Narcise albe cu portocaliu
Narcisa – detalii despre plantare si ingrijire

Un simbol al primaverii si al renasterii, narcisa isi trage numele din mitul Grecesc al lui Narcis. Se spune ca acesta s-a indragostit de propria imagine reflectata in apa si a ramas acolo, uitandu-se in reflexie pana a murit, iar pe locul acela a aparut prima floare de narcisa. De aici a pornit legenda narcisei si conotatia legata atat de frumusete cat si de renastere.

Este o floare asociata si cu credinta Crestina deoarece apare aproape de Pasti, buchetele ce o contin aparand adesea in diverse procesiuni.

Sunt plante native in regiunea Marii Mediterane, acoperind sudul Europei si parti din Africa de Nord. Se presupune ca ar fi originare in Peninsula Iberica unde si acum se intalneste o gama variata de specii. In mediul natural cresc in zone mlastinoase sau in apropierea padurilor.

Cultivate din cele mai vechi timpuri, narcisele au fost naturalizate in foarte multe zone ale globului.

Planta se dezvolta dintr-un bulb de culoare maro-cafeniu si forma ovala alungita spre varf. Atat tulpina cat si frunzele se formeaza in bulb asteptand conditiile potrivite pentru a rasari la suprafata. Bulbul are o perioada in care sta in repaus vegetativ, in general de la sfarsitul primaverii atunci cand frunzele se usuca pana la sfarsitul urmatoarei ierni atunci cand cresterea in temperatura a solului fac ca narcisa sa isi inceapa dezvoltarea.

Frunzele sale sunt verzi si foarte subtiri iar tulpina sa produce in general o singura floare, mai rar se intalnindu-se si varietati ce dezvolta buchete de flori pe o singura tulpina. Depinzand de specie, tulpina poate avea o inaltime de la 5 centimetri la varietatile pitice si ajungand la 80 de centimetri in cazul Narcissus tazetta.

Florile sale sunt albe, galbene sau portocalii, alcatuite din 6 tepale ce tin rolul petalelor, cu un centru de obicei mai inchis la culoare sau contrastant ce are forma unei coroane.

Narcise galbene

Udare

Narcisele prefera un sol umed primavara si toamna, insa din fericire acest lucru este usor de obtinut in tara noastra, ambele perioade fiind unele cu precipitatii.

In cazul in care apar totusi perioade de seceta va fi necesara udarea manuala. Udarea trebuie oprita dupa ce frunzele ofilesc pentru ca bulbii au nevoie de o perioada mai uscata pe timp de vara.

Sol

Narcisele prefera solul bogat in nutrienti si cu un bun drenaj. Bulbii in general sunt susceptibili la putrezeala daca solul in care sunt plantati nu se dreneaza suficient de repede.

pH-ul ideal este neutru sau cu o aciditate slaba, undeva intre 6.0 si 7.0.

Fertilizare

Narcisele isi extrag si stocheaza toti nutrientii necesari din sol, insa daca observam ca nu produc flori le putem adauga un fertilizant special pentru plante cu bulbi in momentul in care apar primele frunze si atunci cand incep inflorirea.

Lumina

Narcisele au nevoie de lumina directa a soarelui, cu un minimum de 6 ore pe zi insa pot tolera in unele cazuri si zone cu umbra partiala in decursul zilei sau lumina filtrata.

Dezvoltandu-se si inflorind inainte de aparitia frunzelor copacilor, lumina din plin este relativ usor de obtinut, facand narcisele ideale pentru plantarea in jurul trunchiurilor de copaci, unde, odata cu dezvoltarea frunzelor, nu vor mai putea creste multe plante.

Temperatura si umiditate

Aceste plante au nevoie de o perioada de repaus vegetativ cu temperaturi scazute pentru a-si porni ciclul vegetativ. 

In ceea ce priveste umiditatea, narcisele se descurca excelent atat in zone cu umiditate crescuta cat si in regiuni mai aride, atat timp cat solul se mentine umed.

Daunatori

Narcisele produc alcaloizi, substante toxice cu rol de aparate impotriva daunatorilor, facandu-le foarte rezistente la cei mai comuni daunatori regasiti in gradina. Aceeasi alcaloizi fac aceste plante toxice atat pentru oameni cat si pentru animale de companie (si nu numai) daca sunt ingerate.

Probleme comune

Cele mai comune probleme sunt cele cauzate de un drenaj slab al solului care duc la putrezirea bulbilor.

O alta problema ce poate sa apara este lipsa florilor. Aceasta poate fi cauzata de lumina insuficienta, un sol foarte sarac in nutrienti sau indepartarea prematura a foliajului.

Cum plantam si inmultim

Bulbii narciselor se planteaza toamna, de preferat in septembrie sau inceput de octombrie. Aceasta plantare timpurie le va da suficient timp sa isi intinda radacinile si sa capteze apa ploilor de toamna.

Locatia in care le plantam trebuie aleasa in asa fel incat sa ofere lumina directa a soarelui pe timp de primavara asa ca se pot planta si sub copaci a caror frunze nu apar devreme sau in zone pe care foliajul acestora le-ar acoperi vara.

Bulbii se planteaza cu partea alungita in sus. Acestia se ingroapa la o adancime in general de trei ori mai mare ca lungimea bulbului udand groapa inainte de plasarea lor. Dupa ingropare pamantul se taseaza bine pentru a crea aderenta si a elimina porii in care ar putea fi aer.

Odata ce florile au trecut, foliajul narciselor nu trebuie indepartat pana nu se usuca singur. Frunzele ramase dupa trecerea florilor vor capta energia de la soare si o vor stoca in bulb asigurand revenirea plantei in urmatoarea primavara.

Varietati

Sunt peste 40 de specii de narcise si mai mult de 30 de mii de hibrizi, asa ca avem de unde alege pentru a ne popula gradina. Aceste flori sunt catalogate in 13 diviziuni in general in functie de forma, marimea si culoarea florilor.

Este greu sa diferentiem anumite varietati preferate clasificarea fiind in cele din urma una pur personala asa ca dupa gusturi poti planta narcisele albe clasice, galbene, cele ce au contrast intre tepale si coroana sau, de ce nu, mai multe varietati la un loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *