Musetel camp
Vestitele plante (mai mult sau mai putin) medicinale, in gradina ta

Crescand la tara intr-o familie mai mult sau mai putin traditionala, de cand ma stiu mergeam cu tata la cules de plante medicinale. Ca era cimbrisor de camp, fragi sau mure, soc, trei frati patati, you name it, noi le culegeam, le uscam si faceam ceai din ele. Ca ne tratam stomacul sau un neg, nu mai conta pentru mine, insa placerea culegerii plantelor si inventivitatea retetelor a ramas cu mine.

Teiul

Chiar daca e mai degraba un arbust decat o planta, putine lucruri se compara cu mirosul lui primavara sau cu ceaiul de tei intr-o seara de toamna ploioasa.

Exista undeva la 30 de specii de tei (sau tilia), insa majoritatea rezista foarte bine in zone calduroase, cu un sol bogat in nutrienti. Udarea se face regulat, insa se asteapta uscarea pamantului la suprafata. Pentru cel mai bun ceai, florile trebuiesc culese imediat dupa ce au inceput sa infloreasca, insa doar pe vreme buna. Daca a plouat e recomandat sa asteptam 1-2 zile inainte sa le culegem. Ele vor fi puse la uscat pe o hartie intr-o camera cu geamuri deschise, insa fara a primi soare direct.

Socul

Vestit pentru bautura acidulata pe care o putem prepara din florile sale, socul are un gust minunat chiar si in ceai sau in dulceata. Indiferent de ce ti-ai dori sa prepari, socul poate fi intotdeauna la indemana ta, chiar in gradina. Socul prefera semiumbra sau chiar umba, asa ca va trebui plantat intr-un loc care sa-I asigure in primul rand aceasta nevoie. Apoi, trebuie sa ne asiguram ca solul este unul plin de nutrienti si, de preferat, unul care sa poata mentine umiditatea necesara (cu mai putin nisip).

Menta

Pe cat de bine miroase proaspata, pe atat de bun iese ceaiul din menta uscata, iar daca-l bei intr-o seara ploioasa de vara, e si mai si! Menta are o singura pretentie: apa. Poate creste in orice tip de sol daca I se asigura apa de care are nevoie. Ii place soarele, insa poate creste si intr-o zona semi-umbrita, asa ca este perfecta pentru orice tip de gradina.

Musetelul

Pe langa parfumul subtil pe care-l aduce in gradina ta, musetelul aduce gradinii tale si o nota vesela in momentul infloririi. La fel ca menta, musetelul este usor de plantat si adaptabil oricarei zone. Ii place soarele direct cat mai multe ore pe zi, alaturi de un sol bogat in nutrienti si apa din abundenta in perioada de crestere (mai-iunie). Musetelul trebuie strans in perioada infloririi (iulie-august) si uscat pe o hartie intr-o camera aerisita, fara sa fie in bataia directa a soarelui.

Lavanda

Desi campurile cu lavanda sunt mai degraba un laitmotiv al filmelor frantuzesti vechi, ea creste linistita si in Romania. In ultimii ani a inceput sa fie cultivata din ce in ce mai des datorita versatilitatii ei. La fel de nepretentioasa ca si cele de mai sus, lavanda are nevoie doar de mult, mult soare. Prefera un sol mai lipsit de nutrienti, mai nisipos, insa se adapteaza solului din gradina. In primul an are nevoie de destul de multa apa, insa din al doilea an e total pregatita pentru seceta. Lavanda poate fi uscata in buchetele si folosita ca pafrum natural pentru incaperi, insa poate fi folosita si pentru ceai, aroma in mancaruri sau chiar parfumuri si uleiuri.