Gardenia Jasminoides este o planta foarte apreciata pentru florile sale frumos mirositoare care isi gasesc intrebuinatarea atat in ceaiuri, pentru aroma deosebita, cat si in produse cosmetice sau parfumuri. Noi insa le admiram pentru placutul parfum pe care il propaga in camera in care sunt plasate.
Gardenia este un arbust ce ajunge la inaltimi de 1 pana la 3 metri in functie de conditiile pe care le primeste. Originara din Asia de Sud-Est, planta isi are habitatul in zone inpadurite sau pe malul raurilor, de aici venind si preferinta acesteia pentru temperaturi crescute, fara mari fluctuatii, alaturi de umiditate foarte mare.
Cultivata in China de cel putin o mie de ani, ea a fost introdusa in Europa incepand cu anii 1700 trecand prin cateva denumiri pana sa se opreasca la Gardenia, in cinstea naturalistului scotian Alexander Garden.
Poate fi crescuta in gradina in climate sub-tropicale, insa noi trebuie sa ne multumim sa o crestem la interior, putand totusi sa o scoatem in gradina sau pe terasa in lunile de vara.
Este o planta pretentioasa ce reactioneaza destul de rapid atunci cand nu are conditiile optime.
Udare
Gardenia prefera un sol in permanenta umed, asa ca daca mutati planta afara pe timpul verii trebuie sa aveti grija sa primeasca udari frecvente. Indepartati de asemenea apa in exces ce se acumuleaza in farfuria sau masca giveciului, pentru ca desi are nevoie de umezeala, apa ce nu se dreneaza suficient duce la putrezirea radacinilor, pierderea treptata a bobocilor de flori, frunzelor si in final al plantei.
Ca in cazul multor alte plante de apartament, udarile pe timpul iernii trebuie reduse si, desi solul trebuie in continuare sa fie umed la atingere, volumul de apa trebuie redus considerabil. Lunile de iarna vin si cu temperaturi mai mici chiar si la interior, alaturi de durata mica a perioadelor din zi cu lumina naturala, ceea ce duce la mai putina fotosinteza si implicit un consum de apa mai redus.
Este bine sa evitam sa stropim frunzele atunci cand udam planta si sa aplicam apa direct la baza. Un sol in permanenta umed plus apa pe frunze face gardenia susceptibila la aparitia infestarilor fungice.
Sol
Aceasta planta are nevoie de un sol cu pH acid, dar bogat in nutrienti. Putem gasi mixuri de sol deja facute in online sau in magazine, insa dca vrem putem incerca sa transformam noi un substrat cu pH neutru adaugand sulfat de aluminiu, insa acest lucru vine cu pericolele sale asa ca mai bine ne lasam pe mana expertilor.
Testati periodic pH-ul solului pentru a va asigura ca ramane in nivelul optim (1-6) si planta nu are de suferit.
Schimbarea ghiveciului gardeniei se face de obicei primavara cand planta iese din perioada de repaus vegetativ. Cel mai bun indicator pentru schimbarea ghiveciului apare la nivelul radacinilor, cand acestea acapareaza intreg spatiul din interior si isi fac aparitia la suprafata.
Fertilizare
Preferinta gardeniei pentru un sol bogat in nutrienti inseamna ca trebuie sa ii suplimentam dieta cu ingrasamant in lunile de primavara si vara. Fertilizatorul trebuie sa fie unul acidifiant, iar aplicarea lui se poate face lunar, oprind ciclul toamna cand planta va incepe sa se pregateasca pentru repaosul vegetativ.
Lumina
Lumina puternica indirecta este cea mai indicata pentru gardenia. Razele directe ale soarelui ii pot arde frunzele, mai ales la orele dupa-amiezii.
O fereastra orientata catre est sau vest se potriveste de asemenea, razele soarelui de dimineata respectiv seara nefiind suficient de puternice pentru a afecta planta. Pozitionarea la distanta fata de fereastra nu este recomandata, lumina insuficienta ducand in prima faza la crestere lenta, lipsa florilor si mai apoi la pierderea plantei.
Temperatura si umiditate
Este o planta sensibila la temperaturi joase, preferand minimum 15 grade celsius si un loc in care este ferita de curenti de aer precum cei de langa un geam deschis des, o aeroterma sau un aer conditionat.
Gardenia este sensibila si in ceea ce priveste umiditatea din aer, aceasta preferand o umiditate relativa de 60%. Acesta este un nivel mult peste cel al unui apartament obisnuit, unde media se situeaza la 40% asa ca un umidificator plasat in apropiere este de ajutor.
Probleme si daunatori
Gardenia poate suferi de o lunga lista de probleme precum afidele, paduchii testosi si tripsii, toate acestea facand-o o planta greu de intretinut.
La capitolul boli, infestarile fungice sunt cele mai frecvente, favorizate din plin de umiditatea foarte crescuta si solul in permanenta umed pe care le prefera planta.
Inmultire
Metoda preferata pentru propagarea gardeniei este prin butasi, fiind probabil cea mai usoara de realizat si cu o rata foarte mare de succes.
Butasul selectat trebuie sa aibe o inaltime de aproximativ 15 centimetri si sa fie parte dintr-o crestere tanara. Taietura se face sub un nod de crestere cu foarfeca bine ascutita si dezinfectata.
Setul de frunze de la baza se indeparteaza si apoi se planteaza intr-un ghiveci pentru rasaduri pregatit in prealabil cu solul preferat de gardenia, umezit consistent.
Pentru o rata mai mare de succes, peste butasul nou plantat se pune o folie sau o punga de plastic transparent ce va ajuta la mentinerea unei umiditati crescute.
Ghiveciul se plaseaza intr-un loc luminos, insa fara raze directe ale soarelui si cu temperaturi de minimum 20 de grade celsius.
In 4 pana la 8 saptamani, butasul va forma radacini, puteti verifica acest lucru tragand usor de planta si verificand daca aceasta opune rezistenta.
Varietati
Fiind o planta cultivata extensiv in gradinile cu climat cald, exista numeroase varietati de gardenia in special create prin altoire.
Dintre varietatile recomandate pentru cresterea la ghiveci amintim:
- Gardenia jasminoides ‘August Beauty‘ – admirata pentru inflorirea foarte deasa cu flori mari de 7 centimetri in diametru.
- Gardenia jasminoides ‘Buttons’ – o varietate de mici dimensiuni, foarte stufoasa a carei flori de 5 centimetri in diametru au un cerc galben in centru, de aici si numele de nasture (button).
- Gardenia jasminoides ‘Crown Jewel‘ – o alta varietate de mici dimensiuni mai bine adaptata la frig fata de altele.