Fructe de rodiu
Ghid de crestere a rodiului la ghiveci sau in gradina

Rodiul (Punica granatum) este unul dintre arborii fructiferi care poate fi cultivat cu succes atat la ghiveci, cat si in gradina, daca i se ofera conditiile potrivite. Originar din regiunile aride ale Iranului si nordului Indiei, rodiul a fost cultivat timp de milenii in zonele mediteraneene, unde clima calda si uscata ii asigura dezvoltarea optima. In Romania, acesta poate creste in curte doar in regiunile sudice si vestice cu ierni blande, dar chiar si acolo trebuie protejat de temperaturile extreme. In zonele cu ierni mai aspre, varianta cea mai sigura este cresterea sa intr-un ghiveci generos, care sa permita mutarea lui la adapost in lunile reci.

Face parte din familia Lythraceae si are mai multe varietati, unele destinate productiei de fructe, altele cultivate exclusiv pentru aspectul ornamental. Ca aspect, rodiul este un arbust sau un arbore de dimensiuni mici, cu frunze inguste, lucioase, de un verde deschis, care toamna capata nuante aurii. Florile sunt spectaculoase, de un rosu-portocaliu intens, si apar pe tot parcursul verii. In gradina, poate ajunge la 3-4 metri inaltime, insa in ghiveci ramane mai compact, intre 60 cm si 1,5 metri, in functie de marimea recipientului si de tunderea sa regulata.

In habitatul natural, rodiul creste in zone aride, pe soluri bine drenate si pietroase, ceea ce ne ofera indicii clare despre cerintele sale: iubeste soarele direct, are nevoie de un substrat care nu retine excesiv apa si tolereaza seceta mai bine decat umezeala excesiva. La noi, in gradina trebuie plantat intr-un loc bine expus la soare si ferit de curentii reci, iar daca este tinut la ghiveci, trebuie mutat la interior sau protejat cand temperaturile scad sub -5°C.

Ingrijirea sa nu este complicata, dar trebuie sa respectam cateva aspecte esentiale: udarea moderata, solul potrivit, fertilizarea periodica si protectia impotriva daunatorilor. Pe langa valoarea decorativa si productiva, rodiul are si o istorie bogata in medicina traditionala, fiind folosit pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. De asemenea, este un simbol al fertilitatii si prosperitatii in multe culturi.

Flori de rodie

Udare

Rodiul prefera un sol moderat umed, dar bine drenat. Daca este plantat in curte, in solul potrivit, rezista bine la seceta si trebuie udat doar in perioadele foarte uscate, cam o data pe saptamana. In ghiveci, insa, are nevoie de udare mai frecventa, mai ales vara, cand poate fi necesar sa fie udat de 2-3 ori pe saptamana.

Semnele unei udari insuficiente sunt frunzele care isi pierd turgorul si devin casante. Pe de alta parte, daca se uda excesiv, radacinile pot putrezi, iar frunzele incep sa se ingalbeneasca si sa cada. Un drenaj bun este esential, mai ales la ghiveci, unde este recomandat sa existe gauri pentru scurgerea apei.

Sol

Indiferent daca este cultivat in curte sau la ghiveci, rodiul are nevoie de un sol bine drenat, cu o textura nisipoasa si un pH usor acid spre neutru (6-7). In gradina, este ideal un sol luto-nisipos, imbunatatit cu materie organica, dar fara sa fie prea argilos, pentru a evita stagnarea apei.

Pentru ghiveci, un amestec format din pamant de gradina, turba si nisip asigura atat retentia optima a umiditatii, cat si drenajul necesar. Replantarea trebuie facuta la fiecare 2-3 ani, intr-un ghiveci putin mai mare.

Fertilizare

In sezonul de crestere, primavara si vara, rodiul trebuie fertilizat lunar pentru a sustine dezvoltarea si inflorirea. Se recomanda un ingrasamant echilibrat pentru pomi fructiferi sau unul destinat plantelor mediteraneene. Variantele bogate in fosfor si potasiu ajuta la stimularea infloririi si fructificarii.

Toamna, fertilizarea trebuie redusa treptat, iar iarna se intrerupe complet, pentru a permite plantei sa intre in repaus vegetativ.

Lumina

Rodiul este o planta iubitoare de soare si trebuie plasat intr-un loc unde sa primeasca cel putin 6 ore de lumina directa pe zi. Daca este crescut in curte, trebuie ales un loc bine expus, eventual langa un perete sudic care sa reflecte caldura.

La ghiveci, este ideal sa fie scos afara din mai pana in septembrie, iar pe timpul iernii trebuie tinut langa o fereastra orientata spre sud. Daca lumina naturala este insuficienta, o lampa de crestere poate fi de ajutor.

Temperatura si umiditate

Se dezvolta cel mai bine la temperaturi intre 18 si 30°C si poate tolera scaderi pana la -5°C. In gradina, rezista iernilor mai blande din sudul si vestul tarii, dar trebuie protejat cu un strat gros de mulci la radacina si eventual acoperit cu folie de gradina.

In zonele cu geruri puternice, este mai sigur sa fie cultivat la ghiveci si adus la interior cand temperaturile scad sub 5°C. In sezonul rece, are nevoie de o perioada de repaus, ideal la temperaturi intre 5 si 10°C, pentru a inflori mai bine in anul urmator.

Umiditatea nu este un factor critic, deoarece este adaptat la climatul uscat. Totusi, in apartamentele incalzite iarna, unde aerul devine foarte uscat, se poate pulveriza ocazional apa pe frunze.

Daunatori si probleme comune

Rodiul este relativ rezistent, dar poate fi atacat de afide, paianjeni rosii si cosenile. Acesti daunatori se combat prin stergerea frunzelor cu o solutie pe baza de sapun si apa sau prin tratamente cu ulei de neem.

Daca frunzele cad prematur, cauza poate fi fie o udare incorecta (prea multa sau prea putina apa), fie un soc termic. Lipsa infloririi apare de obicei din cauza insuficientei lumini sau a lipsei unei perioade de repaus iarna.

Inmultire

Rodiul poate fi inmultit prin seminte sau prin butasi. Semintele germineaza usor daca sunt plantate intr-un sol usor umed si mentinute la temperaturi de 20-25°C. Insa, pentru plante identice cu planta-mama, inmultirea prin butasi este metoda preferata. Butasii de 15-20 cm, prelevati din cresteri noi, se planteaza intr-un substrat usor umed si se mentin intr-un loc cald pana la inradacinare.

Varietati

Exista mai multe varietati de rodiu, unele mai potrivite pentru cresterea in gradina, altele ideale pentru ghiveci:

  • Punica granatum ‘Nana’ – varietate pitica, perfecta pentru ghivece, cu flori si fructe mici.
  • Punica granatum ‘Wonderful’ – soi popular, cu fructe mari si dulci, ideal pentru gradina.
  • Punica granatum ‘Legrellei’ – varietate ornamentala, cu flori duble, dar fara fructe.
  • Punica granatum ‘Provence’ – fructe dulci-acrisoare, foarte apreciate in zonele mediteraneene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *