Iasomia este un arbust catarator, originar din zonele temperate ale Asiei unde este vazut mai degraba ca o floare sacra, traducerea numelui din limba persana fiind “dar de la Domnul”. Iasomia este prezenta din timpuri stravechi in vietile oamenilor ca motiv al culturilor asiatice, aducand cu ea o simbolistica importanta legata de puritate.
O recunoastem dupa florile mici si able si dupa mirosul lor placut dulceag care a inspirat parfumierii de-a lungul timpurilor.
Din fericire este o planta destil de rezistenta si poate trece su usurinta peste iernile din Romania daca este mai mare, iar daca nu poate fi protejata. Ai mei au o tufa de cativa ani si nu are nicio problema chiar si la -20 de grade (tot mai rare in ultimii ani). Asadar, iasomia poate fi crescuta atat la interior cat si la exterior, in functie de dimensiunile sale cat si de spatiile pe care i le putem acorda in gradina. Cu siguranta nu este o floare de apartament, insa iarna poate fi tinuta in casa intr-o zona luminata, ca mai apoi din primavara pana in toamna sa fie mutata in gradina.
Udare
Iasomiei ii place umiditate, insa nu se intelege cu inundatiile, asadar este nevoie de o udare regulate si de un sol care se dreneaza usor, nu rapid. Udarea trebuie sa fie facuta in perioada de plantare, daca planta este noua, iar mai apoi in perioadele de crestere cand nu ploua regulat.
Trebuie sa fim atenti totusi la cantitatile de apa pe care i le administram pentru ca daca sunt cumulate cu ploi abundente pot duce la putrezirea radacinilor.
Sol
In principiu iasomia se adapteaza destul de usor oricarui tip de sol, mai putin celui argilos, cu o porozitate scazuta si gonflant, adica solul pe care apa balteste in urma ploilor zile in sir si care se umfla sau se crapa in perioadele ploioase/secetoase.
Iasomia se simte cel mai bine in soluri care se dreneaza usor, adica au in componenta lor si o cantitate de nisip, si care au totusi si ceva materie organica, cu un pH usor acid.
Fertilizare
Fertilizatorii sunt indicati inaintea perioadelor de inflorire, atat la plantele abia plantate cat si la cele care par ca nu mai au aceasi randament.
Puteti aplica fertilizatori pentru plante cu flori sau unii cu un continut mai mare de fosfor, fie in forma lichida sau betisoare cu eliberare treptata. Daca folositi fertilizatori lichizi trebuie neaparat sa ii administrati in combinatie cu apa, iar cei betisoare trebuie rupti in doua pentru a se activa mai usor.
Lumina
Iasomia iubeste soarele si are nevoie de razele sale din plin pentru o crestere exorbitanta si flori din plin. Daca o plantati in gradina asigurati-va ca primeste un loc de cinste la soare unde sa primeasca un minimum de 6 ore de soare pe zi. In cazul in care nu dispuneti de unul, atunci aceasta se va adapta si la semiumbra cu 4-5 ore de soare, insa nicidecum umbra totala.
Temperatura si umiditate
Pentru ca este aclimatizata de zeci de ani, iasomia tolereaza si iernile geroase de la noi. Totusi in cazul in care plantele sunt tinere, ele vor trebui protejata in timpul gerurilor extreme. In plin sezon de crestere ea prefera temperature de cel putin 15 grade, dar si o doza de umiditate moderata, asadar puteti sa si pulverizati tufele daca nu exista umiditate mare in aer.
Atentie insa ca pulverizarile sa fie facute seara, dupa perioada in care soarele puternit ar putea arde frunzele cu apa pe ele.
Probleme si daunatori
Iasomia este mai degraba o planta puternica, insa datorita afinitatilor ei fata de un sol mai degraba umed pot aparea destul de multe probleme, de la infestari cu afide si paduchi pana la foli fungice.
In momentul in care observati astfel de probleme trebuie sa o ajutati sa scape de ele prin tratamentele specific problemei.
O mai ajuta si taierile anuale, facute ori inaintea perioadei vegetative ori imediat dupa aceasta, pentru ca ii vor facilita circularea aerului printer tulpini. Se taie de regula din inaltimea tulpinilor mai vechi de 3 ani alaturi de cele uscate, iar din butasii obtinuti se pot face alte plante.
Inmultire
Dupa cum mentionam si mai sus, unul dintre procedele de inmultire este prin butasi obtinuti de la planta mama inainte de perioada vegetativa. Se iau tulpini cu 4-5 noduri de crestere pe care se afla muguri vizibili. Butasii obtinuti se ingroapa in pamant si se uda la 2-3 zile, in functie de cum simtim solul din jurul lor. Daca ii plantam in gradina trebuie sa le punem ceva deasupra pentru a mentine caldura si umiditatea, precum o sticla de plastic taiata.
O a doua varianta de inmultire este prin marcotaj, prin care vom ingropa o parte dintr-o tulpina vie in pamant, lasand un capat in afara. Astfel ea va face radacini sin oi putem sa o separam anul urmator de planta mama.
De mentionat este ca inmultirea se face in lunile de primavera timpurie cand nu vedem mai mult decat nodurile si cativa muguri care nu au pornit in vegetatie inca.
Varietați
Exista peste 200 de varietati ale iasomiei care se diferentiaza prin culoare, forma florilor si chiar miresme diferite. Pe noi ne-au atras urmatoarele 3:
Jasminum officinale- numita si iasomia comuna, cea atat de prezenta la noi in tara, cu flori albe si un parfum inconfundabil.
Jasminum Stephanense– o varietate cataratoare cu flori de un roz pal
Jasminum nudiflorum– numita si iasomia de iarna, cu flori galbene, ea infloreste timpuriu, odata cu ghioceii.