de majoritatea daunatorilor asa ca nu aveti mari probleme in cresterea florii de piatra din aceasta perspectiva. Singurii daunatori ce mai indraznesc sa infesteze Portulaca sunt afidele, in special primavara.
Daca observati o substanta lipicioasa pe frunze alaturi de uscarea tulpinii puteti folosi un spray insecticid pentru plantele de apartament.
Inmultire
Floarea de piatra are doua metode principale prin care poate fi propagata, din fericire ambele facile.
Prima este prin seminte ce sunt imprastiate pe sol primavara cand pericolul de inghet a trecut. Acestea nu trebuie ingropate, avand nevoie de lumina pentru a germina.
Semintele sunt udate constant timp de doua saptamani pana ce plantele vor aparea.
A doua modalitate este prin butasi, adica prin tulpini sanatoase de aproximativ 8-10 centimetri. Acestora le este indepartat primul set de frunze de la baza iar tulpina este infipta intr-un ghiveci pregatit in prealabil cu un sol pe placul plantei. Fiind vorba de tulpini solitare nu vom propaga una singura ci vom umple ghiveciul de butasi lasand 1-2 centimetri intre tulpine.
Dupa ce au fost transplantate in ghiveci, este recomandat ca acesta sa fie acoperit cu o punga sau o folie transparenta de plastic pentru a retine umiditatea pentru cateva zile. Acest luctu va accelera dezvoltarea radacinilor si succesul noilor butasi.
Varietati
Sunt foarte multe varietati de Portulaca din care putem alege, fiecare deosebindu-se prin culori, modele dar si dimensiunea florilor, mai jos am adaugat trei dintre favoritele noastre:
- Portulaca ‘Calypso Mix’ – poate cea mai comuna varietate de floare de piatra si preferata noastra, aceasta planta mica infloreste des cu flori colorate in galben, roz, rosu si mov.
- Portulaca Duet – cu flori bi-colore in galben si rosu sau galben si roz.
- Portulaca ‘Pinky Star’ – ce are flori a caror petale sunt colorate in dungi roz si albe.